Øystein Engebretsen, Produktsjef for xComfort i Eaton Norge. Foto: Eaton

Ny dør- og vindussensor gir huseier trygghet i hjemmet

Sensor fra Eaton skal sørge for å gi trygghet, energibesparelse og komfort til huseier.

Published

En ny dør- og vindussensor fra Eaton skal sørge for å gi trygghet, energibesparelse og komfort til huseier. Det ferske produktet er en trådløs sensor, og en del av det trådløse smarthussystemet Eaton xComfort.– Mange smarthuseiere har satt opp ulike moduser for boligen. Disse kan aktiveres via mobilen, der ett eksempel er «borte-modus». Når «borte-modus» aktiveres slukkes normalt lys, og temperaturen senkes for å spare energikostnader. Med vår nye sensor vil også huseier få beskjed om vinduer eller dører ikke er lukket. På den måten bidrar sensoren til å bedre tryggheten i norske hjem, innleder produktsjef for xComfort i Eaton Norge, Øystein Engebretsen.

Fantasien setter grenser

Stadig flere gjenstander i hjemmet, som kjøleskap og støvsugere, kobles til Internett. Denne trenden kalles «tingenes Internett». Analysebyrået Gartner anslår at det i dag er om lag 14,2 milliarder ting som er koblet til Internett (IoT). Fremover forventer analysebyrået en massiv økning innen «tingenes Internett», og spår at hele 25 milliarder «ting» vil være i bruk innen 2021.– Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan sensoren kan brukes.Tenåringsforeldre kan eksempelvis få beskjed om når ytterdøren ble åpnet og lukket. Det kan være praktisk når tenåringen er alene hjemme. Et annet eksempel er knyttet til eldre som stadig bor hjemme lenger. Pårørende kan varsles dersom ytterdøren for eksempel åpnes etter klokken 23.00, fortsetter Engebretsen.Eaton har produsert trådløse smarthusløsninger i over 16 år, og har Norges mest solgte smarthussystem, xComfort.

Sparer energi

Med den nye sensoren kan huseier også være trygg på at energien i hjemmet brukes mest mulig effektivt. Sensoren kan automatisk bytte temperaturinstilling når boligen luftes, noe som er praktisk i kalde vintermåneder når strømmen er på sitt dyreste.– Det er lite energieffektivt at panelovnen under kjøkkenvinduet står på når vinduet er åpent. Vår nye sensor kan stilles inn slik at varmekilder i nærheten av åpne vinduer automatisk skrus av når vinduet åpnes. Når vinduet lukkes vil varmekilden automatisk starte opp igjen, sier Engebretsen, som mener sensoren kan være særs nyttig for borettslag med fjernvarme.Han forklarer at det i mange borettslag med sentralfyring hersker en oppfatning om at oppvarmingen er gratis, da oppvarming betales inn gjennom husleien.– Dette fører fort til at radiatorer står på fullt hele tiden, og temperaturen reguleres ved å åpne vinduer.

Lang levetid

En xComfort dør- og vindussensor kan teipes eller skrus rett på døren eller vinduet, og finnes i fire ulike varianter. Variantene gjør at sensoren kan tilpasses til boligens estetikk. Sensoren er lett å installere, og benytter et batteri med en levetid på fem år.– Sensoren er både lett å installere og har lang batteritid. Ved å utnytte sensorens funksjoner sparer man energi, øker komforten i hjemmet og opplever samtidig økt trygghet, avslutter Engebretsen.

xComfort Door/Window Sensor – Window Application. Foto: Eaton
Powered by Labrador CMS