REPARERER: Gustav Lie Rugtveit og Enkon selger som aldri før, og ser også at flere tenker grønt og vil reparere varmepumpene sine i stedet for å kjøpe nye.

VARME

Dyr strøm gir rekordsalg

HAUGESUND: Rekordhøye strømpriser gir rekordhøyt varmepumpesalg. Enkon i Haugesund har doblet salget i år.

Published Last updated

Kundene ringer i et sett. Gjerne kunder som hadde befaring for to år siden, som glemte hele varmepumpeidéen – men som bråvåkner nå som strømmen er blitt rekorddyr.

– Nesten halvparten av varmepumpene vi solgte i går, var etter befaringer for lenge siden. Vi solgte 14 varmepumper bare i går – det er mer enn vi klarer å montere på en dag, sier Gustav Lie Rugtveit.

24-åringen eier og driver Enkon i Haugesund sammen med den jevnaldrende kameraten Ariel Fjeldheim. Siden de tok over firmaet i 2018, har det gått bare én vei. I år er de på vei mot dobling.

Kjøper nummer to

– I fjor var omsetningen 5,7 millioner. Året før var den 3,2, forteller Rugtveit.
I år passerte de 11,4 millioner tidlig i desember.

– Nå er det veldig mange som har en varmepumpe fra før, som kjøper nummer to. På nysalg hvis kunden ikke har varmepumpe fra før, pleier vi ofte å si at de kan begynne med én, så kan de kjenne på oppvarmingsbehovet i boligen sin og se om det kan være nødvendig med nummer to, sier han.

VEKST: Det er kraftig vekst i markedet for luft-til-luft-varmepumper. Gustav Lie Rugtveit (til venstre) og Andreas Fosse selger som aldri før.

Hoveddelen av omsetningen er luft-til-luft-varmepumper til bolighus, nemlig. Og så er målet at den kunden som handler nå, skal komme tilbake til Enkon om 15–20 år når den ryker og det trengs ny.

Ventilasjon

– Vi har også næringskunder. Og så ser vi på å starte opp med balansert ventilasjon. Enkon står for «energikontroll», og vi har lyst til å drive med alt som har med energikontroll å gjøre. Luft-til-luft er det vi er best på. Så leverer vi litt luft-til-vann i samarbeid med rørlegger, og vi har levert ventilasjon og vedlikeholder ventilasjonsanlegg, forteller Rugtveit.

Han er bevisst på at Enkon skal være en uavhengig leverandør.
– Vi handler alle produktene våre av stabile, norske importører som ABK-Qviller, FJ Klima og Ventistål. Da har vi en stor organisasjon vak oss hvis det er noe vi ikke kan, sier han. På lageret er det fylt opp med esker fra både Fujitsu, Toshiba og Daikin.

Kraftig vekst

Enkon er langt fra alene om å selge som aldri før.
– Nå skal folk gjerne ha mer enn én varmepumpe. Fire om gangen er ikke uvanlig, sier Bjarte Lauareid til Haugesunds Avis. Han driver Lauareid Service med kontorer både i Haugesund, i Skånevik og på Haukeli.

– Folk vil ha en på soverommet, en på loftet og en i garasjen. Vi merker også at flere trenger varme på hjemmekontoret, sier Lauareid til avisen.

Og til TU.no forteller både Daikin og ABK-Qviller om kraftig vekst i salget spesielt av luft-til-luft-varmepumper nå som strømmen har vært uvanlig dyr.

Powered by Labrador CMS