RYDDIG: Remi André Wågan liker ikke å miste gode folk, men han vil ikke holde igjen dem som har lyst til å begynne for seg selv. Til gjengjeld er de hjertelig velkomne tilbake hvis de kommer på andre tanker.

JOBB

Haaland-sjefen advarer rørleggergründere om papirarbeid

Mange vil starte for seg selv. – Gjør de det på en ryddig og ordentlig måte, er det ikke noe problem, men vi prøver å beholde folk hos oss, sier Haaland-sjef Remi André Wågan.

Published Last updated

Han har nettopp gitt fra seg lederjobben i Haaland Nord i Bodø for å «bare» være administrerende direktør for hele Haaland AS. Etter at Union VVS på Mo ble en del av konsernet i sommer, er Haaland oppe i 330 ansatte.

Går med en drøm

– Det er mange som går med en drøm om å starte for seg selv. Det er supert. Det må de bare gjøre, sier Wågan.

– Gjør de det på en ryddig og ordentlig måte, er det ikke noe problem. Er det ikke ryddig, blir det irritasjon, men er de ærlige om ambisjoner og lyst, er det supert, sier han.

Haaland-direktøren advarer likevel rørleggere med gründerambisjoner. Han minner gjerne om at den som vil starte sin egen bedrift, også skal være flink til helt andre ting enn å skru.

Skrivebordsarbeid

– Jeg opplever mange små rørleggere og mange små bedrifter generelt som opplever at det er mye de skal ivareta. Regelverket er ganske likt for en liten og en stor bedrift, men den store har noen til å ta seg av rapportering til det offentlige, HMS og systemer for alt de skal dokumentere. Det er mye å gjøre for små bedrifter. I den grad de skal ha sentrale godkjenninger og miljøsertifiseringer, tar det fort veldig mye tid, ifølge Wågan.

– Veldig mange av dem som er rørleggere, er rørleggere fordi de ikke har lyst til å sitte bak et skrivebord. De får sjokk når de opplever hva det er å starte for seg selv, sier han.

Dumt å bli sur

Remi André Wågan var med selv på å starte det som i dag er Haaland i Bodø. 

– Det var litt drømmen. Det å heie på alle de som ønsker å gjøre noe selv, er supert, sier han.

– Det er bare dumt å bli sur fordi folk ønsker å begynne for seg selv. Men vi prøver å beholde folk hos oss, understreker han. 

Wågan forteller hvordan en lærling har muligheten til å bli rørlegger, bas, anleggsleder og prosjektleder, eller til å gå videre i andre retninger.

– For å starte for deg selv må du også ha en viss kapital. Og så må du være risikovillig slik at du tør å satse. Det er dét som er det springende punktet for veldig mange. De ønsker egentlig det trygge og gode, sier han.

Velkommen tilbake

Samtidig som det ikke er noen vits i å holde igjen dem som sier at de har lyst til å drive egen butikk, så er det viktig å minne om at de er hjertelig velkomne tilbake igjen hvis de kommer på andre tanker. Det gjelder også dem som ikke begynner egen bedrift, men som ønsker å prøve seg andre steder i landet eller på andre områder.

– Jeg har stor tro på det å være ryddig og heller litt raus. Oppfører du deg som en tosk i de tilfellene der, så ser du dem garantert aldri igjen, sier han.

Wågan selv har også skiftet beite. Ikke mange ganger, men nok til at han vet hvordan han vil ha det også fra den siden. Som leder vil han helst prøve å oppføre seg slik som han selv ville hatt det hvis det var han som skulle starte opp et annet sted.

– Men det er ikke tvil om at det å miste gode folk, er svært irriterende. Hvis de bytter og ikke vil være hos oss, er det vi som har gjort noe feil, og ikke de. Vi må legge til rette for at arbeiderne trives i bedriften, sier Remi André Wågan.

Powered by Labrador CMS