UTVENDIG: Varmepumpene står på utsiden av bygget og sørger for at det er støyfritt innvendig, forteller Freddie Hauge.

ARBEIDSLIV

Flytter sørover med varmepumpe-suksess

TROMSØ: De har over 100 varmepumper i drift med å varme og tørke byggeplassene. Nå går det så bra med Eltrode at sjefen gjør søring av seg.

Published

– Jeg flytter etter markedet, sier Freddie Hauge. 

Han er daglig leder og en av de tre eierne i Eltrode. Tromsøfirmaet tør ikke å påstå at de var først i Norge med å tilby varmepumper til å varme eller tørke byggeplasser, men Hauge er ikke i tvil om at de er størst.

– Vi har over 100 pumper i drift i sesongen. Vi er etablert i Norge og Sverige og har etablert oss i Finland gjennom en partner, forteller han.

Hittil har hovedkontoret ligget på Tomasjord utenfor Tromsø. Så har Eltrode avdelingskontor på Sundvollen i Buskerud.

– De vokser fra oss her oppi nord. Vi ser hvor bra vekst det er i Oslo og Viken, sier Hauge, som tar med familien og flytter sørover nå i juli.

Utslippsfritt

Grunnen til at Eltrode satset på å introdusere varmepumper på byggeplassene, var at stadig flere ville ha et utslippsfritt alternativ til byggvarme.

SPARER: Det blir en kamp om strømmen, regner Eltrode-sjefen med.

– Varmepumpe er det som bruker minst energi. Skal du bruke fjernvarme, må du bruke en kilowatt for å få en kilowatt, men med varmepumpe kan du få opptil fire. Energimessig, kilowatt mot kilowatt, er det jo varmepumpe som er det beste å bruke. Både for de tusen hjem og på byggeplassen, erklærer Freddie Hauge.

Det er veldig mange byggeplasser som har tatt i bruk varmepumper, slår han fast. 

– Men fortsatt gjenstår jo majoriteten.

Begynte værhardt

De første varmepumpene leverte Eltrode i september 2020. Da var det ikke snakk om å gjøre det lett for seg selv:

– Vi startet med nye Hammerfest sykehus. Vi valgte ut de mest værharde prosjektene vi kunne finne til å begynne med, sier han.

Siden starten er varmepumpene videreutviklet for å bli mer effektive og bedre tilpasset nordiske forhold. Eltrode får produsert dem i Tyskland.

– Alle kunder sparer mange kilowatt på å bruke varmepumpe. De bruker dem for å spare penger, av samme grunn som hjemme. Hele enheten står på utsiden av bygget. Inne i bygget er det helt støyfritt. Bruker du annen type varme, så må du ha varmeviften inne på bygget, sier Hauge.

– Kamp om strømmen

Varmen sirkulerer ved hjelp av det som uansett finnes av sjakter og åpninger. 

– Hver varmepumpe blåser inn 8.000 kubikkmeter ren, tørr, varm luft i timen. Det gjør at bygget tørker meget bra, også, sier han.

Hauge snakker om hvordan varmepumpene også fungerer bra på massivtreprosjekter, om hvordan de oppfyller kravene til Breeam og andre miljøordninger og om hvordan mange prosjekter har litt lite strøm tilgjengelig. 

– Det blir en kamp om strømmen. Hvis du bruker varmepumpe som bruker veldig lite energi, får du frigjort strøm til andre ting, sier han.

Ifølge Eltrode reduserer varmepumpene energiforbruket til oppvarming av byggeplassen med opptil 68 prosent på sykehusene i Hammerfest og Narvik, som utgjør henholdsvis 35.000 og 26.000 kvadratmeter.

Powered by Labrador CMS