TEMPERATUR: De hjelper kundene med å holde riktig temperatur – fra venstre Jonas Brendmo Karlsen, Rudi Myrheim og Kristoffer Guttormsen.

KULDE

Trenger kjøling selv om økonomien er dårlig

MO I RANA: Industriparken trenger kjøling på det meste, og melk må være kald uansett om folk har dårlig råd. – Vi er i en bransje hvor folk trenger oss, sier Kristoffer Guttormsen.

Published

Han leder firemannsavdelingen til PTG i Mo i Rana. PTG Helgeland har avdelinger både i Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund. Mo-avdelingen nyter godt å være en del av både en større enhet på Helgeland og et større konsern som dekker landet.

Industri

Guttormsen snakker om hvordan mange av kundene har dårlig råd. 

– Men det virker som vi er i en bransje der folk trenger oss. Melka må være kald, og når en varmepumpe ryker, prioriterer folk å få den byttet ut. Folk bryr seg om komforten, sier han.

PTG har en del dagligvarebutikker som kunder på Helgeland. Men i industribyen Mo er det spesielt industrikundene som får kjøling og varme fra Guttormsen og kollegene.– Vi server industriparken mye, sier han.

– De trenger service og vedlikehold så alt er oppe og går til sommeren. De er avhengige av kjøling på det aller meste, slår Jonas Brendmo Karlsen fast.

Dyr strøm

Han er egentlig varmepumpeansvarlig og tar seg tid til en prat før han reiser ut til et lagerbygg for å montere tre luft-til-luft-varmepumper med en samlet effekt på 45 kilowatt.

– Det er store bygg som fyrer med ren strøm. De ser at det er kostbart, så de spurte om ikke vi kunne komme opp med en løsning, sier Kristoffer Guttormsen.

Kald start

Året i år begynte bra. Vinteren var kald, og det gikk ut mange varmepumper i januar. Men storparten av omsetningen på årsbasis er kjøling.

– Vi gjør alt fra små maskiner til ferdige anlegg. Isvannsanlegg, CO₂, butikker, isbitmaskiner på fiskemottak. Vi er som en potet, mener han.

På lager har de primært Daikin-produkter. Guttormsen har vært på fabrikken i Padova og kom hjem med en god følelse etter å ha sett det han omtaler som «fantastisk bra» og «et velsmurt maskineri».

Kundene vet ikke alltid hva de vil ha. De vet at de vil ha det kaldt. Så er det opp til PTG å komme med løsningen.

Vanskelig å få folk

PTG-selskapet begynte som Kjøleservice Helgeland i 2004. De fleste ansatte er med ennå.På Mo er konkurransen hard.

– Vi har mange sterke konkurrenter, men det er sunt, ifølge Kristoffer Guttormsen. Han skulle gjerne hatt muligheten til å utvide, men det er vanskelig å få tak i fagfolk.

– Ufaglærte får du jo hele tiden, men da kreves det mye opplæring og kursing. Så må gulroten være et fagbrev i den andre enden. Vi har lærling på Helgeland, men ikke her på Mo. Det er noe vi må se på, men det er ikke kjølefag på skolen her, sier Guttormsen.

Powered by Labrador CMS