NESTEN GRATIS: Kraftselskapet Lyse selger varmepumper og tilbyr nedbetaling over strømregningen. Kommunikasjonssjef i Lyse, Atle Simonsen, forteller at de snart har solgt 1.000 varmepumper.

VARME

Ny ordning – solgte 100 varmepumper på én time

Da kraftselskapet Lyse lanserte en rentefri nedbetalingsordning for varmepumper, solgte de 100 varmepumper den første timen.

Published

– Det var en eksplosiv interesse. Vi runder snart 1.000 solgte varmepumper, sier kommunikasjonssjef i Lyse, Atle Simonsen.

Gratis for kjøperne

Kraftselskapet Lyse lanserte i november en ordning hvor de tilbyr rentefri nedbetaling på kjøp og installering av varmepumpe. Pumpen betales ned over fem år og belastes strømregningen.

– Med stigende strømpriser, matvarepriser og renter, så er en investering på 20.000 til 30.000 kroner mye for mange. En del av nedbetalingsordningene har hatt kort nedbetalingstid og har derfor heller ikke vært et velegnet alternativ for mange.

– Da vi lanserte vår ordning opplevde vi derfor enorm interesse og allerede før vi «gikk live» hadde 650 meldt sin interesse, sier Simonsen.

Han forteller at varmepumpe på grunn av den lange nedbetalingsordningen har blitt aktuelt for en ny kjøpergruppe.

– Med en nedbetaling på mellom 400 og 500 kroner i måneden kan pumpen i praksis være gratis å kjøpe, spesielt i måneder hvor strømprisen er høy, sier Simonsen, som forteller at ordningen har kommet for å bli.

– Dette er ikke noe vi skal tjene penger på. Det er del av vår måte som en stor aktør å vise at vi tar vårt samfunnsansvar på alvor, sier Simonsen.

Gode ordninger og tilskudd

For å levere varmepumpene har Lyse inngått en forhandleravtale med FJ Klima på Bryne. Selskapet er offisiell distributør av Fujitsu varmepumper i Norge.

– Så langt har vi levert og montert nesten 1.000 varmepumper gjennom Lyse-avtalen, sier daglig leder, Geir Rune Larsen.

Han forteller at alt salg skjer direkte gjennom Lyse, men at FJ Klima også koordinerer montering av varmepumpene, sammen med forhandlere og eksterne montører.

Ifølge ham har interessen for varmepumper vært sterkt økende gjennom hele fjoråret.

– Høye strømpriser gjør at varmepumper har fått mye oppmerksomhet gjennom hele året. Det som er spesielt i Stavanger-regionen er at Lyse gjennom sin nedbetalingsordning, men også Stavanger kommune, har bidratt til å sette mer fokus på varmepumper som et energieffektiviserende tiltak, sier Larsen.

Stavanger kommune har nemlig over flere runder gått ut med en tilskuddsordning til privatpersoner som kjøper varmepumpe. I første omgang kunne de som kjøpte varmepumpe få et tilskudd på 6.000 kroner, noe vel 1.500 personer var så heldige å få tilslaget på.

– Begge ordningene har bidratt til at varmepumpesalget i regionen har vært veldig godt, sier Larsen.

Flere tilbyr varmepumpe over strømregningen

Lyse er ikke det eneste kraftselskapet som tilby varmepumpe over strømregningen. Ishavskraft, som har kontorer i Alta og Tromsø, lanserte ifølge NRK, tilbudet for litt over ett år siden.

Gunn Tove Bjerkan, som har ansvaret for privatmarked i Ishavskraft, forteller til NRK at det er «noen tusen» som har benyttet seg av tilbudet.

– Etterspørselen øker omtrent for hver dag som går, sier hun til statskanalen. Spesielt hyttemarkedet er vokser kraftig, ifølge Bjerkan.

Hytter får som kjent ikke strømstøtte. Ifølge Bjerkan opplever kundene å få en reduksjon på strømregningen tilsvarende det pumpa koster. I alle fall med dagens priser og med dagens strømstøtteordning.

– Det betyr at du i praksis får en gratis strømpumpe som er nedbetalt på mellom fem og syv år, sier Bjerkan til NRK.

Disse tilbyr rentefri nedbetaling over strømregningen

 • Dalane Energi
 • Glitre Energi Strøm
 • Ishavskraft
 • Jærkraft
 • Kraftriket
 • LOS
 • Lyse
 • NTE
 • Polarkraft
 • Tinn Energi & Fiber
 • Telemark Kraft
 • Varanger Kraft

(Kilde: NRK)

Powered by Labrador CMS