BRANN: Enda en gang har kombinasjonen kullgrill og ventilasjon ført til brann i Oslo.

AKTUELT

Ny ventilasjonsbrann – kullgriller er brannbomber

GRÜNERLØKKA: Enda en gang har kullgrill og ventilasjon ført til brann. – Nå må noe skje! Dette er en av de største brannbombene vi har! sier innsatsleder Eirik Håheim Pedersen.

Published Last updated

Flammene sto ut av ventilasjonsanlegget i bakgården. Det var dramatisk da en gammel bygård på Grünerløkka i Oslo ble skadet i brann fredag kveld.

Nok en gang begynte det med en kullgrill rett under en ventilasjonshette. Innsatsleder Eirik Håheim Pedersen i Oslo brann- og redningsetat understreker at politiet skal etterforske hvordan brannen spredte seg og at konklusjonen ikke er klar ennå.

Hette over kullgrill

REGELKRAV: Nå må forskriften endres slik at det blir krav om en ordentlig pipeløsning, mener innsatsleder Eirik Håheim Pedersen.

– Det røykdykkerne mine ser når de kommer inn, er at i restaurantdelen står det en kullgrill, og det er en hette over kullgrillen som de ser at det brenner i, sier han.

– Den hetten er påkoblet et ventilasjonsrør som går fra restauranten og inn på kjøkkenet. Der er det koblet på en hette fra frityr og kokeplater, og så fortsetter det røret gjennom ytterveggen og ut, forteller Pedersen.

Det at røret gikk gjennom ytterveggen i stedet for å gå inne i veggen, kan ha reddet bygningen i dette tilfellet. På den måten slo flammene ut i stedet for å spre seg i veggen.

Åpne flammer

– Utenfor ytterveggen står det en vifte, og så går røret ut på fasaden og opp over taket. De ser at det er åpne flammer i hetten over grillen, de ser også at det er veldig varmt og brann inne i rørene, og det er åpne flammer i bakgården, i avtrekksviftedelen der, sier Eirik Håheim Pedersen.

Han forteller at det har vært veldig varmt inne i rørene og at det har brent fra hetten over kullgrillen, gjennom hele røret og helt ut til yttervegg.

Brannen på Grünerløkka føyer seg inn i en lang rekke av restaurantbransjer, spesielt i Oslo, i restauranter som har kullgrill, ventilasjonsanlegg over og fett i ventilasjonsanlegget som antennes av gnister fra grillen. Senest på restauranten Festningen i februar.

– Risikosport

– Det er en risikosport å drive med denne typen avtrekk fra sånne griller. En grill vil få veldig høye temperaturer, og disse ventilasjonskanalene er ikke designet for den brannbelastningen som kan oppstå når en kanal full av fett tar fyr, sier Eirik Håheim Pedersen.

Han tar til orde for å endre forskriften slik at det blir krav om en ordentlig pipeløsning på slike steder: En pipe er designet for å stå imot en pipebrann eller en sotbrann.

– Nå må ett eller annet skje. Dette er en brannbombe. Det har vært fokus på elsparkesykler og batteribranner. Hvis vi ser på antallet batteribranner i forhold til antallet sykler ute i gaten, er prosenten ganske lav. På branner i tilknytning til kjøkken og ventilasjon er prosenten ganske høy. Dette er en av de største brannbombene vi har, sier Eirik Håheim Pedersen.

Tre lettere skadd

Ifølge Avisa Oslo er ni leiligheter ubeboelige etter brannen i den gamle bygården fra 1890-tallet. Tre personer ble lettere skadd etter brannen, og to av dem ble fraktet til legevakten. Mens det brant, ba politiet folk om å holde avstand på grunn av giftig røyk.

Det er to år siden en rapport fra Rise målte 667 grader i skorsteinen og mer enn 200 i ventilasjonen over en restaurantgrill. Direktoratet for byggkvalitet ser ikke noen grunn til å endre på reglene, selv om en rapport fra 2020 konstaterer at reglene for restaurantgriller er uklare.

Powered by Labrador CMS