GOD OVERSIKT: Fra toppen av fjernvarmeanlegget Keiseren kan direktør Evjen se utover store deler av Bodø. Herfra går ca 60 GWh årlig til oppvarming av Bodø-samfunnet.

PORTRETTET

Eline (29) gikk fra trainee-stilling til direktørjobb: – De spennende jobbene finnes ikke bare i Oslo

Ord som mikrobobleutskillere og platevekslere var fullstendig fremmede for Eline O. Evjen, da den nyutdannede sosialantropologen kom som trainee til Bodø Energi Varme. Nå er 29-åringen direktør for Bodøs fjernvarmeselskap og oppfordrer flere unge til å se mot nord.

Published Last updated

Fire år etter at Eline O. Evjen kom flyttende til Bodø, viser hun rundt i byens fjernvarmeanlegg, kalt Keiseren. Det er et bygg som ruver, der det ligger omgitt av småhusbebyggelse og jorder like utenfor Bodø sentrum. Likevel er det litt fremmed for lokalbefolkningen. Fjernvarme er trolig ikke det folk flest tenker mest på.

Tilfeldighet

– Det er kanskje litt myteomspunnet, det som foregår her, sier Evjen og henter et gjennomsiktig plastrør fullt av små trebiter for å gjøre det hele mer håndgripelig. Det er nemlig dette det handler om.

Da forbudet mot å deponere nedbrytbart avfall kom i 2009, banet det vei for bygging av fjernvarmeanlegg. I Keiseren brenner de flis på rundt 900 grader og varmer opp vannet som går i rør gjennom store deler av Bodø.

– Fjernvarme er viktig fordi det tar hånd om lokalt avfall, samtidig som det avlaster lokalt el-nett. Det er bedre at vi utnytter lokalt returtrevirke i Bodø til energiproduksjon enn å kjøre det på lastebiler til anlegg i Sverige eller Sør-Norge. Fjernvarme er et energifleksibelt energisystem som kan utnytte flere kilder samtidig, sier den engasjerte direktøren.

Med fjernvarme avlaster Bodø Energi Varme i dag cirka 10 prosent av Bodøs elektriske effektbehov.

– Og mer skal det bli! Det er veldig viktig i tiden fremover når vi styrer mot et kraftunderskudd.

At Eline fra Spydeberg i Østfolk skulle ende opp i Bodø, var mest av alt en tilfeldighet. Etter endt antropoligistudium i Oslo tenkte hun at hun hadde lyst til å oppleve en annen del av landet.

Direktør i rekordfart

– Så snublet jeg over en traineestilling hos Bodø Energi, via Trainee Salten. Det var ikke planlagt, nei. Men jeg er veldig glad det ble som det ble. Jeg har følt meg så velkommen i Bodø og inkludert på arbeidsplassen, sier Eline.

Etter trainee-perioden ble hun ansatt som salgs- og kvalitetsleder i Bodø Energi Varme. Og da sjefen hennes overtok som leder for konsernet Bodø Energi sist sommer, ble stillingen som daglig leder utlyst og Eline ble ansatt som daglig leder etter henne. Monica Hansen Fjellstad, konsernsjef i Bodø Energi og styreleder i BE Varme, sa i forbindelse med ansettelsen at hun er glad for å ha med 29-åringen videre.

– I Bodø Energi tror vi sterkt på at alder ikke er en begrensende faktor når det kommer til ansvar og lederskap, uttalte Hansen Fjellstad.

– Spennende i nord

Én ting Eline bruker stillingen sin til, er å framsnakke mulighetene som finnes i distrikts-Norge.

– Ja, det er en klar oppfordring til andre unge. De må ikke til Oslo for å finne bra jobber. I nord er det mye som foregår innenfor industri og energi, og Bodø er stor nok til at det skjer masse spennende. Her trengs det arbeidsplasser, utvikling og tilflytting, og vi er med på alt dét, sier hun. Hennes i denne sammenhengen uvanlige bakgrunn, er faktisk ikke helt irrelevant.

– Som antropolog er jeg opptatt av å stille spørsmål, forstå og se sammenhenger. Det blikket har jeg bruk for i jobben her, sier hun.

Bare én gang har hun opplevd at noen har satt kaffen i vrangstrupen da de skjønte at fjernvarmedirektøren ikke hadde ingeniørbakgrunn. Men ellers har hun ikke fått negative reaksjoner etter at hun begynte i jobben.

– Der har jeg grunn til å skryte av bransjen. Jeg opplever at det er stor takhøyde i energibransjen og lov til å stille spørsmål.

Rekrutteringsutfordring

Noe av det hun måtte lure på, kan hun kanskje få svar på over middagsbordet. I løpet av traineeperioden traff Eline nemlig på en elkraftingeniør fra nabokommunen Fauske. I sommer ble de gift og har bosatt seg i Valnesfjord, omtrent midt imellom Bodø og Fauske.

Hun er også med i et landsdekkende nettverk av damer i kraftbransjen, der målet er å synliggjøre mulighetene som finnes for kvinner. Eline synes både Kraftkvinnene og Ingeborg-nettverket har stor betydning. Men det er viktig å vise fram bransjen til alle unge, i en tid der det er utfordrende å rekruttere til jobbene. Eline er i hvert fall veldig fornøyd med hvor hun har endt opp.

– Jeg har en variert arbeidsdag, der jeg blant annet driver med styrearbeid, administrativt arbeid og har kundekontakt. Men det tekniske holder jeg meg unna - det er det flinke fagfolk hos oss som kan. Noe av det jeg liker best, er å samarbeide med andre fag. Det er utrolig morsomt å lære av folk som kan noe annet enn jeg kan, slår hun fast.

Powered by Labrador CMS