BRANT: Denne gangen har ventilasjonsbrannen gått helt til tingretten med tiltale mot daglig leder i restauranten.

VENTILASJON

Holdt ikke ventilasjonsanlegget rent – tiltalt etter brann

Ventilasjonsbrannen kunne lett ha krevd liv, ifølge tiltalen. Nå risikerer daglig leder i en restaurant som brant i fjor, opptil tre års fengsel for dårlig renhold og vedlikehold.

Published

Det var en fredagskveld i april i fjor at det brøt ut brann i en bygård på Grünerløkka i Oslo. Som så mange andre ganger hvor det har vært brann i en restaurant, begynte det med en kullgrill rett under en ventilasjonshette.

Det er en risikosport å drive med denne typen avtrekk fra sånne griller, sa innsatsleder Eirik Håheim Pedersen i Oslo brann- og redningsetat til nemitek.no rett etter brannen.

Glør fra grillen

Nå får brannen et etterspill i retten. Statsadvokaten i Oslo har tiltalt daglig leder i restauranten for uaktsomhet. 

– Hun unnlot å sørge for skikkelig renhold og oppfylle krav til vedlikehold av avtrekksvifte og avtrekkskanal på kjøkkenet, heter det i tiltalebeslutningen.

Det var glør fra kjøkkengrillen som antente fett i ventilasjonsrørene over komfyrviften, ifølge tiltalen. Derfra spredte brannen seg gjennom ventilasjonsanlegget, gjennom lokalet og ut til bakgården, der flammene sto ut av ventilasjonskanalen.

– Kunne omkommet

– Kjøkkenet hadde ikke sprinkleranlegg, og det var fare for at gjester, ansatte eller beboere i bygningen kunne omkommet som følge av spredning av brannen og/eller røyk, ifølge tiltalen.

Det er nytt at slike ventilasjonsbranner faktisk ender som en straffesak. Men politiadvokat Jenny Marie Solgaard vil ikke bekrefte at det er snakk om noen ny og strengere linje fra politiets side:

– Jeg vet ikke om jeg kan uttale meg generelt om det. Politiet foretar en helhetlig vurdering i de sakene som kommer inn, og beviskravet i strafferetten er strengt. Jeg kjenner ikke til noen generell linjeforandring, men brannsaker er noe vi ser på som alvorlig. Særlig der andres liv og helse har stått i fare. Dette er en sakstype som er og har vært prioritert, sier hun.

Ansvarlig for vedlikeholdet

– I denne saken her, som er det jeg kan uttale meg om, ble det vurdert sånn at bevisene er såpass sterke at vi tar ut tiltale. Det er opp til retten å vurdere utfallet, men i og med at vi tar ut tiltale, mener vi at det har skjedd en straffbar handling, understreker Solgaard.

I dette tilfellet er det daglig leder i restauranten som er tiltalt. Jenny Marie Solgaard understreker at det er hun som er den ansvarlige for vedlikeholdet.

Ifølge Avisa Oslo fikk restauranten strekmunn av Mattilsynet – det vil si at det er funnet brudd på regelverket – sommeren 2022, altså ti måneder før brannen. Grunnen var nettopp manglende rutiner for rengjøring, i tillegg til dårlige rutiner for god nok varmebehandling av maten. Restauranten fikk smilefjes – det vil si ingen eller bare bagatellmessige brudd på regelverket – noen uker senere.

Advokat Elif Demirbas er forsvarer for den tiltalte restaurantsjefen. – Jeg ønsker ikke å kommentere saken, sier hun.

En rekke branner

Ekspertene i bransjen har krevd strengere reaksjoner og klarere regler en rekke ganger i tiden etter storbrannen på Nedre Foss gård i Oslo i 2015. Brannen der var den første der det ble stor oppmerksomhet rundt kombinasjonen kullgrill og ventilasjonsanlegg med oppsamlet fett.

Her er noe av det nemitek.no har skrevet om ventilasjonsbranner de siste årene:

Powered by Labrador CMS