FYSISK: Vollum anbefaler rørleggeryrket blant annet fordi det er enklere å holde seg i form med fysisk arbeid.
FYSISK: Vollum anbefaler rørleggeryrket blant annet fordi det er enklere å holde seg i form med fysisk arbeid.

ARBEIDSLIV

Topp med bunnledning

VANGSÅSEN: Når det skal bygges hytte ved skistadion, legger skiskytteren bunnledning. Odin Høie Vollum er idrettsmannen som ble rørambassadør.

Published

– Nå arbeider jeg på boliger og hytter, og så har det vært litt industri innimellom. Dette er så variert – jeg får være med på alt mulig rart, sier Vollum.

Motiverer ungdommer

20-åringen er rørleggerlærling hos Arve Hagen i Brumunddal. Mens kameratene valgte idrettsfag og har igjen lenge før de er ferdig utdannet, satset Odin Høie Vollum på rørleggeryrket.

– Vi trenger mye mer rekruttering til faget. Det er jo generelt for byggebransjen at vi trenger mange flere, sier han.

Selv har han blitt påvirket hjemme. Faren, Pål Hagen, er prosjektleder hos Arve Hagen.
– Jeg syntes yrket hørtes artig ut, sier Odin Høie Vollum.

Nå som han nærmer seg svennebrevet selv, vet han at han har valgt riktig. Ikke minst setter han pris på en arbeidsplass der han treffer nye mennesker hele tiden.

Nå er han rørambassadør – en av de unge lærlingene og rørleggerne som skal fortelle ungdommer hvorfor de bør bli rørleggere.

I form

– Hvis du har lyst til å gjøre mye forskjellig, er dette yrket for deg. Du må lære deg mye, og du må gjøre fysisk arbeid hver dag. Det er mye bedre enn å sitte inne hele dagen og mye lettere å holde deg i form, frister han når han snakker med skoleelever som ikke har bestemt seg ennå.

GOD PÅ BUNNEN: Bunnledning er favorittjobben til rørambassadør Odin Høie Vollum
GOD PÅ BUNNEN: Bunnledning er favorittjobben til rørambassadør Odin Høie Vollum

Han er opptatt av å holde seg i form. Først og fremst med skiskyting. Det er ikke lenge siden han la opp som aktiv – nå trener han en gruppe skiskyttere i Brumunddal.

Dermed er det ekstra passende å legge bunnledning på en hytte på Gåsbu. Hytteområdet i Vangsåsen ligger rett ved siden av stadionanlegget der både NM og Holmenkollmarsjen har vært arrangert.

Selvstendig

For rørambassadør Vollum er det en trivelig jobb der han kan arbeide ute i godværet, tett på naturen, og helt selvstendig. Arbeidet hans sjekkes, selvsagt, men han har ikke noen som går og passer på hele tiden.

Oppdraget med å være rørambassadør tar ikke mer tid enn at det først og fremst er morsomt. Selv om han innrømmer at han ikke er den største raceren på sosiale medier.

– Det var sjefen som spurte om jeg ville bli rørambassadør. Han hadde fått telefon fra Rørentreprenørene, forteller Vollum.

Snap og samlinger

– Det jeg først og fremst gjør, er å legge ut hva vi driver med på Snapchat og fortelle om faget. Jeg har kontoen en ukes tid en gang innimellom, sier han.

For egen del får han muligheten til å være med på samlinger med de andre rørambassadørene.
– Det er trivelig å møte noen som vil det samme som meg, mener Vollum.

Det er først og fremst den tekniske delen av jobben som han synes er spennende. Å legge bunnledning er faktisk en favorittjobb – i hvert fall når været er godt.

– Jeg har tenkt på å gå videre på fagskole en gang i fremtiden. Men først tror jeg at jeg skal arbeide noen år og få litt erfaring, sier S.

Powered by Labrador CMS