SATSER: Solcellespesialisten satser i Spania og Siri Ørewall leder satsingen.

ENERGI OG MILJØ

Norsk solcellegigant retter blikket mot solkysten

Med dobbelt så mange soltimer som i Norge sier det seg selv at potensialet for solceller i Spania er enormt. Nå vil norske Solcellespesialisten ha sin del av kaken.

Published

– Vi har brukt et år på å etablere oss, men nå er vi klar og snart er vi også i gang med våre første prosjekt, sier daglig leder for Solisnor Siri Ørewall, Solcellespesialistens spanske datterselskap.

Spurt om å samarbeide

Solcellespesialisten har siden 2005 bygget seg opp til å bli en av de ledende aktørene på salg og montering av solceller i Norge. De har hatt noen eventyrlige år i Norge og i 2022 solgte de solceller for hele 374 millioner kroner, opp fra 164 millioner kroner i 2021. Nå har de altså rettet blikket ut av Norge og første land de forsøker å etablere seg er Spania.

– Vi ble kontaktet av et nettselskap i Spania, hvor eierne er norske, og spurt om vi ville ha et samarbeid med dem og levere solceller til deres kunder, sier Ørewall.

Kort fortalt, det ville de, og for cirka et år siden flyttet Ørewall til Malaga for å etablere Solcellespesialistens kontor i Spania.– Det har vært en del byråkrati og ting har tatt litt tid, så det er først nå at selskapet formelt er på plass. Vi holder nå på med rekruttering og det første prosjektet er i gang nå i april, sier Ørewall.

Store ambisjoner

Den spanske satsingen klaffer godt med Spanias ambisjoner om å bli Europa-ledende på grønn energi. Grønt hydrogen er et uttalt satsingsområde, men for å utvikle dette trenger de mer fossilfri energi og her kommer solceller inn i bildet.

Mens Norge i snitt har rundt 1.300 soltimer i året, så har Spania over 2.500. Dette fra bransjen til å beskrive Spania som «the big one» og «juvelen» i solcellemarkedet.

– Målet vårt er en omsetning på 15 millioner kroner i år og så doble de neste årene. I løpet av noen få år er derfor ambisjonen å nå en omsetning på 100 millioner kroner, sier Ørewall.

Hun forteller at solcellemarkedet er mye mer umodent enn i Norge, og at de derfor har møtt lite konkurrenter når de er rundt på de ulike prosjektene.

– Vi opplever derfor at våre muligheter her er svært gode, sier Ørewall.

Lykkes de på solkysten, kan det bety videre ekspansjon i andre europeiske land.

– Nå prøver vi oss her, så ser vi hvordan det går. Får vi det til i Spania vil det være naturlig å også kikke på andre land i Europa, sier hun.

Regner på mye

Ørewall forteller at de i etableringsfasen har sett på flere større eneboligprosjekter i Marbella, men at de nå også regner på flere ulike typer prosjekter.

– Vi ønsker å starte litt forsiktig, men vi regner nå også på større prosjekter. Dersom alt som vi nå regner på nå går i boks, så når vi målet vårt for året og en omsetning på 15 millioner kroner, sier Ørewall.

Powered by Labrador CMS