FORNØYDE: Frode Lithun (til venstre) og Arnt Martin Roth Vareberg handlet stikk i strid med rådene de fikk om ikke å starte firma og ikke å arbeide sammen med et nært familiemedlem. Det er de glade for.
FORNØYDE: Frode Lithun (til venstre) og Arnt Martin Roth Vareberg handlet stikk i strid med rådene de fikk om ikke å starte firma og ikke å arbeide sammen med et nært familiemedlem. Det er de glade for.

ARBEIDSLIV

Med lillebror som lærling

STAVANGER: Han begynte i det små og har ikke planer om å vokse mye og fort. Men Frode Lithun har i hvert fall fått med seg broren Arnt Martin Roth Vareberg som lærling og fremtidig partner.

Published

Det første året levde han av jungeltelegrafen og noen gode samarbeidspartnere. Likevel er det blitt overskudd fra dag én.

– Det er veldig kjekt at folk har hørt om deg, sier Frode Lithun.

Han eier og driver Lithun Rørservice. Der deler han arbeidsdagene mellom Stavanger/Sandnes-området og Ryfylke. I vår fikk han ekstra drahjelp av Sandnesposten. Lokalavisen slo til med to hele sider under overskriften «Vi skal kapre regionen».

Akkurat dét er nok litt i overkant, sier han selv, men han er glad for at det halvannet år gamle firmaet er blitt bedre kjent.

Stagnerte i stort firma

– Jeg jobbet i et større firma, og det var litt upraktisk. Jeg følte at jeg var bare en skiftenøkkel der. Utviklingen stagnerte litt. Så startet jeg selv – mot en del advarsler. Jeg fikk beskjed av flere om at dette var dumt, men jeg har ikke sett meg tilbake siden, sier Frode Lithun.

Andremann i firmaet, lærlingen Arnt Martin Roth Vareberg, fikk også sine advarsler. Han er broren til sjefen, og mange frarådet ham å begynne hos familien. Advarslene er gjort til skamme, og de to brødrene arbeider godt sammen.

Spurte ikke lærlingen

– Vi er mange søsken, men akkurat Martin har jeg hatt et spesielt forhold til, sier Frode Lithun.

– Da jeg var ute etter lærling, spurte jeg ham ikke. Jeg bare sa at jeg var ute etter lærling. Så kom han til meg. Det var det jeg håpet, men jeg ville ikke prakke det på ham, sier han.

– Mange har advart meg mot å blande familien i bedriften, men vi har et veldig godt forhold. Vi kjenner hverandre på godt og vondt og klarer å snakke sammen om de vanskelige tingene.

Skal bli medeier

Nå tror de på et eventyr i en liten bedrift. Planen er at dagens lærling skal være fremtidens medeier.

– Da tør jeg ikke å bare lære ham opp til å bli en god rørlegger. Han skal også bli en god selger, en god prosjektleder og god på økonomi. Jeg krever litt mer enn jeg ville gjort av en vanlig lærling, og det ser det ut som han takler veldig bra, sier Lithun.

– Det blir eventyr, ja. Jeg tror ikke det er mange lærlinger som har den muligheten jeg har fått, sier Vareberg.

Fagskole og mesterbrev

Sjefen går og lærer selv, også, på Fagskolen Innlandet.

– Det er en veldig god skole. Nå er jeg halvveis. Jeg går ikke ut med toppkarakterer, men så lenge jeg kommer gjennom, er jeg fornøyd. Det er veldig kjekt hvis jeg klarer å få mesterpapirene. Sånn som bransjen endrer seg nå, er den kompetansen du får, gull verdt. Både for å effektivisere, å tenke grønnere og for å arbeide med nye ting, sier Frode Lithun.

Totalleverandør

Han har renovert bad siden han startet. Nå har Lithun Rørservice begynt å bli totalleverandør og leverer også elektriker, snekker og flislegger.

– Det fungerer veldig bra. Vi er gode partnere og snakker sammen, og de ser ting som jeg ikke sier, slår han fast.

– Jeg har gått fra å være rørleggeren som går på timer via rørleggeren som gir fastpris til rørleggeren som sier «du skal pusse opp badet, du har mye å tenke på, jeg kan styre showet for deg». Det kommer til å være et satsingsområde for meg å være totalleverandør og renovere bad, sier Lithun.

Han regner ikke med den store veksten så lenge han har lærling, fagskole og små barn. Når Arnt Martin Roth Vareberg er ferdig med svennebrevet, derimot, da kan det bli aktuelt å vokse litt.

– Vi har både store og varierte konkurrenter. Men jeg kommer jo fra et lite firma og har sett hvordan de store strukturerer seg og hvordan de jobber. Det er noe helt annet for lille meg, sier Frode Lithun.

Nettverk

I høst blir det mer enn bare arbeid og skole. VVS-dagene, årsmøte i VVS Eksperten og tur til Sveits med Armaturjonsson, blant annet. Han trekker frem hvor viktig det er å være med både i kjeden og i Rørentreprenørene Norge. Som liten bedrift i en komplisert bransje er det viktig å ha et godt nettverk.

– Jeg angrer ikke et sekund på at jeg startet firma. Det var et skikkelig sjokk å gå fra å være ansatt rørlegger til å drive en bedrift med svingninger på konto og utrolig mye utgifter, sier han og råder alle som begynner for seg selv, til å skaffe seg en regnskapsfører.

– Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg nok gått på en smell enten psykisk eller økonomisk, tror Frode Lithun.

Powered by Labrador CMS