Denne løsningen minimerer antallet potensielle feil og gjør installasjonen mye enklere og mer oversiktlig.
Grundfos
Strengere klimakrav i sikte – behovet for verifiserte miljødata øker
Byggenæringen står overfor stadig strengere klimakrav, og i Norge arbeider flere aktører med å innføre tydeligere krav til byggebransjen. Tiltakene er i tråd med EUs energidirektiv, hvor målet er å redusere klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030.
Dette stiller nye krav til produkter, materialvalg og dokumentasjon. En aktør som er godt forberedt på denne utviklingen, er Grundfos.
Den norske byggebransjen er inne i en utvikling der klimakrav til bygninger blir stadig mer omfattende. Miljødirektoratet jobber blant annet med å utforme klimakrav til både private og offentlige byggeprosjekter.
Dette innebærer at utviklere og prosjekterende allerede nå må ta høyde for hvordan ulike komponenter påvirker bygningens totale klimaavtrykk – og at miljødata i form av EPD-er (miljødeklarasjoner) blir sentrale i planlegging og anskaffelser.
Bedre beslutningsgrunnlag
For Grundfos, en global leder innen avansert pumpeteknologi og vannløsninger, er et helhetlig perspektiv på miljøpåvirkning allerede en selvfølgelig del av produktutviklingen. Et eksempel er blandesløyfen MIXIT, som er utstyrt med en produktspesifikk EPD som muliggjør mer presise klimaberegninger og bedre beslutningsgrunnlag i prosjekteringen.
– Det handler ikke bare om teknologivalg, men om å ha tilgang til riktig informasjon. Med produkts-pesifikke EPD-er er det mulig å oppgi et mer transparent og verifiserbart klimaavtrykk – noe som vil bli en forutsetning for å møte fremtidige krav, sier Jon Olav Eidsmo, Grundfos Norge, og fortsetter:
– Samtidig bidrar den prefabrikkerte løsningen til energieffektiv drift og en stabil installasjon med lang levetid – som også er positivt fra et miljøperspektiv.
Fra komplekst til kompakt
Produktspesifikke EPD-er gir et mer presist og troverdig klimaavtrykk enn generiske EPD-er, som ofte bygger på standarddata. Samtidig er fordelene med MIXIT ikke begrenset til dokumentasjon.
Tradisjonelle shuntgrupper kan bestå av opptil ti ulike komponenter, som ventiler, styringssystemer og sensorer. MIXIT kombinerer disse i én kompakt løsning bestående av kun to deler: MIXIT og en pumpe. Det reduserer risikoen for feil og gjør installasjonen både enklere og mer oversiktlig. Med appen Grundfos GO kan hele oppsettet i tillegg gjøres på bare noen minutter.
– Vi forstår at det kan føles usikkert å forlate velprøvde løsninger. Men vår erfaring viser at installatører og konsulenter ofte kommer tilbake etter å ha testet MIXIT. Den er enkel å installere, rask å sette i drift, og tilbyr samtidig den dokumentasjonen som kreves i dag, forklarer Eidsmo.
At Norge er på vei mot tydeligere klimaregler er åpenbart, men allerede nå hviler et stort ansvar på byggherrer og prosjekterende om å forberede seg på fremtidige krav. I denne sammenhengen blir tilgang på verifiserte produktdata en konkurransefaktor. Eidsmo avslutter:
– Reel endring skjer når man tør å forenkle det komplekse og samtidig leverer på kravene til transparens og dokumentasjon. Hos Grundfos ønsker vi å være en partner for aktører som allerede tar ansvar og arbeider med verifiserte miljødata – ved å tilby løsninger som gir full innsikt i klimapåvirkning og samtidig oppfyller høye funksjonskrav.