TRYGGERE: Ventilasjonen gjør flyene tryggere enn både supermarkedet og sykehuset, ifølge Wizz Air.

Wizz Air:

Bruker ventilasjon i markedsføringen

Flyselskapet Wizz Air beskriver ventilasjonen og filtrene sine i detalj for å gjøre passasjerene tryggere på å fly. – Vi bytter luft mange ganger så ofte som standarden på et sykehus, sier kommunikasjonssjef Andras Rado.

Published

De har fått kritikk for holdningene til fagforeninger og møtt boikott fra flere hold. Koronautbrudd har de også hatt. Men det nye flyselskapet på norske innenriksruter har i hvert fall bestrebet seg på å fortelle at ventilasjonen og filtrene på flyene deres er et godt argument for at det er trygt om bord.

Hvert tredje minutt

På sosiale medier deler Wizz Air filmer om frisk luft.
– Takket være hepa-ventilasjonen på flyene våre kan vi bytte ut luften hvert tredje minutt slik at du kan fly trygt, er budskapet.

Kommunikasjonssjef Andras Rado fastslår at ventilasjon og luftfiltrering er et viktig tema i både markedsføringen og PR-arbeidet til Wizz Air.
– Mange uavhengige studier har bekreftet at de moderne flyenes ventilasjonssystem er svært effektive og at folk løper mye større risiko for å bli smittet på supermarkedet enn mens de sitter på flyet, sier Rado til Nemitek.no.

Tillit til flyreiser

Flyselskapet har prøvd mange ganger å spre budskapet til kundene sine.
– Når vi forteller hvor trygt det er å fly på grunn av den veldig effektive ventilasjonen, har det også hjulpet til å med å bygge opp igjen tilliten til flyreiser, mener han.

STANDARD: Airbus tok i bruk hepa-filter som standard allerede i 2005.

Kundene har oppfattet budskapet. Kundeundersøkelsene som Wizz Air har gjort, viser at de færreste er redde for smitte om bord. Korona-bekymringene deres dreier seg først og fremst om innstilte fly og karantenebestemmelser.
– Kundene våre rangerer fremdeles fly som den tryggeste offentlige transporten, forteller Andras Rado.

Han snakker gjerne om hvordan selskapet etter hans mening var det første til å innføre strenge smitteverntiltak for å beskytte både passasjerer og ansatte.

Fanger virus

– Luften i kabinen byttes ut hvert annet til tredje minutt ved hjelp av en luftstrøm som går ovenfra og nedover. Til sammenligning er standarden på et sykehus rundt ti minutter. Alle Wizz Air-flyene er utstyrt med hepa-filtre. Dette er de mest avanserte filtrene og den nyeste teknologien, og de fanger 99,9 prosent av virus med en størrelse på 0,3 mikrometer, sier Rado.

Mot mindre partikler, slik som Covid-19-viruset, skal filtrene være enda mer effektive. Det er ikke flyene eller ventilasjonsanlegget som er spesielt hos Wizz Air – det er informasjonen til potensielle kunder. På innenriksrutene i Norge flyr selskapet med A320-fly fra Airbus.

– Ventilasjonssystemet er det samme for de samme flytypene. Hepa-filtre ble standard for Airbus i 2005, forteller Andras Rado.

Powered by Labrador CMS