GRØNNING: Øystein Eie engasjerer seg for det han tror på, både i og utenfor bransjen. Nå leder han lokallaget i Framtiden i Våre Hender.

Blekkulfs VVS-detektiv

Han er rørleggermester, VVS-tekniker og sivilingeniør, men først og fremst kjemper han for miljøet.

Published

Han er rørleggermester, VVS-tekniker og sivilingeniør, men først og fremst kjemper Øystein Eie for miljøet. Det begynte med Blekkulf.

Det går en grønn tråd gjennom livet til Øystein Eie. To, faktisk. Den ene er miljøet. Den andre er at han engasjerer seg for det han tror på og stiller opp for å gjøre en jobb for organisasjonene som arbeider for det samme.

FIVH- og RIF-leder

Nå leder han Framtiden i Våre Hender i Stavanger. – Jeg er leder i Rådgivende Ingeniørers Forening i Rogaland, også, forteller han. Og det er ikke mange år siden han ledet VVS-foreningen i hjemfylket.

Til daglig er han prosjekt- og prosjekteringsleder hos Sweco.

– Jeg tror at jeg har dratt med meg miljøverdiene videre inn i arbeidslivet og valgt noe som er nærliggende. Det var ikke helt bevisst, men jeg begynte som rørlegger og så hva mulighetene var. Jeg utdannet meg til maskiningeniør og sivilingeniør i industriell økonomi, men hele tiden har det vært en tråd. Bacheloroppgaven min skrev jeg om lavtemperert og høytemperert nærvarmenett, forteller Eie.

«Greenpeace»-flåte

Miljøengasjementet kom tidlig:

– Jeg er jo vokst opp med Blekkulf, sier 37-åringen. – Da vi fikk en gammel flåte som vi brukte å bade fra, husker jeg vi malte «Greenpeace» på den.

Nå forteller han gjerne om hvor godt fornøyd han er med å arbeide for Sweco, som har en egen bærekraftsdel i introduksjonen for nye medarbeidere.

Kan repareres

– I høst har vi i Framtiden i Våre Hender blitt invitert av næringsforeningen i Stavanger til å være med og bidra med innspill til hvordan Stavanger kommune kan nå klima- og miljøplanen sin. Jeg tenker å foreslå mer reparasjon. Det går jo ikke an å skifte batteri på en Iphone lenger. Vi må tilbake til reparasjonssamfunnet der du kan skru på ting. Å bestille alt nytt bidrar til økt forbruk, sier han, og forteller om gamle elbilbatterier som kan brukes til å lagre strøm fra solceller.

Engasjementet er stort i Stavanger. – Når vi arrangerer klesbyttemarked i lag med Naturvernforbundet, er det stappfullt, forteller han.

Ut av komfortsonen

Men hvor skal leserne, bransjekollegene til Eie, begynne for å redde miljøet?

– De kan begynne med å prøve hvordan det er å være ute av komfortsonen. Hvis du er i Stavanger eller en annen plass hvor du har togforbindelse med nattog, så prøv å ta nattoget. Det er bedre fordi du er uthvilt når du kommer frem til Oslo. Hvis du reiser med morgenflyet, er du jo trøtt frem til lunsj!

Han mener at flyprisene må opp for at toget skal bli konkurransedyktig. Miljøtiltak virker best hvis de går rett på lommeboka til folk. Veldig mange har de riktige verdiene, men de fleste som kjører elbil, gjør det fordi det er god økonomi.

Naturlige medier

– I VVS-bransjen skal vi kanskje begynne å se på GWP-verdien i varmepumper. Vi ser beskrivelser med R134a fortsatt. Når det blir forbudt, blir det knapphet på det, så da tror jeg rådgiverne og bransjen vil velge mer naturlige medier, sier han. Lommeboka igjen, altså.

I Framtiden i Våre Hender i Stavanger er utfordringen ganske så beslektet med den han har hjulpet VVS-foreningen med i det siste: Å få inn aktive medlemmer og få opp aktiviteten. Øystein Eie innrømmer at det går litt tid til det frivillige arbeidet, men understreker at det er blitt enklere i dag med sosiale medier og alle kontaktene på Messenger. Da kan veldig mye ordnes fra sofaen om kvelden.

I fjor var han prosjektleder på folkefrokost i Stavanger samtidig som han byttet jobb fra VVS-avdelingen til PA-avdelingen i Sweco. – Du må prioritere riktig og vite tt noen baller må du la henge der, tenke på hvilke frister som er viktige og godta litt kjeft, sier han.

I politikken har han ingen ambisjoner: – Jeg har tenkt å gjøre mest mulig riktig, opprettholde engasjementet mitt, men ikke å engasjere meg i noe parti.

– Men jeg utelukker ingenting, smiler Øystein Eie.

Powered by Labrador CMS