Av og til er det vanskelig å ha oversikt over begreper og definisjoner. Smartbygg er et begrep som blir brukt mye, men hvordan defineres egentlig et smart bygg? Dette vil Kamilla Andersen fra SINTEF Community svare på i sitt foredrag på Jugendkonferansen.
På Jugendkonferansen 26. september står teknologi i hovedfokus. Konferansen vil ta opp temaer som kunstig inteligens og proptech.
Kamilla Andersen er opptatt av å være tydelig på hva som menes med smarte bygg, og drar opp et eksempel når NemiTek møter henne på SINTEF i Oslo.
– Dette bygget har en nyrenovert klimaskjerm integrert med solceller og har detaljert overvåkning over energi og inneklima. Det kan typisk klassifiseres som et smartbygg, forteller Andersen når hun står utenfor bygget i Forskningsveien 1.
I nabobygget der SINTEF Community sitter, Børrestuveien 3, er situasjonen en annen.
– Dette bygget har en mye eldre klimaskjerm, har ingen solceller integrert, men har detaljert overvåkning og kontroll av både energi og inneklima, og kan av og til også klassifiseres som et smartbygg.
– Hvorfor kan da begge disse byggene klassifiseres som smarte?
Dette sentrale spørsmålet er det hun vil svare på i foredraget sitt på Jugendkonferansen.
– På Jugendkonferansen tenker jeg å snakke litt om smarte bygninger. Smarte bygninger er en veldig viktig del av klimaløsningen, men et viktig spørsmål vi må stille oss er: Hvor smarte er egentlig dagens bygninger? Spør Andersen.
– Jeg skal prøve å rydde litt opp i begreper som for eksempel: Hva er smart? Hva mener vi med intelligens? Jeg vil rett og slett fortelle litt om hva som gjør en bygning smart. Hvilke løsninger må integreres, og hvilke standarder kan man typisk bruke?
Deltakerne på årets Jugedkonferanse vil få en dag fullbooket med faglig innhold. I tillegg kommer det en knippe leverandører som vil vise frem sine siste innovasjoner og produkter.