VARMEGRÜNDERE: Markku Ylönen og Tommi Eronen står bak sandbatteriet som tar imot energien når det er sol og vind og lagrer den til det trengs varme.

VARME

Varmer husene med sandbatteri

HELSINKI: Vind og sol varmer opp en sju meter høy sandsilo til 500 grader. Det finske sandbatteriet holder på varmen i flere måneder.

Published

En av de fremste nyvinningene i 2022, og en som fikk oss til å tenke på nytt på hvordan vi bruker energi. Det mener det internasjonale arkitektur- og designmagasinet Dezeen, som har trukket frem det nyutviklede sandbatteriet på ti-på-topp-listen sin for fjoråret.

I drift

– Sol- og vindkraft er allerede konkurransedyktig så lenge vi snakker om pris per produsert enhet. Problemet er at du ikke kan velge når den blir produsert, sier Markku Ylönen.

Sammen med den daværende studiekameraten Tommi Eronen grunnla han Polar Night Energy, som har utviklet teknologien for å lagre varme i sand fra den produseres til fjernvarmenettet har bruk for den.

FØRST: Den sju meter høye siloen med over 100 tonn sand i Finland er verdens første kommersielle sandbatteri.

Det første anlegget er i drift i Kankanpää, noen mil innover fra den finske vestkysten. Det ligger på samme breddegrad som Nordfjord, og temperaturene der holder seg gjerne under null gjennom hele vinteren.

Sandbatteriet har vakt oppsikt og blitt tema for mange reportasjer, helt fra BBC til forskning.no.

Fjernvarme

Ylönen forklarer til Dezeen hvordan litiumbatterier ikke er noen aktuell løsning for å magasinere opp de energimengdene som solcellene og vindmøllene produserer. Siloen med 100 tonn sand, derimot, lagrer energien i form av varme.

Elektrisiteten som produseres, bruker et stort varmeelement til å varme opp luft som blåses inn i sanden. Sanden varmes opp til 5–600 grader. Når det blir behov for varmen, så snus prosessen 180 grader slik at sanden varmer opp luft som så kan brukes til oppvarming – foreløpig i et fjernvarmenett som forsyner rundt 10.000 innbyggere.

Billig sand

Batteriet inneholder billig sand som byggenæringen ikke vil bruke. Det tar mye mer plass enn tradisjonelle batterier, men det er til gjengjeld langt billigere.

– Det er ingen slitasje. Den eneste bevegelige delen er viftene, og dem er det enkelt å bytte når det trengs, sier forskingssjef Ville Kivioja i Polar Night Energy til BBC.

Han forklarer hvordan sanden kan brukes lenge og varmes og kjøles mange ganger. Den blir tettere med tiden, og da går det an å fylle på mer sand. Litium-ionbatterier, på sin side, svekkes med tiden samtidig som de fører til langt større klimautslipp enn sand.

Best til husoppvarming

BBC har fått Dan Gladwin på universitetet i Sheffield til å vurdere hvor god sandbatteriløsningen er. Ifølge den britiske professoren er den utmerket så lenge det er snakk om å varme opp hus i Norden, men ikke like effektiv når den brukes til å sende elektrisitet tilbake på nettet.

Han mener at det trengs ny teknologi som kan gjøre om varmen til strøm igjen, med en effektivitet på 75 til 80 prosent.

Nå er Polar Night Energy på vei med et mye større batteri for et annet finsk fjernvarmeselskap, med en varmeeffekt på to megawatt og lagringskapasitet på 500 MWh. Det er over 60 ganger mer enn det første batteriet.

Bakerier og smelteverk

– Potensialet er mye større enn til bare å varme opp hus. Det kan brukes i alle slags prosesser som trenger varme: Bakerier, vaskerier eller smelteverk, sier prosjektsjef Liisa Naskali til BBC.

Planen i år er å bli et globalt selskap som bygger sandbatterier over hele verden, ifølge Tommi Eronen.

Han vil gjerne se på muligheten til å lagre i andre materialer enn sand, med tanke på områder der det er vanskelig å få tak i nok sand.

Powered by Labrador CMS