LANG REISE: Christer Isager (t.v.) og Magnus Severin Stormark må i høst reise ukentlig til Stavanger for å ta kuldeutdanningen. De skulle begge ønske at det var mulig å gjøre det i Bergen.

Må pendle for å bli kuldeteknikere

BERGEN: Lærlingene Christer Isager og Magnus Severin Stormark pendle ukentlig fra Bergen til Stavanger for å bli kulde- og varmepumpeteknikere.

Published Last updated

– Det er langt å reise og vi vet ikke hvordan opplegget blir ennå. Om vi hadde fått en egen linje i Bergen, så ville det vært helt knall. Vi hadde ikke fått gått på den selv, men det ville vært bra for de som kom etter oss. Da hadde de sluppet å flytte hjemmefra, sier Magnus Severin Stormark.

– Det er jo litt tungvint, men samtidig gleder jeg meg litt og tror det kommer til å bli kjekt, sier Christer Isager (24) som sammen med Magnus går i lære hos GK Inneklima i Bergen.

Hadde ingen utdannelse

På grunn av at det ikke finnes en egen kulde- og varmepumpelinje i Bergen må alle som ønsker denne utdannelsen belage seg på å reise. Behovet for kulde- og varmepumpekompetanse er i Bergen skrikende og det jobbes nå derfor med å få på plass en egen utdannelse for dette i vestlandsbyen. Forhåpentligvis er linjen på plass fra og med høsten 2022.

For Christer var veien inn i kulde- og varmepumpefaget litt spesiell.
– Jeg har ingen utdannelse utover grunnskole. Det skyldes at jeg ikke hadde funnet noe som jeg synes virket interessant nok. Da jeg så en stillingsannonse fra GK Inneklima hvor de søkte etter kjølemontør, så syntes jeg imidlertid det hørtes veldig interessant ut, sier Isager.

Fagbrev på jobb

Han visste imidlertid lite om hva jobben som kjølemontør innebar og sendte derfor en e-post til GK hvor han spurte om akkurat det, samt hva som krevdes av utdanning for å jobben.

– GK svarte på e-posten og fortalte hva som var krevet, samtidig som de lurte på hvilken utdannelse jeg hadde. Jeg hadde jo ingenting, så sånn sett lå jeg jo ganske dårlig an, sier Isager.

Etter litt e-post-korrespondanse ble han likevel kalt inn på intervju og etter enda mer frem og tilbake kom GK tilbake med et skreddersydd opplegg hvor han får mulighet til å ta «Fagbrev på jobb», en relativt ny ordning der personer kan bli realkompetansevurdert og få opplæring på arbeidsplassen og ta fagbrev på grunnlag av dette.

– Noe av bakgrunnen var at selv om jeg ikke hadde noen formell utdannelse, så har jeg skrudd bil siden jeg var 17 år gammel, så jeg var flink til å skru. Nå har jeg vært hos GK i to år og er halvveis i utdanningsløpet. Jeg stortrives og har endelig funnet utdanningen for meg. Jeg kommer garantert til å være i faget lenge, sier Isager.

For Magnus var faget mer kjent, da han har en far som er kjølemontør.
– Han drev sitt eget firma, så jeg har på mange måter fått faget inn med morsmelken. Det virket interessant, så jeg tok en prat med min far og endte opp med å få læreplass hos GK. Det skader jo ikke at både jobbutsiktene og lønnen er god, men for meg var det selve faget som virket spennende, sier Stormark.

Skrikende behov

Tom Svendsen som er prosjektleder for kulde hos GK forteller at behovet for kulde- og varmepumpeteknikere i Bergen er enormt.

– Aktørene stjeler teknikere fra hverandre, noe som gjør at vi den siste tiden har mistet en del personell. Normalt har vi mellom 10 og 12 kuldeteknikere hos oss, men nå er vi nok nede i seks til syv, sier Svendsen.

Han forteller at de imidlertid har vært heldige og klart å få fatt i de to studentene.
– Men fordi det ikke finnes en egen linje for dette faget i Bergen har vi vært nødt til å ta de inn via omveier. Den ene med elektriker-bakgrunn, den andre uten noen annen bakgrunn enn at han var flink til å skru bil. Begge to er imidlertid kjempeflinke og vi er veldig glade for at vi har fått fatt i de, sier Svendsen.

Han håper imidlertid at det fra og med høsten 2022 endelig kommer en ny kulde- og varmepumpeutdannelse i Bergen.

– Behovet for kompetansen er enormt, så en slik linje i Bergen ville vært til enorm hjelp, sier Svendsen.

Powered by Labrador CMS