Haskoll Gartneri var den første bedriften i Lier kommune som ble sertifisert som Miljøfyrtårn, og har i mange år jobbet systematisk med miljøforbedringer.

ENERGI & MILJØ

Energismart salatproduksjon

Ved Haskoll gartneri i Lier utenfor Drammen investeres det tungt i energisparing. To nye luft-til-vann-varmepumper skal gjøre produksjonen av crispisalat mer klimavennlig og lønnsom.

Publisert

– I veksthusnæringen er det til tider behov for rask varme, og det kreves masse energi. Det stiller helt andre krav til varmeproduksjonen enn i tradisjonelle næringsbygg, sier Even Røste Lunde, prosjektleder i GK.

Siden mars 2024 har Røste Lunde og teamet hans arbeidet med prosjektering og planlegging av et nytt varmepumpeanlegg for Haskoll Gartneri, sentralt plassert i frukt- og grønnsaksbygda Lier. Gartneriet er et familieforetak med fire generasjoners erfaring innen grønnsaksdyrking, særlig crispisalat.

Strømsmart salat

Haskoll gartneri bruker i dag om lag 2 millioner kilowattimer strøm i året til oppvarming av salatproduksjonen ved hjelp av elkjeler. Med de nye varmepumpene håper eier og daglig leder Søren Helmen å redusere både strømregningen og det totale energiforbruket.

– Vi har et langsiktig mål om å produsere salat med lavest mulig klimaavtrykk. Å kutte strømforbruket er en viktig del av det. Vi har sett på mange løsninger, og varmepumper med naturlige kuldemedier var det mest bærekraftige og fremtidsrettede alternativet, sier Helmen.

Varmepumpene ble på forsommeren heist på plass på yttersiden av bygget der salatproduksjonen foregår. Deretter gikk GKs rørleggere og kuldeteknikere i gang med å installere, teste og igangsette anlegget i samarbeid med gartneriets egne teknikere. Prosjektet har en totalramme på rundt 3,5 millioner kroner.

Haskoll gartneri bruker i dag om lag 2 millioner kilowattimer strøm i året til oppvarming av salatproduksjonen ved hjelp av elkjeler.

De to nye luft til vann-varmepumpene har en samlet kapasitet på 180 kW levert effekt. De skal dekke varmebehovet store deler av året, mens elkjelene kobles inn som spisslast på de kaldeste vinterdagene. Samtidig tas det høyde for å utnytte spillvarmen fra gartneriets propankjel, som i dag hovedsakelig brukes til CO₂-produksjon for plantene.

Varmt vann gir vekst

Oppvarmingen skjer gjennom et røranlegg under salatplantene, som varmer opp salaten. I tillegg brukes varme til avfukting av veksthusene, for plantene avgir store mengder vanndamp når de vokser.

– Dette er et system som må levere varme nøyaktig når det trengs, og i riktig temperatur. Derfor har gartnerier også en buffervanntank på 150 000 liter, som lar oss magasinere varme når behovet er lavt. Det gir en fleksibel og energieffektiv drift, sier Røste Lunde.

Buffertanken er koblet til et datasystem som gjør det mulig å forvarme vannet i forkant, basert på forventet vær, prognoser og produksjonsbehov for påfølgende dag. Det gir gartneriet bedre kontroll og tar ned risikoen for unødvendig bruk av energi.

Fyrtårn med ambisjoner

En viktig side ved prosjektet er valget av propanbaserte varmepumper – såkalte naturlige kuldemedier. Tradisjonelle varmepumper bruker oftest syntetiske kuldemedier med høyt globalt oppvarmingspotensial (GWP), men nye reguleringer i EU og Norge strammer nå kraftig inn på dette.

Fakta om prosjektet

  • 2 stk. luft-til-vann-varmepumper à 90 kW
  • R290 propan som kuldemedium
  • Eksisterende elkjele på 400 kW beholdes
  • Propankjel for CO₂-produksjon utnyttes for varme
  • 150 000 liter buffervanntank for varme­magasinering
  • Eksisterende automatisert system for energiprosjektering

– Propan har lav GWP og er et miljøvennlig alternativ som vi vil se mye mer av fremover. Det er godt egnet for denne typen anlegg, og teknologien er velutviklet og sikker. Dette er et godt valg for fremtiden, sier Røste Lunde.

Haskoll Gartneri var den første bedriften i Lier kommune som ble sertifisert som Miljøfyrtårn, og har i mange år jobbet systematisk med miljøforbedringer. I tillegg til energieffektivisering legger gartneriet stor vekt på biologisk plantevern og resirkulering av gjødselvann.

– Det handler både om miljø og økonomi. Energieffektiv drift gir bedre lønnsomhet og gjør oss mer konkurransedyktige. Dessuten tror vi kundene våre setter pris på at salaten de spiser er produsert med omtanke, sier Helmen.

 

 

Powered by Labrador CMS