GJENTAS IKKE: I 2019 gikk yrkes-VM i Kazan i Russland. EM i 2023, derimot, er flyttet bort fra landet. Her er det Anton Hasenstrauch, den gangen hos GK Rör i Sverige, som konkurrerer i Kazan.
GJENTAS IKKE: I 2019 gikk yrkes-VM i Kazan i Russland. EM i 2023, derimot, er flyttet bort fra landet. Her er det Anton Hasenstrauch, den gangen hos GK Rör i Sverige, som konkurrerer i Kazan.

UTDANNING

Worldskills kaster ut Russland og flytter rørlegger-EM

Europamesterskapet for rørleggere og andre fagfolk flyttes fra Russland til Polen. Worldskills suspenderer Russland og Hviterussland og nekter de to landene å stille i VM.

Published

– Et klart og enormt brudd på verdiene våre, skriver verdensorganisasjonen. Worldskills står bak yrkes-VM og yrkes-EM. Nå har Worldskills Europe kastet ut Russland og Hviterussland fra organisasjonen.

Uten Norge

Egentlig skulle neste rørlegger- og varme-EM arrangeres i St. Petersburg i 2023. Det ble raskt bestemt at mesterskapet måtte flyttes.

Nå har den europeiske delen av organisasjonen diskutert med de to potensielle arrangørene som hadde meldt seg på som interesserte vertskap for mesterskapet i 2027 – Polen og et samarbeid mellom Tyskland og Luxembourg. Alle var enige om å flytte neste års mesterskap til Polen. Akkurat hvor og når det blir, er ikke bestemt ennå.

Norge deltar ikke i rørlegger- og varmeklassen i EM eller VM.

Kastet ut

I tillegg til å flytte EM har Worldskills kastet ut Russland og Hviterussland fra årets VM i Shanghai. Det at de to landene er suspendert, betyr at de ikke får lov til å være med på noe av det som skjer i organisasjonen utenfor eget land.

Worldskills forklarer beslutningen med de klare bruddene på organisasjonens verdier som den russiske regjeringen har begått.

– Det som skjer i Ukraina, har som mål å destabilisere utdannelsen, levebrødet og kulturen til en suveren stat, uttaler organisasjon.

Kom etter krigen

Organisasjonen minner om at den og arbeidet den gjør, vokste ut av ruinene etter annen verdenskrig.

– Krigen ruinerte økonomiene og skapte en enorm mangel på ferdigheter. Det forårsaket en ny økonomisk depresjon, peker organisasjonen på i en uttalelse.

Worldskills er politisk nøytral, heter det i uttalelsen.

Likevel:
– Worldskills fordømmer utvetydig bruken av vold og aggresjon i stor skala fra den russiske regjeringen mot Ukraina.

I uttalelsen understreker Worldskills at mange personer og bedrifter har lagt ned stor innsats for å bygge opp organisasjonen i Russland og Hviterussland. De har gjort mye for å fremme og forbedre kompetanse og ferdigheter i landene.

Ukraina, på sin side, er et relativt nytt medlem i Worldskills.

– Medlemmene er veldig ivrige etter å lære fra organisasjonen hvordan de skal utvikle et sterkt fundament av ferdigheter som fører til økonomisk utvikling, heter det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS