TØFT: Markedet er tøft, men Per H. Lian har tro på brannspjeldene som Kro Produksjon har tatt til Norge.
TØFT: Markedet er tøft, men Per H. Lian har tro på brannspjeldene som Kro Produksjon har tatt til Norge.

VENTILASJON

Knuffer seg inn på brannspjeldmarkedet

FURUSET: Konkurransen blir hardere enn noen gang. Kro Produksjon trykker seg inn på det norske brannspjeldmarkedet og mener selv at de har den beste løsningen.

Published

– Her er det konkurranse! sier Per H. Lian.

Salgssjefen og resten av Kro Produksjon fikk nye eiere i fjor. Nå skal produktene fra den nye eieren, svenske Bevent Rasch, inn på det norske markedet.

– Vi vet at vi jobber mot noen sluggere i Norge. Store, flotte, gode firmaer som har sterk markedsandel. At vi må brette opp ermene og knuffe litt for å komme til bordet, er vi fullt klar over, sier Lian.

Selv er han likevel ikke i tvil om at det er Kro Produksjon som har markedets beste brannspjeld.
– Andre leverer kjempegode spjeld, men dette er det beste, hevder han.

Bygger mindre

Det begrunner han med plass, tetting og motorløsning.

– Når det er snakk om brannspjeld, sliter du ofte med plass. Dette spjeldet bygger mye mindre i lengde enn andre, sier han.

– Den branntettende massen er allerede på plass. Du setter bare spjeldet i flukt med veggen eller bjelkelaget, så er den der uten at du bruker for mye masse slik at det går på bekostning av blikket, reklamerer Lian.

– Den tredje fordelen er at spjeldmotoren går rett inn på staget på spjeldbladet. Dermed slipper du lenken som ofte er det svakeste leddet, sier han.

– Enkel montasjeanvisning er også en stor fordel. Her er det samme anvisning uavhengig av typen vegg.

Brann og regulering

Lian snakker også varmt for styringen. Systemene går fra et par spjeld opp til en sentral som kan ta flere hundre. Alle sentralene kan kommunisere med SD-anlegget og en ekstern brannsentral.

– Vi merker for hver dag som går at vi får flere og flere forespørsler og heldigvis også ordre på brannspjeld og styringssystemer. I Sverige er Bevent Rasch markedsleder, sier Lian.

Brannspjeldene kan også leveres med regulerende motor. Det er først og fremst et brannspjeld, men i den daglige driften kan den også ligge og regulere etter trykk, temperatur, CO₂ eller fuktighet.

– Det kan for eksempel stå 20 prosent åpent slik at du får luftmengden du øker. Så fort det brenner, klapper det igjen. Vi leverer også kombinerte spjeld med egen trykkregulator og trykkføler, sier Lian.

REGULERER: Brannspjeldet kan også regulere etter trykk, temperatur, CO₂ eller fuktighet.
REGULERER: Brannspjeldet kan også regulere etter trykk, temperatur, CO₂ eller fuktighet.

Innbruddsgitter

Han trekker også frem to andre nye produkter: Takhatten Delta med løfteører, og innbruddsgitter. – Hvis du tenker deg at B-gjengen er smart, vet de at det svakeste leddet ofte er inntaks- eller avkastristen. Hvis de da møter et innbruddsgitter på baksiden som de må ha skjærebrenner for å komme igjennom, stopper de opp, sier han.

– Innbruddsgitteret er ukjent i Norge, men vi har sett stor interesse allerede. Det er kanskje forsikringsselskapene vi burde vise dette til, slik at eieren av bygget kan få litt rabatt på forsikringen, mener han.

Selger i Sverige

Kro Produksjon beholder både navnet og hovedkontoret i Oslo etter overtagelsen. Nå utvider selskapet med nye selgere flere steder i landet. I tillegg til å selge produkter fra den nye eieren produserer Kro også for det svenske markedet.

– Det går begge veier. Ikke minst Krokrysset er tatt imot enormt bra i Sverige. Vi selger flere i Sverige i år enn vi har gjort i Norge siden vi startet, sier han.

Kanalkrysset gjør at kanalene tar mindre plass.

– Vi jobber fortsatt med de samme kravene om takhøyder i byggene, men det som skal oppunder der, er blitt noe helt annet enn i gamle dager. For å få tilfredsstilt kravene, er du ofte avhengig av å bruke kryss, sier Per H. Lian.

Produksjonsavdelingen har 16 ansatte. I tillegg kommer fem selgere og en økonomisjef i Oslo, én mann i Trondheim, og nå er Kro Produksjon på utkikk etter en ansvarlig for Vestlandet i tillegg til at Østlandet skal styrkes med én person.

Powered by Labrador CMS