KJEDEBASERT: Kjedene kan bli utgangspunkt for nye rørleggerkonsern. (Illustrasjonsfoto; butikken på bildet er tilfeldig valgt.)

JOBB

Ekspert spår flere rørleggerkonsern

Flere av rørleggerkjedene blir konsern, og gjerne med investeringsfond som eiere. Det spår Sigbjørn Selvik i BDO. Fondene slapp ikke inn da VB ble konsern.

Published

De profesjonelle kjøperne fikk ikke være med på VB-laget. 

– Det var jo flere PE-selskaper som var interesserte i å bli med VB, men VB ville gjøre dette selv for å beholde hele verdiskapningen, sier Selvik.

Profesjonelle investorer

Han er partner i rådgivnings-, regnskaps- og revisjonsselskapet BDO. Når han snakker om «PE-selskaper», står forkortelsen for «private equity». Det vil si aktive eierfond; selskaper som investerer i bedrifter som ikke er notert på børs og som gjerne engasjerer seg direkte i hvordan bedriftene utvikler seg.

Som du leste på nemitek.no i juni, så har en av tre rørleggerbedrifter i VB gått inn i det nye konsernet

– PE-aktørene mener at dette er såpass krevende at de lurte på om VB ville lykkes med det, ifølge Selvik.

Sterk ledelse

– Nå har de fått realisert transaksjonen sin, men det er en krevende sak med bytteforhold og veldig mange småkonger som du må slå sammen. Det krever en sterk ledelse. Det er ikke bare å ta ett av selskapene og sette det som konsernspiss. Det er kanskje nødvendig å ansette en ny, ekstern ledelse som har erfaring fra større konsern, sier han.

Da snakker ikke Sigbjørn Selvik bare om VB. Det samme gjelder i de andre rørleggerkjedene. Han tror at andre kommer til å gå i samme retning.

Anbefaler fond

– Konserndannelse fra en kjede er veldig aktuelt og interessant, sier han. Spørsmålet er om andre kjeder gjør det på egen hånd eller om de får med en finansiell investor som har den erfaringen.

– Jeg vil egentlig si at PE-fondene er veldig flinke. Det er bedre å eie 50 prosent av en heis som går opp til fjerde etasje enn å eie 100 prosent av en heis som ikke går lenger enn til første, illustrerer Selvik.

Han trekker parallellen til Caverion og Assemblin:

– De er eid av internasjonale PE-fond og kjøper opp bedrifter i hvert fall i Sverige og Norge, sier han.

– Behold navnet!

Selvik mener at selv om rørleggerbedrifter går inn i et konsern, så gir det ekstra verdi å beholde selskapsnavnet. – Hvis sjefen har jobbet 50 til 70 timer i alle år, og mange av kundene kjenner ham personlig, er det der tilliten ligger. Hvis han har solgt selskapet, har han kanskje ikke samme insentivet til å stå på like hardt. Beholder selskapet navnet, så kan lojaliteten og ståpåviljen være like god videre, sier han og roser mange av dem som har solgt firmaet sitt:

– Det er beundringsverdig med den ansvarsfølelsen som mange viser. Det er ikke slik at de tar millionene, reiser til Syden og lever livet. De jobber like hardt og føler like stort ansvar for driften, selv om andre eier, sier han.

Den som starter en ny rørleggerbedrift i dag, kan ha glede av å gå rett inn i en kjede:

– Jeg ser at mange er medlem i en kjede på grunn av innkjøpsfordelene. I tillegg har kjedene kalkulasjonsverktøyer og enkelte tjenester til støtte. Så er det jo også noen som har individuelle innkjøpsavtaler direkte med grossistene som er enda bedre, sier Sigbjørn Selvik.

Powered by Labrador CMS