STØRST: Ikea-fabrikken i Zbąszynek presenteres som verdens største møbelfabrikk

VARME

Trenger ikke varme – fyring blir til strøm

GÖTEBORG: De skal brenne restene etter møbelproduksjonen sin, men de satser slett ikke på varme. – Vi trenger ikke så mye varme, så vi vil lage strøm, sier Andreas Carlsson i Ikea.

Published

Kjøttboller, lyspærer og sagflis. Det svenske møbelkonsernet har mange steder å tenke nytt for å få ned klimautslippene.

– Vi selger en milliard kjøttboller i året, og de står for fire prosent av klimaavtrykket vårt. Nå har vi introdusert planteboller. Og så stilte vi om hele lampesortimentet til LED allerede i 2015, sier Carlsson.

BRENNER SELV: Andreas Carlsson (til venstre) og Thomas Bräck brenner limforurenset sagflis fra sponmøbelproduksjonen.

Men han er mer opptatt av energi. Andreas Carlsson er nemlig holdbarhetssjef i Ikea Industry – selskapet som produserer møblene som selges over hele verden.

Flis og lim

Det betyr mye flis og støv etter sponplateproduksjonen. Men dette er ikke rent tre: Sagflis er blandet med limrester.

– I prinsippet er sagflisen vår verdiløs, siden den inneholder fint støv og er kontaminert av lim, sier Carlsson. Dermed er det energi den kan brukes til. På det som han omtaler som verdens største møbelfabrikk, i Zbąszynek i Polen, begynner Ikea et nytt prosjekt for å produsere strøm i stedet.

– Vi har ikke så stort behov for varme i disse fabrikkene. Derfor vil vi maksimere elproduksjonen i stedet, sier han.

Lager gass

Møbelfabrikken drar i gang et samarbeid med Meva Energy i Göteborg for å få det til.
– Vi har sett på mange kilder til strømproduksjonen – både produkter fra sagbruk og prosessvarme i glass- og keramikkindustrien. Så innså vi nettopp denne utfordringen med sponplateproduksjon, forteller forretningsutviklingsdirektør Thomas Bräck.

Det Meva og Ikea gjør, er å lage gass av restene fra produksjonen. Forretningsidéen til Meva er å lage gass til både varme og elektrisitet.

– På denne måten får vi 30 prosent utbytte i form av elektrisitet. Med tradisjonell forbrenning i dampturbin kan vi få ut maks 20 prosent, forteller Andreas Carlsson.

Biokull

Utslippene er lave, og det ligger en bonus i arbeidet:

– Vi får ut biokull som et restprodukt. Det er klimapositivt og stabilt, kan brukes til jordforbedring eller filtrering – vi har virkelig fått opp øynene for biokull, sier han.

– Effekten gjorde at vi festet oss raskt ved forgassing og forbrenning i elmotor som løsningen for oss. Så hadde Meva bekreftet teknikk, selv om den ikke var markedsmodent ennå, sier han.

Sol og gass

Andreas Carlsson forteller om et konsern som skal være klimapositivt innen 2030. Det betyr at forbruket av energi må ned, og i neste omgang at mest mulig må produseres lokalt. I Portugal har møbelfabrikken til konsernet fått solceller, i Polen blir det altså flisforbrenning – og det som kjøpes inn av energi, skal være grønt og fornybart.

Powered by Labrador CMS