GÅR GODT: Det nye tinghuset i Bodø har fått helt nytt ventilasjonsanlegg. Det er bare én av de større kontraktene prosjektleder Bjørnar Reinholdtsen (t.v.) og avdelingsleder Stephen Antonsen har jobbet med den siste tiden.

VENTILASJON

Skjerpet rutinene – økte omsetningen med 40 prosent

BODØ: Inntil for to år siden strevde ventilasjonsavdelingen til Elektro i Bodø med å få økonomien til å henge sammen. I dag ser de lyst på framtida, har ordrereserver inn i 2026 og er på jakt etter nok en prosjektleder.

Published

– Se, så flott dette er laget, sier Stephen Antonsen og klapper på noen svarte isolasjonskasser i toppetasjen til Bodøs nye tinghus. 

Det gamle bankbygget med vernet fasade har huset Avisa Nordland, men har stått tomt i flere år. Da domstolen skulle overta ble det massiv ombygging – lite annet enn skjelettet kunne gjenbrukes. Å få plass til ny, balansert ventilasjon ble litt plundrete under nokså lave etasjeskiller – men nå er retten satt og Elektro har overlevert anlegget.

Store kontrakter

Det nye domstolbygget er bare ett av flere store prosjekter de 19 ansatte ved avdelingen i Bodø har gående:

  • Alt av ventilasjonsanlegg er under utskifting på Bodin videregående skole.
  • Forsvarsbygg har tegnet en ventilasjonskontrakt til 30 millioner kroner. Røravdelingen til Elektro har fått en kontrakt av tilsvarende størrelse på samme prosjekt.
  • Arthur Buchards signalbygg, Wood Hotel Bodø, skal stå ferdig sommeren 2024 – med ventilasjon fra Elektro, en kontrakt verdt cirka 11 millioner.

Og ikke minst; den nye flyplassen i Mo i Rana, der de foreløpig driver grunnarbeid, der er det en intensjonsavtale om at driftsbygninger og terminal skal få ventilasjon, rør, automasjon og el fra Elektro Bodø. Det er en skikkelig grom jobb, sett i lys av at Avinor ikke har bygget noen ny flyplass siden Gardermoen på slutten av 90-tallet.

Avdelingsleder hos Elektro, Stephen Antonsen, og prosjektleder ventilasjon, Bjørnar Reinholdtsen, kjenner at det har løsnet de siste par årene.

– Vi har veldig god ordrereserve nå. Det føles veldig betryggende i forhold til våre ansatte, sier leder for ventilasjonsavdelingen til Elektro Bodø, Stephen Antonsen, her ved Elektros egen brakkerigg utenfor Bodin videregående skole.

Kameratskap

– Vi har omstrukturert og satt ting mer i system, jobbet med arbeidsmiljø, kameratskap og rolleforståelse, sier Antonsen og Reinholdtsen.

– Nå sørger vi for å sjekke hverandre når vi kalkulerer. Det har gitt oss bedre kontroll på prosjektene, og vi driver mindre med brannslokking. Til sammen har det gitt gode økonomiske utslag. I tillegg til de store kontraktene, har vi også mange små jobber.

Stephen Antonsen forteller at avdelingen i år kommer til å omsette for 50 millioner kroner, noe som er betydelig i Bodø-sammenheng – og ikke minst; det er en økning på 40 prosent fra i fjor.

– Da har vi gjort noe riktig, sier avdelingsleder Antonsen, som er glad for at de ansatte kan føle seg trygge på at de også har jobb framover.

Det blir noen meter med rør når all ventilasjon skal skiftes ut på en av Bodøs to videregående skoler, kan anleggsleder Khalid Saleh og avdelingsleder Stephen Antonsen slå fast.

Ønsker seg damer

På Bodin videregående jobber anleggsleder Khalid Saleh i et klasserom som for tiden er ribbet for pulter og annet skoleinventar. Her har ventilasjonsavdelingen til Elektro fått hovedentreprisen og har cirka fem mann i sving gjennom nesten to år. Bygget er fra 1984 og er på 7.500 kvadratmeter. Men den største utfordringen er nok at skolen er full av elever og lærere mens totalrenoveringen pågår.

Det krever et godt samarbeid mellom fylkeskommunen, skolen og entreprenøren for at det skal gå smidig for seg.

Saleh er så langt fornøyd.

– Jeg har vært ventilasjonsmontør siden 2002. Nå studerer jeg til å bli ventilasjonstekniker og skal ta eksamen til sommeren. Ventilasjon er det beste faget, uten tvil, smiler han.

Framsnakking av ventilasjonsfaget kan saktens komme godt med. Stephen Antonsen har lyst ut en ny stilling som prosjektleder ved avdelingen. Foreløpig går det litt trått med rekrutteringen.

– Det er ikke så lett å få tak i folk. Og så har vi ingen damer i avdelingen, det ønsker vi oss – det hadde vært kjekt med flere av dem i bransjen, sier Antonsen.

Powered by Labrador CMS