SAMVIRKERØR: Tomas Gudding leder en Comfort-bedrift med uvanlige eiere. Coop er en sterk og tålmodig eier, sier han.

ARBEIDSLIV

Lite å gjøre – leier ut folk til Aker

VERDAL: Det er for lite å gjøre for Coop-eide S-Rør. Da er det godt å ha hjørnesteinsbedriften Aker å leie ut folk til.

Published

– Det er litt for lite å gjøre akkurat nå. Men vi kan ikke slippe de gode folkene, heller, sier Tomas Gudding. Han overtok som daglig leder i S-Rør i november i fjor. Så langt har markedet vært trått.

– Vi har vært heldige. Vi har fått leid ut en del til Aker. De vet at det er midlertidig, og da er de fornøyde med at de får lønna si i stedet for å bli permittert, sier han.

Mer enn 1030

Dessuten legger ikke Gudding skjul på at de kollegene som har gått til Aker Solutions Verdal, får være med på litt av et industrieventyr. Nå har bedriften passert 1030 ansatte. I bygda der Stiklestad ligger, er nettopp 1030 et viktig tall.

Aker vil gjerne beholde folkene helt til neste sommer. Rørentreprenøren håper likevel å få dem tilbake lenge før.

Solid eier

Sjefen hadde bare vært i jobben i et par–tre uker da han måtte sende ut permitteringsvarsel. Ingen ble permittert før jul, men i år er det to hjelpearbeidere som er permittert og fem ansatte som er utleid. Nå har S-Rør 35 ansatte. 29 av dem er rørleggere.

VARIASJON: Arne Roel har arbeidet for S-Rør siden 1978, mens Theodor Johansen var ferdig med læretiden og tok svennebrevet i februar.

Mange i bransjen sliter i vinter. Ikke mange av dem har så solide eiere som S-Rør. S-en står for «samvirkelag». Comfort-rørleggeren er heleid av Coop Midt-Norge.

– De er veldig reale, de er sterke, og de har selv uttrykt at de er tålmodige. De skjønner veldig godt situasjonen byggebransjen er inne i, selv om byggevarer ikke er det de er størst på, sier Gudding om eierne sine. Likevel: Den nærmeste naboen til S-Rør er Coop Obs Bygg.

Rekordregning

Om markedet har vært ganske dødt en stund, så ser det ut til å være på vei i riktig retning nå. 

– Jeg skrev en kontrakt på 15 leiligheter i dag, sier Tomas Gudding den dagen nemitek.no er på besøk.

– Vi har regnet på historisk mye. De uavklarte anbudene er ikke så langt unna 200 millioner akkurat nå. Vanligvis bruker de å ligge på 60–70 millioner. Det er vanskelig å forholde seg til tallet, for vi vet ikke hva som kommer i gang. Men kapasiteten vår på kalkulasjon er sprengt. Det kommer veldig mange forespørsler, så det er strategisk hva vi prioriterer å regne på.

S-Rør er avhengig av boligsalget for å få nye jobber på bolig, mens det er hard kamp om jobbene på næringsbygg.

Trondheim og Vikhammer

– Vi har en god del jobber i Trondheim som vi regner på. Der er det flere konkurrenter, og så kommer reiseutgiftene i tillegg, men vi har en entreprenør der som er veldig fornøyd med oss, forteller Gudding. Til Trondheim er det rundt halvannen times kjøring.

Litt nærmere ligger Vikhammer. Der har S-Rør hatt overlevering på nærmere 100 leiligheter i februar. 

– Der er det mange byggetrinn som skal bygges videre. Vi håper å få bli med, sier sjefen.

S-Rør endte på nærmere 67 millioner kroner i omsetning i avdelingene sine i Verdal og Steinkjer i fjor. 15 av dem er service og butikk, resten er prosjekt.

Vil ha mer service

– Vi ønsker å øke servicebiten en del. Vi har noen konkurrenter som er veldig gode på det, og vi har en etablert servicegjeng som trenger en litt høyere arbeidsmengde, forteller Tomas Gudding.

Rekrutteringen er ikke like vanskelig i Verdal som mange andre steder i landet. Rørleggerfaget står sterkt på den lokale videregående skolen.

– Etter at den siste nettopp tok fagbrev, har vi igjen fem lærlinger. Vi har allerede begynt å få spørsmål om vi kommer til å søke etter lærlinger når sommeren kommer. Vi håper vi kan gjøre det; vi må bare ha noen prosjekt å sette dem på, sier Tomas Gudding. 

S-Rør har også skoleelever på hospitering. – Det er stort sett veldig flinke folk som kommer, slår han fast

Powered by Labrador CMS