LUFTPIONER: Florence Nightingale vare en pioner innenfor både sykepleie, statistikk og inneklima.

HISTORIE

Sykepleier og ventilasjonsekspert

Hun er best kjent som grunnleggeren av den moderne sykepleien. Men Florence Nightingale var også den første som fikk frem sammenhengen mellom inneklima og helse.

Published

Den aller første regelen for sykepleie (…): Hold luften han puster, så ren som uteluften, uten å kjøle ham.

Florence Nightingale

«Notes on Nursing» fra 1859, på norsk «Håndbok i sykepleie», er boken der Nightingale presenterte retningslinjene sine for hvordan en sykepleier bør håndtere syke. Boken begynner likevel ikke med håndtering av pasienten i det hele tatt: Det første kapitlet handler om ventilasjon og oppvarming, det andre om sunne og friske hus.

Dagens anbefalinger

– Anbefalingene hennes om ventilasjonsrate tilsvarer dagens retningslinjer fra Cibse, skriver Chris Iddon. Han er ventilasjonsekspert hos britiske SE Controls, og Cibse er en global organisasjon for ingeniører i energi og miljø i bygg.

Sykepleiens første oppgave er å holde luften som pasienten puster inn, like ren som uteluft, uten at pasienten blir for kald, slår Nightingale fast.

– Hun var en av de første til å innse hvor viktig luftkvalitet er i behandlingen av sykehuspasienter, kommenterer den amerikanske inneluftorganisasjonen IAQA.

Luft og avløp

På hjemmesiden til den europeiske bransjeorganisasjonen Rehva går bygningsfysikkforsker Lada Hensen Centnerová på Eindhovens tekniske universitet gjennom de fem punktene som Florence Nightingale trekker frem som avgjørende for å sikre sunne bygninger: Ren luft, klart vann, effektivt avløp, hygiene og lys.

SÅ PROBLEMENE: Noen av de løsningene som Florence Nightingale så for over 160 år siden, gjenoppdages i dag, slår Lada Hensen Centnerová fast.

– Nightingale så hele problemene med inneklima, ifølge Centnerová.

– De andre anbefalingene hennes er slike som gjenoppdages i dag.

Politikerne forsto

Da hun skrev håndboken sin, hadde Florence Nightingale lang erfaring med hva dårlig inneklima og dårlige sanitærforhold kan følge til. Sykepleiepioneren var også en fremstående statistiker. Diagrammene hennes over dødsårsaker blant soldatene under Krimkrigen viste at de aller fleste døde av sykdom og svært få av skadene som de hadde fått på slagmarken.

De var så enkle å forstå at selv politikerne reagerte:

– De resulterte i politiske endringer som bidro til å redde liv, konstaterer Store norske leksikon.

– Hun var ikke den første til å se hvor viktig ventilasjon er på sykehus. Konklusjonene hennes i «Håndbok i sykepleie» fulgte opp 15 års arbeid fra David Boswell Reid, ifølge Chris Iddon.

– Han tenkte ut omfattende ventilasjonssystemer for sykehus i London, København, Chicago og New York lenge før Krimkrigen.

11,8 liter

Florence Nightingale priste naturlig ventilasjon som den beste måten å få inn frisk luft på. Samtidig medga hun at dårlig design kunne føre til ubehagelig trekk. Hun slår fast at datidens antagelse om at 4,7 liter i sekundet per person var nok luft og antar at det vil trengs 1.500 kubikkfot i timen, det vil si 11,8 liter i sekundet per person.

På temperatursiden mente Nightingale at innetemperaturen skulle variere med årstidene fordi variasjoner trengs for å beholde god helse. Og ikke minst hadde hun klare meninger om en av de store inneklimasynderne også i Norge: Skoleverket.

– De fullpakkede skolene der så mange epidemier har sitt utspring. Vi burde ha foreldre som sier at «Jeg vil ikke sende barnet mitt til den skolen. Luften er avskyelig», ifølge Nightingale.

– Hun så også frem til den dagen der det var mulig å få til en enkel lufttest og å måle CO₂-nivået i et rom, forteller Chris Iddon.

– Den dagen er her nå. Beklageligvis kan vi fremdeles oppleve at de ender på «avskyelig», med mindre vi lærer og ventilerer riktig.

• 12. mai er den internasjonale sykepleierdagen.

Powered by Labrador CMS