FOREBYGGER: Steinar Martinsen – her på et helt grillfritt kontorkjøkken – selger inn hetter med vanntåke til proffkjøkken.

VENTILASJON

Norge på tåketoppen: – Ingenting er vedlikeholdsfritt i denne bransjen

SKJETTEN: Kokken skrudde av vanntåken over grillen. Det endte med at restauranten brant. Norge ligger på vanntåketoppen, men ikke alle bruker hettene riktig.

Published

Da verdens beste kokker konkurrerte i Lyon i januar, fikk en nyutviklet ventilasjonshette for proffkjøkken innovasjonspris. Den bruker vanntåke for å hindre ventilasjonsbranner. Men vanntåkehetter er slett ikke nytt, og Norge er på topp i bruk:

– Jeg tror at Norge er det landet som selger flest vanntåkehetter per innbygger, sier salgsingeniør Steinar Martinsen i Halton.

Kreosot

Det er mange år siden de første Halton-proffkjøkkenhettene med vanntåke kom til Norge. Salgssjef Fredrik Mathisen beskriver hvordan søreuropeere har grillen ute og spiser inne, mens norske restauranter har dratt grillen inn.

– Galimatias, sier han om det å dra et ildsted inn på kjøkkenet og kombinere med fett. Med uren forbrenning blir det kreosot.

– Det selvantennes på 70 grader, mens vi har målt temperatur idet luften går inn i hetten på over 270 grader, sier han.

12–15 i fjor

– Vi jobber mye med konsulenter og andre. Vi prøver å informere om at når du drar inn et sånt produkt med fast brennstoff, så er det å behandle som et åpent ildsted. Vanntåke får ned temperaturen i tillegg til å få ned sot og drepe gnister. Vi sier ikke at det er godkjent brannsikring, men det får ned temperaturen, sier Steinar Martinsen.

Han har ikke noe anslag på hvor mange branner vanntåkehettene faktisk har hindret.

– I fjor solgte vi 12–15 prosjekter. Det er sikkert veldig lavt i forhold til hvor mange ovner Josper har solgt. Totalt hadde vi 170 prosjekter i Europa som ble levert ut fra den franske fabrikken vår, forteller han. I tillegg har Halton en fabrikk i Storbritannia.

Rengjøring

Martinsen understreker at det ikke er nok bare å kjøpe en vanntåkehette:

– Minst like viktig er å ha service- og vedlikeholdsavtale. Dysene skal rengjøres halvårlig og stikkes opp en gang i året for at funksjonen skal være i behold. Det er ikke bare å skru det rett opp, og så er det evigvarende. Ingenting er vedlikeholdsfritt i denne bransjen, minner han om.

Vanntåkeanlegget kan også kombineres med et vaskesystem. Nå selges de nye hettene stort sett alltid med vask, men det kan også ettermonteres på gamle hetter.

– Det går på 60 grader pluss for å løse opp fettet, med syklonfilter og mulighet for UV. Systemet vasker innvendig i plenum og baksiden av filteret, forklarer Steinar Martinsen. Vasken gjøres etter at anlegget er stengt ned, men før det er blitt helt kaldt.

– Du kommer ikke utenom brannsikring eller slukkeanlegg selv om du har vanntåkehette, understreker han.

Skrudde av vanntåke

At brukerne slurver med renholdet eller vedlikeholdet, er et kjent problem med vanntåkehetter, som med ventilasjonsprodukter flest. Verre er det at noen skrur dem helt av:

– Noen kokker skrur av vanntåken manuelt. Vi vet med sikkerhet at det har medført brann, forteller Martinsen. Da var det snakk om åpen grill under anlegget. (Martinsen refererer ikke til brannen i Oslo sentrum 14. april. Red.anm.)

– Vi er veldig klare og informerer om dette når vi leverer anlegg, slik at informasjonen kommer videre til både byggherre og teknisk ansvarlig. Kokken skal ikke ha tilgang til nøkkelen for å skru av, engang. Men vi har sett at det skjer, sier Steinar Martinsen.

Mindre vann

Forskjellen på hetten som fikk innovasjonspris – Brumtech – og de hettene som har vært i salg i Norge lenge, er først og fremst at Brumtech-hettene resirkulerer vannet. Det har Halton også prøvd, men uten å ta med løsningen videre. Det tettet dysene og gjorde det vanskeligere å holde temperaturen lav nok.

– Derimot har vi en «on demand»-funksjon som gjør at du bruker mindre vann. Over en Josper-ovn bruker du ikke vann annet enn når du åpner opp grillen, sier Martinsen.

Powered by Labrador CMS