ENERGI OG MILJØ
Her tas energi-beslutningene
CHICAGO: Nesten halvparten av avgjørelsene om energibruk i hjemmet tas rundt kjøkkenbordet. Men de som bestemmer, vet ikke hva de har å velge mellom.
Varme og kjøling. Matlaging og klesvask. De dagligdagse avgjørelsene blir tatt uten at det finnes fagfolk der og uten kunnskap om alternativene.
– 42 prosent av utslippene som har med energi å gjøre, stammer fra beslutninger som tas rundt kjøkkenbordet. Her er det en stor mulighet til å gjøre noe selv, men folk vet ikke om den, sier Sarah Lazarovic.
Varmepumpemisjonær
Hun er kommunikasjonssjef for Rewiring America. Det er en frivillig organisasjon som engasjerer seg for mer elektrifisering av amerikanske bygninger. I USA betyr det ikke minst å få flere til å bytte ut gass med varmepumper til oppvarming.
Lazarovic er varmepumpemisjonær selv. Etter at hun installerte varmepumpe hjemme og så hvordan utslippene fra husstanden gikk ned, har hun snakket om erfaringene til alle hun omgås. Én etter én har naboene fulgt opp. Nå har tolv av dem byttet til varmepumpe.
– Klimastrategi er forbrukerstrategi. Høyt forbruk er inne en dårlig ting – det er den beste veien inn til elektrifisering, sier hun.
Vil ha alt på ett sted
LG er en av leverandørene som samarbeider med Rewiring America. Steve Scarbrough, som er ansvarlig for kjøleteknologi i LG Electronics USA, snakker varmt for å kjøpe alt som bruker energi, fra én produsent. Altså ikke én spesialist på varmepumper, en annen på vaskemaskiner og en tredje på fjernsynsapparater.
– Vi har produkter til over 80 prosent av det hjemmet trenger. Etter hvert som smarthjemmene utvikler seg og bærekraften blir bedre, gjelder det å ha de riktige budskapene og de riktige fortellingene. Vi har varmepumpene, batteriene og husholdningsproduktene, sier han.
– Så må vi vise hvordan dette gjør livet bedre. Hvordan det reduserer utslippene og bruken av fossil energi, sier Scarbrough.
Langsom forbedring
LG-direktøren regner med langsom forbedring i markedet:
– Varmepumper blir mer og mer akseptert, men den totale importen gikk ned i 2023. Denne trenden ser ut til å fortsette i år. Prognosen er en beskjeden vekst på fire til seks prosent. Det er en tilbakestilling mer enn en konjunkturnedgang. Vi hadde et kolossalt gjennomslag gjennom pandemien, så det måtte komme et punkt med en nedgang igjen, sier han.
Steve Scarbrough spår oppgang igjen neste år. Men det varmepumpe-, batteri- og byggautomasjonsleverandørene må gjøre for å få til det, er å lære opp forbrukerne. Sørge for at de forstår hva de trenger.
Varmepumpeforskning
Og så må produktene utvides videre, selvsagt:
– Vi har blant annet startet et konsortium for avansert varmepumpeforskning sammen med University of Alaska. Her skal det forskes slik at vi kan utvide dekningen av varmepumper. Vi vil gjerne utvide forskningen og utviklingen slik at den blir mer global, sier Brian Bogdan, som er teknisk direktør i LG i USA.
Automasjon i gamle ledninger
Honeywell har lansert ny automasjon og kontroll av bygninger som skal gjøre alt raskere enn før.
– Vi leverer raskere nettverkshastighet og er de første i bransjen som bruker eksisterende kabling, sier Steve Kenny, som leder Honeywell Building Management Systems.
– Dagens bygninger er under press rundt sikkerhet, effektiv drift og energieffektivisering. Plattformen vår, Advance Control for Buildings, gir byggdrifterne bedre kontroll og hjelper beboerne til å få en bedre opplevelse, ifølge Kenny.