NEDSKALERER: Freyr opplyser at satsningen i Norge minimeres til fordel for USA.

Freyr legger batterifabrikken i Mo i Rana på is

Selskapet vil halvere investeringene i Norge i 2024. Ser heller mot USA og amerikansk subsidiepakke.

Published

Batteriprodusenten Freyr varsler endringer i planen for batterifabrikken Giga Arctic i Mo i Rana neste år. Det opplyste selskapet ved fremleggelsen av tredje kvartalsrapport torsdag. 

Freyr skriver at de ønsker å mer enn halvere investeringene i Norge i 2024 sammenlignet med inneværende år.  

Rammebetingelser

Beslutningen om å minimere utgifter til Giga Arctic-prosjektet i 2024, skyldes behovet for konkurransedyktige regulatoriske forhold i Norge og Europa.

I meldingen begrunner Freyr dette med at den amerikanske skattepakken Inflation Reduction Act (IRA) gjør lønnsomheten til en gigafabrikk betydelig bedre i USA.

Selskapet opplyser videre at de har mottatt 183 millioner kroner i Enova-støtte samt fra Innovasjon Norge. Selskapet har også mottatt om lag 1,1 milliarder kroner i støtte fra EU.

Uvisst om arbeidsplasser

I tillegg planlegger selskapet å flytte hovedkvarteret fra Luxembourg til USA, med en ekstraordinær generalforsamling planlagt for 15. desember i år. 

Uttalt årsak er at styret mener at denne flyttingen vil forbedre muligheten for inkludering i aksjeindekser, og potensielt øke strømmen av midler.

Batterifabrikken i Mo i Rana er for tiden under oppføring. Hva som skjer med arbeidet eller selskapets 400 ansatte, kommer ikke fram i rapporten.

Powered by Labrador CMS