KOMBINERER: Smartberederne fra Hitachi kombinerer varmepumpe og varmtvannsbereder, viser Per Arne Haugland.

VARME

Enova støtter beredere som flytter strømbruken – ikke beredere som sparer strøm

KRISTIANSAND: En smartbereder som bruker strømmen når den er billigst, får Enova-støtte. En smartbereder som kutte strømbruken, derimot, den får ikke noen støtte.

Published

Det er ikke spesielt logisk, mener Per Arne Haugland. Han er produktsjef for teknisk salg hos Kinnan Norge. Der selger han Hitachi smartberedere. I fjor solgte sørlandsbedriften 120 anlegg over hele landet.

Reduserer strømbruk

– Det finnes beredere som produserer varmtvann mens strømprisen er lav. Med dem får du Enova-støtte. Smartberederen vår kan programmere at oppvarming av tappevann skjer på de tidene der strømmen normalt er rimeligst. I tillegg har vi et produkt som reduserer strømforbruket, men det får ikke noen støtte, sier Haugland.

Forskjellen er at spareberederne som Kinnan leverer, ikke prater med Nord Pool og følger med på spotprisen.

Den kan spare så mye som to tredjedeler av strømforbruket sammenlignet med en annen smartbereder. Men den får ikke støtte fordi den ikke oppfyller den ene betingelsen, at den snakker med Nord Pool, sier han.

Varmepumpe og bereder

TVERRSNITT: Slik ser det ut inne i smartberederen.

Det er tre år siden han og kollegene begynte å selge Hitachi smartberedere i Norge. Så gikk strømprisene til værs, og salget tok av. Det som først og fremst hindrer mer salg, er at folk må vite om produktet, mener Haugland.

– Løningen består av en varmepumpe-utedel og en smart varmtvannsbereder. I tillegg går det an å velge å ha en eller flere varmepumpe-innedeler som bruker den samme utedelen. Du tilfører én kilowattime og får ut tregangen i varmeeffekt. Det er dét som gjør at det er aktuelt for kunden å ta den ekstra investeringen, sier han.

Den koster mer enn en annen varmtvannsbereder, nemlig. Men med dagens strømpriser betaler investeringen seg raskt ned, ifølge Haugland.

– Tilbakemeldingene som vi får fra kundene, er kjempegøy. De forteller at det er veldig lønnsomt og merker at strømforbruket er gått ned, sier han.

Ute og inne

Flere og flere av salgene er multiløsninger som også har luft-til-luft-innedeler i tillegg til tappevannstanken. Mange kunder ser også på kombinasjoner for eksempel med solceller.

Kinnan selger til installatører – varmepumpeinstallatører og rørleggere som er F-gassertifiserte – som så selger videre til forbrukerne.

– Det er rørleggeren som monterer varmtvannsberedere. Derfor tror vi ikke minst at det er rørleggeren som kan selge mer, sier Per Arne Haugland.

Luft-til-luft-varmepumper er den produktgruppen som Kinnan Norge selger mest av, men etterspørselen av luft-til-vann har økt mye i det siste. Klimaekspertene, som er en kjede av sertifiserte installatører, er den største kunden.

– Nå jobber vi aktivt mot rørleggerbedriftene, sier Haugland.

Enova forstår

Seniorrådgiver Tor Brekke i Enova skjønner spørsmålet: Burde det gis tilskudd til løsninger som sparer strøm når det gis tilskudd til løsninger som ikke sparer, men som flytter forbruket til andre tider på døgnet?

– Det forstår jeg veldig godt. Men måten Enova jobber på, er at vi støtter ny teknologi frem til den er godt kjent og tatt inn i markedet. Vi har støttet luft-til-vann-varmepumper tidligere, og vi vurderer fortløpende om ting som skjer, er riktige for det grønne skiftet , sier han.

Effektmangel

Akkurat nå er Enova mest opptatt av å få strømbruken mer fleksibel for å klare å flate ut kurven i kraftnettet og klare å ta imot vindkraft og solkraft. Brekke er enig i at teknologien fra Hitachi er spennende, men slike varmepumper har altså vært støttet i en årrekke.

– Målet vårt er at teknologi vi støtter, skal komme inn og klare seg på sikt uten støtte. Det beste eksempelet er luft-til-luft-varmepumper. Der har vi masse leverandører og god konkurranse, sier han.

– I årene fremover vil vi mangle effekt. Smarte varmtvannstanker kan på en relativt enkel måte avlaste nettet i perioder med høy belastning og dermed bidra til at flere kan dele på kapasiteten i nettet, sier Tor Brekke

Powered by Labrador CMS