DAGVENTILASJON: Rådhuset i Sør-Odal har senket innetemperaturen og ventilasjonsanlegget går kun fra klokka 7 til 16.

BYGGDRIFT

Kunstig intelligens og SD-anlegg som strømsparehjelp

SKARNES: Odølene får hjelp med intelligensen for å spare strøm. Og når det skal skje noe på kveldstid, bytter kommunen lokaler til de mest energieffektive byggene.

Published

Lavere innetemperaturer og nye tider for ventilasjonsanleggene. Når alle som eier bygg, vil spare strøm, blir det nye rutiner for byggdrifteren.

Sør-Odal kommune er blant dem som satser på både kunstig intelligens og nye SD-anlegg som sparehjelp.

Samme som hjemme

– Vi må gjøre de samme tiltakene som alle gjør i husholdningene. Det betyr at vi må unngå å ha for høy innetemperatur, skru av energikilder som ikke er i bruk og bruke ventilasjon fornuftig. I arealer som ikke er i bruk eller ikke er til varig opphold, bør romtemperatur senkes til et minimum, ifølge kommunedirektør Anita Orlund.

I Sør-Odal har politikerne gått detaljert til verks. Der havnet diskusjonen om hvor varmt det skal være i de kommunale lokalene, helt oppe i kommunestyret.

Gymsaler og aktivitetsrom skal ned på 16 grader, svømmebassenget til kommunen skal senkes til 28 grader og generelt skal temperaturen senkes i alle administrative arealer, skoler, idrettsbygg og kulturbygg, slår politikerne fast.

Kan bytte lokaler

Kommunen vil også se nytt på hvor forskjellige aktiviteter skal foregå. Er det best å holde et kveldsmøte på rådhuset, på en skole eller ved siden av en idrettshall?

Hittil har svaret kommet an på hvem som møtes eller hva temaet er. Nå vil kommunen aller helst velge det møterommet som krever minst energi å varme opp.

– Det skal vurderes om energieffektive bygg kan benyttes i stedet for dyrere bygg for aktiviteter på kveldstid, som det heter i vedtaket.

Intelligens og SD

Mens odølene er irriterte over en jernbaneundergang som er vinterstengt for å slippe å betale for varmekablene – og tar i bruk kommentarfeltene for å fortelle det – er det få som engasjerer seg i de tiltakene som kommunen allerede har gjennomført.

For eksempel er kunstig intelligens tatt i bruk for å styre varme og ventilasjon, forteller kommunedirektøren.

Flere bygg har fått installert varmepumper, og kommunen har satset på brønnparker og solcelleanlegg. Noen bygg er etterisolert når det først skulle gjøres vedlikehold på dem, og gamle vinduer og dører er skiftet ut. Dessuten er SD-anlegg på plass.

Lar heisen stå

På rådhuset er innetemperaturen senket til 20 grader. Nå slås ventilasjonsanlegget på 07.00 om morgenen, og det slås av allerede klokken fire. Dessuten er den nyere belysningen endret til LED.

– Det må gjennomføres analyser i hvert enkelt bygg sammen med brukerne av bygget før den eksakte temperaturen settes. En viss reduksjon bør være mulig i alle bygg, mener Anita Orlund.

Hun understreker også de enkle tingene slik som å gjøre alle bevisste på å slå av lyset der de kan. Flere steder vil hun ha bevegelsessensorer for lysene.

– Ikke bruk egne «varmevifter». Ikke endre temperaturinnstillinger. Ikke bruk motorvarmer og kupévarmer unødvendig. Og gå trapper i stedet for å bruke heisen, råder kommunedirektøren i Sør-Odal.

Powered by Labrador CMS