HEDRET: Oppfinnelsen til Asbjørn Rugnes har gjort Vegårshei Rørleggerservice til månedens bedrift på Agder.
HEDRET: Oppfinnelsen til Asbjørn Rugnes har gjort Vegårshei Rørleggerservice til månedens bedrift på Agder.

JOBB

NHO-heder til Asbjørn med varmekniven

Vegårshei Rørleggerservice er månedens bedrift på Sørlandet. – Det er sånne bedrifter som er næringslivet i veldig mange av Norges kommuner, sier Trond Madsen i NHO Agder.

Published

– Det har vært en spennende reise, dette her. Metoden er til glede for mange. Den har fått en enorm oppmerksomhet, sier Asbjørn Rugnes.

Rørleggermesteren fra Vegårshei har fått en strøm av positive reaksjoner siden han demonstrerte den nye løsningen sin for å legge rør-i-rør og gulvvarme frostfritt.

Det var på nemitek.no du først kunne lese hvordan han bruker en varmekniv for å slisse ut spor i EPS-lag nummer én.

Ryggraden

– Denne metoden som han har funnet, er både effektiv og kostnadsbesparende, sånn som jeg forstår det. Det er slike eksempler vi har lyst til å trekke frem. Denne typen håndverksbedrifter representerer ryggraden i næringslivet i Distrikts-Norge, sier rådgiver Trond Madsen i NHO Agder.

Blant de 2000 medlemsbedriftene på Sørlandet er lille Vegårshei Rørleggerservice kåret til månedens bedrift.

– Uten slike bedrifter ville det vært færre jobber og vanskeligere å bo og leve i kommunene over hele landet. Det er viktig at vi har denne typen bedrifter som er kreative, faglig dyktige og tar samfunnsansvaret. Asbjørn er mer enn gjennomsnittlig flink i faget, og vi er helt avhengige av denne typen bedrifter, sier Madsen.

I stenderverket

Asbjørn Rugnes fikk ideen til å bruke varmekniv og lage spor i isolasjonslaget fordi han opplevde at det ble vanskeligere å legge rør i pukken uten å risikere frost. I en fersk spørreundersøkelse forteller 20 prosent av rørleggerne at de legger rør-i-rør i singelen med bunnledning. 77,5 prosent – mer enn tre av fire – legger rørene i stenderverk, vegger og tak.

Det er fem rørleggere som studerer ved Fagskolen Innlandet som står bak undersøkelsen. – Mange rørleggere legger rør på måter som leverandørene ikke støtter, skriver de fem – Mads Fjærem, Petter K. Markengbakken, Robin A. Coucheron, Roy A. Plassen og Frode Lithun.

– Ikke godkjent

– Sintef har fortalt at legging av rør-i-rør i pukken ikke er godkjent. Vi ser at mange rørleggere gjør dette i dag, oppsummerer de.

Flere av rørleggerne de har spurt, er skeptiske til Rugnes-metoden og trekker frem at det å legge rør-i-rør i isolasjonslaget, vil bety en ekstra tur til byggeplassen. Andre tror at dette er den beste løsningen, med god isolasjon, kortere leggetid og mindre muligheter for skader, ifølge rapporten fra de fem fagskolestudentene.

Powered by Labrador CMS