SJEF: Eirik Austad er administrerende direktør i Lindab Norge, noe han har vært siden sommeren 2022. Her holder han opp Lindabs eget Ultra BT-spjeld.

PORTRETTET

Fra verktøy til ventilasjon: Slik nådde Eirik Austad Lindab-toppen

Han er 41 år, er fra Nittedal og Oslo og har jobbet for både tyske og franske selskaper. Nå sitter han helt på Lindab-toppen i Norge, denne gang med svenske eiere. Møt Eirik Austad.

Publisert

– Det er jo egentlig utrolig interessant å se på forskjeller i lederkultur mellom land, sier en engasjert Eirik Austad, administrerende direktør i Lindab Norge, til Nemitek. 

Vi får i grunnen ganske fort følelsen av at vi prater med noen som synes veldig mye er veldig interessant. Han er både lyttende, undrende, spørrende og nysgjerrig gjennom hele samtalen. 

Første gang vi kontaktet Austad for et intervju, var han i Lindab-avdelingen i Bergen, og da ville han helst ikke prate med oss. 

– Jeg ser veldig fram til et intervju, jeg tror det kan bli veldig interessant, det er ikke det! Men når jeg er her i Bergen, vil jeg helst ha fullt fokus på å møte kollegene mine og få en bedre følelse av hvordan de har det og hvordan det fungerer her. Jeg håper det er i orden, sa en høflig Austad. 

Det var i grunnen helt i orden og når vi først fikk en prat med Austad, viste det seg at han har gjort seg noen tanker om både tysk, fransk og svensk lederkultur.

I hvert fall den svenske, som han har levd med nå i 18 måneder. 

– Det er selvfølgelig et innslag av «ordning og reda» hos de svenske eierne, noe jeg synes er meget bra og som jeg setter pris på. Det er også et fokus på jordnærhet og det hierarkiet man kanskje kan merke andre steder, er ikke til stede i det hele tatt. Kanskje litt mer omstendelig, men med en gjensidig respekt for hverandre. Jeg trives og har et godt forhold til den sentrale ledelsen i Lindab Group, smiler Austad. 

– Velkommen til bransjen 

Svenske Lindab startet i Skåne i 1959 med aluminiumslister. De ble etter hvert ledende på takrennesystemer og selvfølgelig store innen ventilasjon. Siden 1980 har de også være til stede i Norge. 

Eirik Austad har selv bakgrunn fra Würth Norge og franske Somfy, før han havnet i sjefsstolen hos Lindab Norge sommeren 2022.

Der tok han over jobben etter John Georg Storvik – som på sin side gikk over til å bli administrerende direktør i Trox Auranor. 

– Så hvordan – for å si det litt folkelig – var det for en med bakgrunn fra verktøy og solskjerming og komme over i ventilasjonsbransjen? 

– For min del følte jeg bare glede og positivitet da jeg kom inn i denne bransjen. Nå kom jeg riktignok som du sier fra Somfy, som blant annet driver med automatisering og styring av solskjerming. Så jeg kunne litt om inneklima og varme og kjøling i bygg før jeg begynte i Lindab, sier han. 

– Så du syntes ikke det var vanskelig å komme inn «utenfra»? 

– Nei, det synes jeg absolutt ikke. Tvert imot, egentlig. Både konkurrenter, kunder og samarbeidspartnere har vært velvillige, og gitt meg en mulighet til å lære og jeg fikk en slags følelse av at alle tenkte «velkommen til bransjen vår», sier Austad. 

– Hvis du skal skjære det helt ned til beinet, hva mener du er din primære oppgave som leder for Lindab Norge? 

– Det er vanskelig å svare på, fordi min jobb består av veldig mange oppgaver, noe den skal gjøre. Men jeg har blant annet ansvar for a opprettholde den sterke merkevaren, ha kontrolloversikt over selskapet og å bygge en fremtidsrettet organisasjon. Kort sagt, det å lede en bedrift, legger Austad til. 

– Er blitt litt teknologibedrift 

Bare noen måneder etter at Austad kom i lederstolen, innledet Lindab et samarbeid med Airthings. Det var et prosjekt som på mange måter innebærer en litt ny vei for ventilasjonsgiganten.

