
BÆREKRAFT
– Lett å bli handlingslammet
Høyre, venstre eller beint frem? Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av bærekraftige valgalternativer.
– Jeg ser utelukkende muligheter, men det er klart at valgene er mange og at det derfor er lett å bli litt handlingslammet, sier Sofie Osbeck.
Hun er ny gruppeleder for bærekraft ved Swecos Bergenskontor. En av de viktigste oppgavene hennes blir å vise vei i jungelen.
– Utfordringen for de som ikke klarer å bestemme seg og dermed venter, er at de raskt blir stående bakerst i køen. Faren for de som er «first movers», er selvfølgelig at de risikerer å ta noen valg som det i ettertid viser seg at kanskje kunne vært bedre. Man lærer uansett mye på veien og man er mange erfaringer rikere enn de som ikke turte, sier Osbeck.
Nordisk erfaring
Hun kommer fra Sverige, men har de siste årene bodd og jobbet i Bergen, hvor hun har vært avdelingsleder for Entro i Norge. Hun har tidligere vært administrerende direktør for den svenske delen av Entro. Før den tid jobbet hun for Fortum varme og WSP.
– De siste ti årene har jeg jobbet med forbedringsarbeid hos mange av de største byggeierne i Norden. Jeg har blant annet jobbet med energieffektivisering og avfallsreduksjon, med mål om å kutte både kostnader og klimagassutslipp. Nå gleder jeg meg til å bistå ulike typer virksomheter med å ta den grønne husvasken, sånn at de er rigget for kravene som kommer, sier Osbeck.
Godt fremme i skoene
Hun forteller at hun opplever bergenske selskaper som langt fremt i skoene, også når det gjelder bærekraft.
– Det er mange av aktørene i Bergen som satser og som viser vei. Jeg har de siste årene jobbet mye med mange nordiske aktører, og erfaringen min er at løsningene varierer en del både fra land til land, men også fra by til by. Ingen av valgene trenger å være mer riktige enn de andre, det handler både om kultur og naturgitte forutsetninger. Mitt utgangspunkt er at vi kan lære av hverandre, sier Osbeck.
Hun anbefaler derfor aktørene å være åpne for nye tanker, teknologier og løsninger. Men hun understreker likevel viktigheten av å pilotere nye løsninger i mindre skala før de setter de ut i fullskala.
– Skaler når du ser at noe fungerer, da slipper man å gå på de store og kostbare feilene, sier Osbeck.
Økonomi og bærekraft i tospann
I Sweco er hun gruppeleder for 15 klima-, energi- og bærekraftsrådgivere på bergenskontoret. En viktig del av jobben er å bidra til å rigge næringslivet for endringene den mye omtalte EU-taksonomien medfører.
– Jeg kom til Sweco fordi jeg har mål om å bidra til en raskere skalering av den grønne omstillingen, og da opplevde jeg at Sweco var riktig sted for meg, med tanke på kolleger, kunder og prosjekter. Den reisen vi har foran oss vil være helt annerledes enn hva vi har gjort til nå, både når det kommer til effektivisering av ressursbruk for å kutte kostnader, og når det kommer til klimatiltak, sier Osbeck.
Hun ser mange muligheter og mener at det er svært spennende tider vi har foran oss.
– Plutselig møtes økonomen og ingeniøren i finanssektoren for å vurdere virksomheters verdi gjennom bærekraft. Det er veldig spennende og jeg gleder meg til å bistå virksomheter med å utarbeide klimagassregnskap og å rigge dem for grønn drift, sier Osbeck.
Hun understreker at dette innebærer at man er redelig i sin rapportering, samtidig som det også er avgjørende at den grønne tankegangen gjennomsyrer hele forretningsmodellen.
– Dette er utfordringer jeg ser frem til å jobbe med, sier Sofie Osbeck.
MER OM BÆREKRAFT
-
Kunstig intelligens i byggenæringen
Byggenæringen er i en enorm digital omstilling, og med kunstig intelligens (KI) på full fart inn har omstillingen fått et ekstra gir. Men hva er det, egentlig, og hvordan kan vi bruke det? Anne Sofie har snakket med Lars Bjørkhaug i LAB entreprenør og kollega Sjur Kristoffer Dyrkolbotn ved Institutt for byggfag på HVL.
-
Klimagassregnskap har krevd konsulenter
I småhus- og fritidsboligbransjen er Mestergruppen antakelig kommet lengst med klimagassberegninger, men også de har vært avhengig av konsulenthjelp.
-
Prisvinner går ut mot ventilasjonsgalskap
Sturla Ingebrigtsen er så respektert i bransjen at selv konkurrenter nominerer ham til pris. Selv hadde han aller helst sett at Det Gylne Spjeld var et ombruksspjeld.
-
Mener tullprat stopper bedre bygg
BRUSSEL: Hvem skal betale for bedre bygg? Ikke bankene – for de skjønner ikke hva du snakker om!
-
Arealoptimalisering i kontorlokaler
I vårt bygde miljø er det masse areal. Ved smartere bruk kan vi redusere utbyggingsbehovet og dermed spare energi, utslipp og natur. Anne Sofie har snakket med Hodan Aden, en av grunnleggerne av Empire AI som jobber med datadrevet eiendomsplanlegging.
-
Møller Eiendom inngår rekordstort bærekraftlån
Møller Eiendom har inngått den hittil største bærekraft-koblede finansieringspakken innen næringseiendom i Norge. Lånebetingelsene er knyttet opp mot selskapets prestasjon innenfor bærekraft.
-
Fra næring til bolig: Rive eller bevare?
Eldre næringseiendommer reguleres nå om til bolig. Spørsmålet om å rive eller gjenbruke bygninger står sentralt. Hvilke utfordringer og muligheter opplever kommunen og de private boligutviklerne rundt dette? Anne Sofie har snakket med tre studenter som har gjort bacheloroppgave om temaet; Eva Erdal Moen, Anna Lovise Kerim Dalen og Ingvild Kaasbøll.
-
Utslippsfrie byggeplasser: Hva er status?
Olje og gass skal utfases i alle sektorer inklusive byggsektoren. Det er satt mål om utslippsfrie byggeplasser. Hva er status? Anne Sofie har snakket med aktører som prøver å få dette til; Ingunn Gjermundnes og Gunnar Hernborg (GC Rieber eiendom), Marit Meland (Eviny- Mobil Energi) og Jann Even Longva (Skanska Norge AS).
-
Sløsing i tomme lokaler
ARENDAL: Forskere og tillitsvalgte kjemper mot åpne landskap og for cellekontor. Men hva skal byggeierne gjøre når halvparten av lokalene står tomme?
-
Prøver å finne nye løsninger på «snøkaoset»
Det jobbes iherdig – selv nå på høsten – med å finne løsninger for å bli kvitt snømengdene i de store byene. Nå er det et nytt stort prosjekt på gang.
-
Dato for Jugendkonferansen 2024 er satt!
Historiens første Jugendkonferanse ble avholdt til stor suksess i Ålesund, og vi gjentar suksessen 26. september 2024.
-
Nå er podcasten hennes på nemitek.no
Anne Sofie Handal Bjelland hopper og spretter både faglig og tematisk i sin podcast om bygninger og bærekraft. Og det er hele poenget.