F.V: Jan Thorstein Ovidth (prosjektleder kommunale bygg, Stjørdal kommune), Knut Ivar Klefsås (avdelingsleder prosjektering region nord) og Tormod Kjellmark (prosjektutvikler i GK).

TRØNDERSK VVS-DAG

Vinneren av årets VVS-prosjekt: – Noe utenom det vanlige

Vinneren av årets VVS-prosjekt ble offentliggjort under Trøndersk VVS-dag fredag. – Noe litt utenom det vanlige, sier juryen om vinneren.

Published Last updated

– Dette er et spesielt prosjekt og noe litt utenom det vanlige. Blant annet 16 energibrønner, solceller på taket og egen sansehage gjorde dette prosjektet spesielt og appellerte til juryen.

Det sier Morten Holthe fra Nemitek Trøndelag om vinneren Fosslia Omsorgssenter i Stjørdal. Holthe satt i juryen som vurderte kandidatene.

– Viktig å skryte

GK Norge AS – den totaltekniske entreprenøren på Fosslia-prosjektet – stakk altså av med seieren i årets VVS-prosjekt, i den første kåringen av forhåpentligvis mange i årene fremover.

Det håper i hvert fall Holthe.

– Jeg mener det er viktig for bransjen at vi skryter av og fremhever det arbeidet som blir gjort. Det er lurt å trekke fram prosjekter som viser hva som ble gjort bra, blant annet for å ta lærdom av det. Derfor får også vinnerentreprenøren presentere prosjektet sitt under Trøndersk VVS-dag, sier Holthe.

Han legger til at han håper på mange nominerte til neste Trøndersk VVS-dag.

– Det er ingen tvil om at det finnes bygg i trøndelagsdistriktet som kan være med i en slik kåring, sier Holthe.

16 energibrønner

Utvidelsen av Fosslia – en institusjon for mennesker med en demenstilstand – består av fire bygg, 76 leiligheter og totalt 7.700 kvadratmeter. De første beboerne flyttet inn i oktober 2022 og den offisielle overleveringen av prosjektet etter ett års prøvetid skjer i disse dager.

I prosjektet har blant annet mindre klimaavtrykk og redusert energiforbruk stått i fokus.

16 energibrønner på 300 meters dyp leverer rundt 400.000 KWh i året, mens solceller på taket bidrar med 50.000 KWh. I tillegg kommer blant annet et skybasert SD-anlegg og installasjon av 50 energimålere.

– Jeg må innrømme at jeg ikke visste at vi var nominert en gang. Så det å få en nominasjon og deretter bli årets VVS-prosjekt i Trøndelag er en ære, smiler prosjektleder Knut Ivar Klefsås i GK Norge AS.

VINNERPROSJEKTET: Fosslia Omsorgssenter i Stjørdal kommune ble kåret til årets VVS-prosjekt under Trøndersk VVS-dag fredag. Stjørdal kommune var for øvrig byggherrre.

Viktig samspill

Klefsås forteller at energisparing var en viktig kjøreregel for hele prosjektet.

– Dette er prosjekt 2 av Stjørdal kommunes Helse 2030-plan. For en tid tilbake leverte vi Stjørdal helsehus og nå sto Fosslia for tur. Lavere energibruk har vært viktig for oss i alt fra bygningsmasse og optimal arealeffektivitet til energibrønnene som sørger for både oppvarming kjøling. Energien lagres i brønnene om sommeren og sender varme tilbake på vinteren, ved hjelp av reversibel varmepumpeteknologi. Sammen med solcelleparken sørger dette for kortreist energi, sier Klefsås.

– Hva er du mest fornøyd med når det gjelder akkurat dette prosjektet?

– Jeg må nevne at samspillkontrakten mellom byggherre Stjørdal kommune, Veidekke og oss i GK har vært en veldig god opplevelse. Vi har hatt en åpen bok der økonomien har vært transparent underveis og alt har handlet om totaløkonomien. Vi har for eksempel hatt løsninger underveis som har gjort ting litt dyrere for en part, men litt billigere for en annen part. Da er den billigste løsningen for prosjektet totalt blitt valgt, sier Klefsås.

Her må vi legge til at prosjektet ble levert 5-6 måneder før den endelige tidsfristen og at det økonomisk ble en bonus, som ble delt på entreprenørene.

– Så du mener at det er noe å tjene på å ha en entreprise der alle parter er kontraktsfestet til å se på helheten i prosjektet?

– Etter min erfaring er det riktig, så fremt du har de rette teamdeltakerne. For det krever at deltakerne evner å se på prosjektet som en helhet og ikke bare passe på sin egen leveranse og sin egen økonomi. Og at de er lojale til samspillskontrakten, sier prosjektlederen.

VINNER: Her overrekkes prisen for årets VVS-prosjekt.

– Være stolt av sin egen leveranse

Klefsås er for øvrig positiv til kåringer som årets VVS-prosjekt i bransjen.

– Jeg tenker at de kan være lurt for bransjen og jeg synes det er fint å være stolt av sin egen leveranse. Og det tror jeg mange i bransjen har grunn til å være, sier han.

I tillegg handler dette også om rekruttering, mener Klefsås.

– Det er i dag færre som studerer VVS-teknikk og det er viktig at vi finner måter å få opp interessen på. Til andre fremtidige konkurranser håper jeg flere bransjekolleger vil nominere både seg selv og kanskje andre til slike kåringer, avslutter Knut Ivar Klefsås i GK Norge AS.

Innovasjon og bærekraft

I tillegg til Fosslia Omsorgssenter Stjørdal var også Holtermanns veg BT 2 i Trondheim nominert. Der er det Energima Trøndelag AS som står bak VVS-løsningene på prosjektet.

Blant kriteriene i kåringen var at det måtte være et prosjekt i VVS-bransjen og det måtte være gjennomført i Trøndelag de siste 18 månedene.

I vurderingen ble det lagt vekt på innovasjon, bærekraft, energieffektivitet og brukertilfredshet.

Powered by Labrador CMS