Selskapet ville med dette inn for fullt i rehab-markedet med en løsning som ved hjelp av blant annet sensorer fra Airthings, vil gjøre eksisterende bygg både mer miljøvennlige og kostnadsbesparende. 

Nøkkelen var å finne den ultimate løsningen på behovsstyrt ventilasjon for eksisterende bygg. 

– Nå var ikke dette min ide, men det var den første avtalen jeg signerte og Airthings var en naturlig samarbeidspartner. Dette er en helt ny og rimeligere løsning for rehab-markedet og et produkt vi har stor tro på, sier Austad. 

Løsningen innebærer blant annet at Lindabs egne UltraLink-spjeld mottar informasjon fra sensorene fra Airthings, som gjør sine målinger av temperatur, fuktighet, støvpartikler og CO2 i rommet. Med denne informasjonen gjør spjeldet sine tilpasninger ut fra det.

– Det å kunne styre luftmengden i hver enkelt rom vil redusere mengden luft og bruke mindre energi. I tillegg er det ikke behov for noe nytt SD-anlegg, sier en ivrig Austad. 

– Tenker du at dette samarbeidet vil forandre fremtiden til Lindab? 

Han nøler litt og legger raskt til at det kanskje var å bruke litt for sterke ord. Men han tror det kan få en betydning på sikt. 

– Dette prosjektet handler om både det å styrke merkevaren vår og også vise gårdeiere og byggherrer at vi kan levere god teknologi. Vi har først og fremst vært kjent som en leverandør av stålprodukter, men nå er vi – blant annet ved hjelp av denne avtalen – også blitt en teknologibedrift, sier han. 

Direktøren legger til at de svenske eierne i Lindab AB har vist stor interesse for samarbeidet med Airthings.

– De følger spent med og får vi til dette – og det gjør vi – så tror jeg de vil bli enda mer interesserte i å se om dette produktet kan slå an utenfor Norge, sier Austad som understreker at produktet er blitt kontinuerlig videreutviklet siden avtalen ble inngått høsten 2022. 

– Veldig enkelt å si bærekraft 

Så skal vi prate litt mindre om CO2-sensorer og litt mer om fremtiden for bransjen. Selv om det naturlig nok henger litt sammen.

– Hva mener du er de største utfordringene bransjen står overfor akkurat nå? 

Austad tenker seg ikke lenge om før svaret kommer. 

– Det er veldig enkelt å si bærekraft. Svaret er definitivt bærekraft. Det er ingen tvil om at vi må ha fokus på å lage grønnere og mer energivennlige løsninger. Vi produserer blant annet voluminøse produkter som skal fraktes over hele landet. Skal dette bli mer bærekraftig, kan vi ikke ha en fabrikk på hver teig, sier han.

Austad mener de blant annet må se på muligheten for grønnere lastebiler, produksjon nærmere marked og produksjon nærmere sluttkunde.

– Nå er vi i dag på ti steder i Norge og vi vil etter hvert spinne rør på hvert eneste sted. Det hjelper heldigvis på å redusere vårt transportavtrykk, sier han. 

Men i et marked preget av et stort press på marginer, peker Austad også på en annen utfordring når det gjelder bærekraft. 

– Er det en forståelse og aksept for å betale mer for grønnere varer? For all frakt kan ikke være gratis, hvis det skal være bærekraftig. 

– Ja, er det forståelse for det i markedet? 

– Jeg opplever at mange har fokus på det og ja, jeg håper det, sier han. 

– Prøver å være lyttende 

Austad er født og oppvokst i Nittedal, men har bodd mesteparten av sitt liv i Oslo og karakteriserer seg selv som Oslo-gutt 

41-åringen, som i dag leder rundt 100 ansatte over hele landet, har utdannelse innenfor salg og markedsføring og har dessuten vært innom politikken i sine yngre år.

Alt dette, pluss sine mange år med arbeidserfaring, har ifølge ham selv gjort han til den type leder han er i dag. 

– Så hvilken type leder er du? 

Svaret kommer nesten umiddelbart. 

– Det må jo nesten noen andre svare på, men jeg føler selv at jeg prøver å være lyttende, engasjert, åpen og ikke minst være åpen for å lære nye ting. Det er fantastisk mye å lære av alle du møter og jeg prøver å få med meg så mye som mulig, avslutter Eirik Austad i Lindab Norge. 

Powered by Labrador CMS