UTSATT: Det ble ingen rettssak som planlagt etter ventilasjonsbrannen i Oslo i fjor, og foreløpig er det ikke klart når den kommer opp.

VENTILASJON

Streik stoppet rettssak etter ventilasjonsbrann

OSLO SENTRUM: Unio-streiken sørget for at rettssaken etter en ventilasjonsbrann er utsatt på ubestemt tid. – En belastning, sier forsvareren til den tiltalte restauranteieren

Det begynte med en kullgrill rett under en ventilasjonshette og førte til brann i en bygård i april i fjor. Nå skulle saken vært avsluttet med en rettssak der restaurantsjefen er tiltalt for uaktsomhet. Men rettssaken ble ikke noe av – den er utsatt på ubestemt tid.

Politiadvokater streiker

– Det skyldes streiken, opplyser politiet i Oslo. Fra i dag streiker 810 ansatte i Oslo politidistrikt. Det vil si over halvparten av politiadvokatene i Oslo, forteller VG.

Så langt har det ført til at 30 rettssaker er utsatt. 

– Det er saker som skulle ha begynt fra og med 27. mai til og med 4. juni, sier kommunikasjonsrådgiver Markus Iestra i Oslo tingrett til TV 2.

Til nemitek.no forteller han at det foreløpig ikke er klart hvor lang tid det vil ta før saken etter ventilasjonsbrannen kan komme opp. Han kan ikke si om det vil bli plass til den på programmet før sommeren:

– Det vil være avhengig av når de finner et tidspunkt som passer for alle aktørene og oss, sier Iestra.

Tiltalt for uaktsomhet

Etter brannen på Grünerløkka i Oslo ble daglig leder i restauranten tiltalt for uaktsomhet. – Hun unnlot å sørge for skikkelig renhold og oppfylle krav til vedlikehold av avtrekksvifte og avtrekkskanal på kjøkkenet, heter det i tiltalebeslutningen.

– Kjøkkenet hadde ikke sprinkleranlegg, og det var fare for at gjester, ansatte eller beboere i bygningen kunne omkommet som følge av spredning av brannen og/eller røyk, ifølge tiltalen.

Siden har partene ventet på at saken skulle komme opp. Den tiltalte restaurantsjefen opplever utsettelsen som en ekstra belastning.

– Psykisk belastning

– Selvfølgelig gjør dette det vanskeligere. Hun vil jo bare bli ferdig med dette. Det er en psykisk belastning å vente på å bli ferdig, sier advokat Elif Demirbas, som er forsvarer for den daglige lederen.

Hun erkjenner ikke straffskyld, forteller Demirbas.

Nemitek.no har stilt forsvareren flere spørsmål om saken: Om begrunnelsen for ikke å erkjenne straffskyld, om hun mener at påtalemyndigheten stiller for strenge krav til daglig leders ansvar for renhold og vedlikehold – og om klienten hennes er offer for regler som ikke er gode nok.

Elif Demirbas har bedt om å få spørsmålene skriftlig. Det har hun fått, men ikke svart på dem.

Kritiserer reglene

Det er to år siden en rapport fra Rise målte 667 grader i skorsteinen og mer enn 200 i ventilasjonen over en restaurantgrill. John-Andreas Johnsen hos Ventistål har gått i spissen for en bransje som mener at reglene er for dårlige:

– Et kjøkken er ikke et kjøkken lenger. Det er forskjellige risikosoner. Alfa og omega nå er at vi får et mye strengere regime på kanalrengjøring slik at vi fjerner det fettet som ligger i kanalene og reduserer faren for brann, ifølge Johnsen

Direktoratet for byggkvalitet har ikke sett noen grunn til å endre på reglene, selv om en rapport fra 2020 konstaterer at reglene for restaurantgriller er uklare.

– Alvorlig

Det er nytt at en ventilasjonsbrann ender som straffesak. Men da tiltalen i denne saken ble tatt ut, ville ikke politiadvokat Jenny Marie Solgaard bekrefte at det er snakk om noen ny og strengere linje fra politiets side:

– Jeg kjenner ikke til noen generell linjeforandring, men brannsaker er noe vi ser på som alvorlig. Særlig der andres liv og helse har stått i fare, ifølge Solgaard.

Powered by Labrador CMS