PRISKRITISK: Sturla Ingebrigtsen setter stor pris på prisen, men han mener det er på tide å lage den av et ombruksspjeld.

VENTILASJON

Prisvinner går ut mot ventilasjonsgalskap

Sturla Ingebrigtsen er så respektert i bransjen at selv konkurrenter nominerer ham til pris. Selv hadde han aller helst sett at Det Gylne Spjeld var et ombruksspjeld.

Published

Han ble overrasket og synes anerkjennelsen er veldig hyggelig. Sturla Ingebrigtsen fikk hedersprisen Det Gylne Spjeld i høst.

– Etter det jeg har forstått, var jeg nominert av flere, og en av dem som nominerte meg, var en konkurrent. Det er litt spesielt, sier han selv.

Bransjenestoren har gjort seg bemerket med at når han holder faglige innlegg, så snakker han fag.

 – Jeg faller ikke for fristelsen til å snakke om egne produkter. Det er mange som blir invitert til å holde faglige innlegg, men som mer holder en produktpresentasjon, sier Ingebrigtsen.

Ombruksopptatt

I det daglige er det først og fremst ombruk som opptar Sturla Ingebrigtsen akkurat nå. Mange snakker om ombruken og hvordan den kan bli en del av hverdagen.

– Noen har startet, og noen ønsker ikke å starte. Det er veldig stor spredning fra dem som helst ønsker å kjøpe ombrukte produkter til dem som synes det bare er et forstyrrende element, sier han.

Selv rundet han femti år nå i oktober, mens Trox Auranor har et femtiårsjubileum å feire neste år. 

– Vi har øvd oss i femti år på å produsere nye ting så effektivt som overhodet mulig, og så blir det snakk om ombruk. Hvordan skal det bli? Det er forstyrrende for mange, sier han.

Kastegalskap

– Når du renoverer et bygg, ser du at de kaster gamle ventilasjonskanaler ut på den ene siden, og så transporteres det nye inn på den andre siden. Veldig mye kan egentlig ombrukes. Det er galskap, det som skjer nå, så det er bra at det er satt på dagsordenen, sier han.

Samtidig har Sturla Ingebrigtsen en kjent kjepphest som slår inn også på dette området: Kvalitet.

– Vi må ikke fire på kvalitetskravene. Vi skal ha godt inneklima selv om vi har ombruk. Vi skal ha samme dokumentasjon på alt fra brannegenskaper til støy og energi. Vi kan ikke komme dit hen at vi kommer ut med bygg som trenger mer energi fordi vi skal ombruke. Dette er en balansegang som vi må jobbe litt med, sier han.

– Vi setter jo opp et bygg for å få godt inneklima. Hadde vi ikke hatt godt inneklima, kunne vi like godt stått ute. Det handler om å stå en plass hvor vi kan gjøre noe i sunne omgivelser. Blir det for kaldt eller for varmt, mister vi effektiviteten på folket. Det er ikke enkelt når så mange ønsker å ombruke og glemmer dette.

Prisoppfordring

I tråd med det han er opptatt av for tiden, er ikke Sturla Ingebrigtsen helt fornøyd med det synlige beviset på prisen sin:

– Jeg hadde håpet at det skulle være et ombruksspjeld. Jeg synes at når det likevel ikke skal installeres, så bør det i hvert fall være ombruk, oppfordrer han.

1. august gikk Sturla Ingebrigtsen over i ny stilling som produktutviklingssjef hos Trox Auranor. Der vil han sikre at det arbeides med den tradisjonelle produktutviklingen, men også med innovasjon og slikt som det tar noen år å utvikle.

– Foreløpig har jeg beholdt organisasjonen som den er, men jeg utfordrer den litt til å tenke nye tanker og komme med nye innspill. Hvor er det vi skal? Hva er det vi må se på? Alt fra miljø til bærekraft til kunstig intelligens. Og så må vi få dratt de luftige og svevende tankene ned til noe håndfast. Kanskje blir det ikke noe produkt i det hele tatt, men på veien har vi lært mye om mange forskjellige ting likevel, sier han.

Går på møter

Ingebrigtsen kommer ikke til å slutte å gå på seminarer, messer og bransjetreff selv om han har fått nye ansvarsområder.

– Det har nok dalt litt i hyppighet. Men dette er en fantastisk måte å komme i kontakt med bransjen på, sier han.

Helt nye idéer

Nå er Sturla Ingebrigtsen nettopp ferdig med «radikal fredag» hos Trox Auranor. Der har produktutviklingssjefen og kollegene utfordret hverandre på hvordan de kan tenke helt nytt og annerledes.

– Dukket det opp noen idéer som var verdt å ta videre?

– Faktisk, ja. Det var utrolig morsomt. Det kom idéer som vi tenker at «søren, det må vi se om vi klarer å patentere.»

– Kan du si hvilke idéer?

– Nei, de kortene skal vi holde tett inntil brystet!

Powered by Labrador CMS