LÆRLINGREKORD: Daglig leder Tore Skifjeld i Rørentreprenørene Norge Agder har rekordmange lærlinger, men nå forbereder han seg på mange som kommer ut i bedriftene og kan uvanlig lite.

UTDANNING

Nye lærlinger kan mindre enn noen gang

KRISTIANSAND: Aldri har elevene som kommer ut av vg2, kunnet mindre.
– Korona er skyld i mye av dette, fastslår Rørnorge-leder Tore Skifjeld i Agder.

Published

Problemet er generelt for bransjen i hele Norge.
– Det kullet som går ut av vg2 på rør, er på et historisk lavmål når det gjelder hva de kan. Årene vi har vært inne i, har gitt dem mye dårlig undervisning, sier Skifjeld.

Eksamenskritisk

Det er ikke elevenes eller lærernes skyld, nemlig. Problemet skyldes tiltakene på grunn av koronaviruset. De har gjort undervisningstilbudet dårligere.

Riktig så ille hadde det ikke trengt å bli, mener Tore Skifjeld.

Han er sterkt imot at vårens eksamen er avlyst:
– Jeg er veldig kritisk til det Utdanningsdirektoratet har sagt om at eksamen blir avlyst til sommeren. Hva er det som skjer med 16 år gamle gutter og jenter som får beskjed i februar om at eksamen er avlyst? spør han.

– Gir ingen mening

PRØVESTASJON: Kristiansand har fått en moderne prøvestasjon. Det setter bedrifter og lærlinger pris på.

Skifjeld har snakket med lærerne som underviser fremtidige rørleggere, og de forteller det som han hadde regnet med å høre: Da beskjeden om avlyst eksamen kom, gikk både aktiviteten og interessen til bunns.

– Vi har en liten «mini-svenneprøve» som eksamen i praktiske fag. Hvorfor skal de avlyse den nå til sommeren? For bransjens del er dette en katastrofe. Det gir ingen mening å avlyse, og nå kunne den vært gjennomført, sier han.

Rekordoppslutning

Likevel: Det meste ser lyst ut for rekrutteringen i sør. Aldri har opplæringskontoret hatt så mange lærlinger å arbeide for. Avdelingsleder Skifjeld forteller om 27 elever på vg2 i år, og i fjor hadde opplæringskontoret cirka 90 løpende lærekontrakter.

Fire av dem ble hevet. Ikke fordi bedriftene ville, men fordi lærlingene ville det selv.
– Vi er vel et av de fagene som har færrest hevinger, sier han.

– Det er en økende andel voksenlærlinger som har hatt andre typer utdanninger, men som ønsker å bli rørleggere. Aktiviteten i bransjen er veldig bra. Det er manko på folk. Flere bedrifter søker etter folk, og noen sier at det er nesten bortkastet å annonsere fordi det ikke er noen som søker, forteller Skifjeld. Senest har han vært i kontakt med en liten bedrift som vurderer å legge ned fordi den ikke får tak i arbeidskraft.

NM i høst

Nå forbereder Agder seg på NM.
– Vi skal ha World Skills her nede, med NM i mange fag. Siden arrangementet er her, så får vi plass til én finalist, mens resten av landet må konkurrere om de fire andre plassene, forteller han.

De fem finalistene skal ta svennebrevet sitt i NM-finalen.
– Det må være kandidater som tør å stå på en scene med mange folk rundt seg og konsentrere seg om å gjøre oppgaven. Det er ikke alle som er like fornøyde med det, sier Skifjeld.

Da han begynte for snaue to år siden, kastet han seg raskt rundt og fikk bygd om prøvestasjonen i Kristiansand.

– Nå er den mer moderne og tilrettelagt for hvordan man jobber i dag. Det er blitt veldig godt mottatt av medlemsbedriftene og lærlingene, forteller Tore Skifjeld.

Powered by Labrador CMS