BILLIG VARME: Varmepumper er et nyttig energieffektiviserende tiltak, noe mange har fått med seg.

VARMEPUMPER

Strømprisene løfter salget til himmels

Rekordhøye strømpriser gir et brennhett varmepumpemarked. Aldri før har ABK-Qviller solgt like mange varmepumper som i 2021.

Published

– 2021 ble vårt sterkeste år noensinne, sier administrerende direktør i ABK-Qviller, Daniel Mark Kristensen.

Opp med 125 millioner

ABK-Qviller er landets største distributør av varmepumper, varmeopptak, aircondition og befuktning. Selskapet er heleid av det svenske selskapet NIBE Industrier AB, Nordens største fabrikant av varmeløsninger for bolig, og en av Europas ledende produsenter av varmepumper.

ABK-Qviller er også distributør av merkevarene Toshiba og Samsung og leverer både varmepumper for vannbåren varme og luft-luft varmepumper. Sistnevnte er hovedforklaringen til det gode fjoråret.

– Etterspørselen er veldig høy. Luft-til-luft-markedet har vært svært aktivt og flere av våre kunder melder om svært godt salg. Det gir selvsagt god etterspørsel etter våre produkter, sier Kristensen, som kan fortelle at de i 2021 økte omsetningen med 25 prosent sammenlignet med 2020.

– Men da skal det sies at 2020 var et dårlig år hvor omsetningen falt med 15 prosent, sier Kristensen.

De endte i fjor med en samlet omsetning på cirka 630 millioner kroner, opp med cirka 125 millioner kroner fra 2020. Forrige rekordår var 2019 da de endte med et salg på 607 millioner kroner.

Strømprisen styrer

En av de viktigste driverne til fjorårets gode tall er de høye strømprisene. Relatert til dette, deler Kristensen markedet inn i to, de som reagerer raskt og de som trenger litt mer tid.

– Luft-til-luft-markedet reagerer raskt. Når strømprisene stiger slik som vi så i fjor høst, så er det lav terskel for å investere. I det andre segmentet, de vannbårne varmepumpene, er investeringene større, eller prosjektene ligger lenger frem i tid, noe som gjør at dette er en del av markedet som trenger mer tid, sier Kristensen.

Når det gjelder de vannbårne varmepumpene, så var det i årene 2018 og 2019 relativt godt salg, noe som hang sammen med at det fra og med første januar 2020 ble forbudt å bruke olje eller parafin til oppvarming av boliger og næringsbygg.

– Før forbudet trådte i kraft så vi en tydelig effekt av dette. I løpet av 2020 flatet dette ut, men vi ser nå at interessen også for vannbårne varmepumper er i ferd med å ta seg opp igjen. Dette gjelder både de som bytter ut elektriske el-kassetter med varmepumper for å redusere energibruken, men også prosjektmarkedet for både leiligheter, rekkehus og eneboliger. I tillegg ser vi økende interesse i næringssegmentet, hvor dette med energieffektivitet og bærekraft får økt fokus, sier Kristensen.

Ikke uten utfordringer

Selv om det nå også tar seg opp for vannbårne varmepumper, så forteller han at året 2021 begynte relativt svakt.

– Det betyr at for vannbårne varmepumper, så ble 2021 omtrent som 2020. Altså er det luft-til-luft-varmepumper som står for den største veksten, sier Kristensen.

Som for mange VVS-aktører, så har heller ikke ABK-Qviller vært upåvirket av koronasituasjonen. Den største utfordringen har vært å få leveranser i tide.

– Vi har opplevd at varer som vi bestilte i april ikke kom før i oktober, altså seks måneder senere. Dette gjelder spesielt for varer som produseres i Østen og skipes med containere. Leveranser og logistikk er en utfordring, sier Kristensen.

Ikke nok med det, også prisene har gått bananas, og for noen varer snakker man ifølge Kristensen om at fraktprisene har blitt både seks og syv ganger så høye.

– Da er det klart at det begynner å bli dyrt, sier Kristensen. Om 2022 blir like bra som 2021 avhenger i følge ABK-Qviller-sjefen av tre faktorer.

Strømprisene, teknisk byggeforskrift og om regjeringen innfører støtteordninger.

– Alt dette påvirker etterspørselen, men dersom strømprisene holder seg høye, så ligger nok også 2022 an til å bli et godt år, sier Kristensen.

Powered by Labrador CMS