KLIMASNILL: Skandinaver lærer amerikanerne å kjøle klimavennlig – Rupesh Madhukar i Danfoss er stolt over klimapris for DSG-kompressorene.

AHR EXPO

Kjøler bygget og klimaet: Innovasjonspris til Danfoss

CHICAGO: Kompressoren er laget for å kunne gå enkelt over til kjølemedier med lavt trykk og lav klimapåvirkning. – Vi er ekstra fornøyde med at vi har klart å gjøre den like effektiv og like liten som tidligere modeller, sier Rupesh Madhukar i Danfoss.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjonsprisen for beste kjøleprodukt. Det ble belønningen til de nye DSG-kompressorene fra Danfoss på AHR Expo i Chicago. Messen er mest om og for det amerikanske markedet, men det var danskene som var aller best på kjøling.

Mer effektiv

– Dette er et veldig godt produkt for klimaet. Vi har fått ned det globale oppvarmingspotensialet og fått opp effektiviteten, sier Rupesh Madhukar.

KOMPAKT: Kompressoren er like liten og mer effektiv enn tidligere modeller. For å få til det måtte den designes på nytt helt fra grunnen av.

– Når du endrer kjølemedium, så går det ut over effektiviteten. Men denne har vi i stedet klart å gjøre mer effektiv enn tidligere modeller, sier han.

Det er mange endringer på de nye pumpene. 

– Den største forskjellen er trykket. Selv om vi har mye lavere trykk, har vi klart å legge den inn i et skall med samme størrelse. Utenpå ser den lik ut, men innvendig er det mange endringer, forteller Madhukar.

Europa leder

Han regner med at de europeiske trendene på lavere klimapåvirkning er i ferd med å bli spredt over hele verden. 

– Europa leder, men nå har også Australia og New Zealand fått karbonskatt slik at teknologien blir mer aktuell. Vi har fått innovasjonspris i USA, men vi har lansert pumpen over hele verden, sier Rupesh Madhukar.

Tar tak på varmepumper

I motsatt ende av produktskalaen – den enkle og lavteknologiske – finner du varmepumpetakene fra LaCroix Industries. Gründer Wesley LaCroix har tatt en idé som er kjent i Skandinavia og prøvd å gjøre den enda bedre tilpasset utedelen til alle slags varmepumper.

– Dette er første gangen vi presenterer produktet vårt. Vi har kalt det Snow & Ice Buster – et tak til å montere over utedelen, forteller han.

TAR TAK: Vinh Ly (til venstre) og Wesley LaCroix vil innta Nord-Amerika med tak til varmepumper.

– Når snø og is bygger seg opp, så stopper det systemet fra å virke. Snø og is reduserer effektiviteten. Og hvis det kommer is i viften, blir den ubalansert, og lagrene slites ut. Taket vårt holder ikke bare snø og is unna – det gir varmepumpen lengre levetid, sier han.

Han spesiallager taket til alle merker og modeller av varmepumper. Takene pulverlakkeres i riktig farge, og hullene til å skru det på, lages akkurat det det er skruehull uansett. 

– Du vil ikke bore nye hull i varmepumpen og risikere at den skades eller at garantien ikke gjelder lenger, ifølge Wesley LaCroix.

Demper regntromming

En fiffig detalj er lyddemperen. Når det regner eller når snøen smelter, er det ganske sannsynlig at vannet trommer nettopp på varmepumpetaket. For å unngå den lyden sitter det en enkel lyddemper på undersiden av taket slik at brukeren kan sove like godt selv om utedelen står i nærheten av soveromsvinduet.

– Vi retter oss mot grossistene som selger til entreprenørene. Men vi kan også selge direkte til montørene. Jeg er tross alt montør selv, sier Wesley LaCroix.

Ionisering tar virus

My ionisering reduserer luftbårne virus innendørs med opptil 99,98 prosent. Det viser ny forskning. 

– Ionisering i luften er et viktig verktøy for å redusere luftbårne smittestoffer slik som covid, influensavirus og RS-virus, sier Edward Sobek.

TESTET: Slik ser det ut, apparatet som laget ioner som ble spredt i testrommet.

Han er forskningsleder i GPS Air, som selger mange forskjellige løsninger for å gi bedre luftkvalitet. Men denne gangen er resultatene hans publisert i et vitenskapelig tidsskrift der de er fagfellevurdert – det vi si at andre, uavhengige forskere har gått gjennom artikkelen før den ble publisert.

Sobek og kollega Dwayne A. Elias testet flere forskjellige konsentrasjoner av ioner i forhold som skal være mest mulig realistiske. 

– Teknologien kan brukes for å gi alle et tryggere miljø innendørs, skriver GPS Air i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS