BYGGES: Veidekke er godt i gang med å bygge ZEB-laboratoriet, der Forskningsrådet og Enova begge har gått inn med midler, viser Terje Jacobsen (til venstre) og Arild Gustavsen.

Nå kommer nullutslippslaboratoriet

ZEB-bygget skal brukes til å forske på bygg uten klimagassutslipp, samtidig som det fungerer som et helt vanlig kontorbygg.

Published

Nullutslippslaboratoriet reiser seg på Gløshaugen i Trondheim. ZEB-bygget skal brukes til å forske på bygg uten klimagassutslipp, samtidig som det fungerer som et helt vanlig kontorbygg.– Det nye bygget skal gi svar på hvilke tekniske og arkitektoniske løsninger som må til for å oppnå gode kontor- og undervisningsforhold, sier Terje Jacobsen.

Levende laboratorium

Forskningsdirektøren i Sintef Community – tidligere Sintef Byggforsk – har tatt plass på et møterom med utsikt til en byggeplass. Sammen med ham sitter Arild Gustavsen – professor ved NTNU og direktør for ZEN-forskningssenteret (Zero Emission Neighbourhoods).Det er ikke en hvilken som helst byggeplass. Det fire etasjer høye bygget som reiser seg, mest i massivtre, skal bli ZEB-laboratorium. Et levende laboratorium, der det skal forskes på bygg med null utslipp av klimagasser samtidig som rundt 80 Sintef- og NTNU-ansatte får den daglige arbeidsplassen sin der. Undervisningsarealer for studentene blir det også rom for.«ZEB» står for «Zero Emission Buildings». «ZEN» er enda et skritt videre: «Zero Emission Neighbourhoods».

SAMMENLIGNBART: I ZEB Test Cell ligger to rom der det kan arbeides parallelt – på samme måte, men i større skala, får det nye laboratoriet to like kontorlandskap der forskjellige løsninger kan sammenlignes.
CELLER: Test Cell-bygget var det første i en serie stadig større fullskalalaboratorier.
Powered by Labrador CMS