GIR OPP: Rørleggerne klarer seg ikke så verst så langt i høst, men i byggenæringen er det mange som må gi opp og begjære seg konkurs.

AKTUELT

Kraftig konkursvekst

Konkurstallene øker, og byggebransjen får mye av skylden. Men bare tre rørleggerbedrifter gikk konkurs i Norge i september.

Published

Grenland Rørservice byttet navn til Telemark Byggpartner rett før konkursen. I Tromsø Våtrom og Renovering mistet fire jobben. Løren Rørleggerbedrift hadde bare en halv million kroner i omsetning i 2021 og hadde ikke levert regnskap for 2022.

Det var de tre rørleggerbedriftene som gikk konkurs i september. Ellers i næringslivet øker konkurstallene. 329 norske selskaper gikk konkurs i løpet av måneden. Det er ti prosent mer enn samme måned i fjor. 

Nå er det dyrtid, og det merkes at forbrukerne har det tøffere.

Per Fjærestad, daglig leder i Creditsafe Norway

Øker videre

Økningen er litt mindre enn tidligere i år. Ifølge analytikerne i Creditsafe er det likevel ingen tegn på at konkurskurven er i ferd med å flate ut.

Totalt gikk 813 selskaper konkurs i tredje kvartal. Det er en økning på 18 prosent: I fjor var konkurstallet 690. Ikke siden 2019 har konkurstallet vært så høyt.

– Bygg og anlegg er det store konkurslokomotivet. Det er i dette markedet vi ser flest konkurser og den største økningen, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

204 selskaper i bygg og anlegg gikk konkurs i tredje kvartal. Det er en økning på 25,2 prosent fra i fjor. Detaljhandel og servering er også hardt rammet.

Forbrukerproblemer

– Felles for detaljhandel, servering og bygg og anlegg er at dette er bransjer som er sterkt forbrukeravhengige. Nå er det dyrtid, og det merkes at forbrukerne har det tøffere. Når vi blir mer forsiktige med hvordan vi bruker pengene våre, påvirker det særlig bransjer som disse. I enkelte markeder ser vi nå at det nærmest er full stans, kommenterer Fjærestad, og legger til:

– Basert på konjunkturer, det aktuelle nyhetsbildet og signaler fra markedet er det heller ingen tegn på at utviklingen vi ser nå vil endre seg med det første.

Tromsø-konkurs

Den største rørleggerkonkursen i september var Tromsø Våtrom og Renovering. Tromsøbedriften startet opp i dagens form i 2018, men la selv vekt på over 35 års erfaring med rør og snekkertjenester, på mesterbrev og på godkjennelse som takstmenn.

Tromsøbedriften omsatte for seks millioner kroner i 2019 og økte til rett over sju millioner i 2020 og 2021. I fjor sank omsetningen til 6,3 millioner. Da var det fire ansatte, og det var ikke lenger penger til å lønne daglig leder.

Byttet navn

Grenland Rørservice i Porsgrunn leverte ikke inn noe regnskap for i fjor, men i 2021 hadde firmaet tre ansatte, en omsetning på 4,3 millioner kroner og 229.000 i underskudd. I september byttet bedriften navn til Telemark Byggpartner og slo seg konkurs med rundt to millioner kroner i gjeld.

– Det virker som de bare har hatt for lite å gjøre, sier bobestyrer Sindre Gjertsen Marqvardsen til Telemarksavisa. Skatteetaten er den største kreditoren i konkursboet. Grenland Rørservice var en del av VVS-Eksperten.

Løren Rørleggerbedrift kunne skilte med en lang rekke toppvurderinger på Anbudstorget, men bare 530.000 kroner i omsetning i 2021 og ikke noe 2022-regnskap.

Betalingsproblemer

I tillegg til konkursveksten forteller Creditsafe også om at flere aksjeselskaper får betalingsanmerkninger. Mer enn hvert sjuende selskap står oppført med betalingsanmerkninger, og tallet har økt gjennom hele 2023.

– Vi ser en jevn og stabil økning. Kurven følger i stor grad konkursstatistikken, kommenterer Per Fjærestad. I begynnelsen av oktober har de over 84.000 selskapene som har betalingsanmerkninger, over fem saker per foretak.

– Uansett hvilken vinkel vi angriper temaet fra, ser vi en økning: i konkurser, i antall foretak med betalingsanmerkninger og i antall anmerkninger per foretak. Dette samsvarer også godt med tilbakemeldinger vi får fra ulike marked og bransjer om at flere selskaper nå sliter med økonomien, sier Fjærestad.

Powered by Labrador CMS