SER BARE MULIGHETER: Sofie Osbeck er ny gruppeleder for bærekraft ved Swecos bergenskontor. Hun ser bare muligheter fremover.

BÆREKRAFT

– Lett å bli handlingslammet

Høyre, venstre eller beint frem? Det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen av bærekraftige valgalternativer.

Published

– Jeg ser utelukkende muligheter, men det er klart at valgene er mange og at det derfor er lett å bli litt handlingslammet, sier Sofie Osbeck.

Hun er ny gruppeleder for bærekraft ved Swecos Bergenskontor. En av de viktigste oppgavene hennes blir å vise vei i jungelen.

– Utfordringen for de som ikke klarer å bestemme seg og dermed venter, er at de raskt blir stående bakerst i køen. Faren for de som er «first movers», er selvfølgelig at de risikerer å ta noen valg som det i ettertid viser seg at kanskje kunne vært bedre. Man lærer uansett mye på veien og man er mange erfaringer rikere enn de som ikke turte, sier Osbeck.

Nordisk erfaring

Hun kommer fra Sverige, men har de siste årene bodd og jobbet i Bergen, hvor hun har vært avdelingsleder for Entro i Norge. Hun har tidligere vært administrerende direktør for den svenske delen av Entro. Før den tid jobbet hun for Fortum varme og WSP.

– De siste ti årene har jeg jobbet med forbedringsarbeid hos mange av de største byggeierne i Norden. Jeg har blant annet jobbet med energieffektivisering og avfallsreduksjon, med mål om å kutte både kostnader og klimagassutslipp. Nå gleder jeg meg til å bistå ulike typer virksomheter med å ta den grønne husvasken, sånn at de er rigget for kravene som kommer, sier Osbeck.

Godt fremme i skoene

Hun forteller at hun opplever bergenske selskaper som langt fremt i skoene, også når det gjelder bærekraft.

– Det er mange av aktørene i Bergen som satser og som viser vei. Jeg har de siste årene jobbet mye med mange nordiske aktører, og erfaringen min er at løsningene varierer en del både fra land til land, men også fra by til by. Ingen av valgene trenger å være mer riktige enn de andre, det handler både om kultur og naturgitte forutsetninger. Mitt utgangspunkt er at vi kan lære av hverandre, sier Osbeck.

Hun anbefaler derfor aktørene å være åpne for nye tanker, teknologier og løsninger. Men hun understreker likevel viktigheten av å pilotere nye løsninger i mindre skala før de setter de ut i fullskala.

– Skaler når du ser at noe fungerer, da slipper man å gå på de store og kostbare feilene, sier Osbeck.

Økonomi og bærekraft i tospann

I Sweco er hun gruppeleder for 15 klima-, energi- og bærekraftsrådgivere på bergenskontoret. En viktig del av jobben er å bidra til å rigge næringslivet for endringene den mye omtalte EU-taksonomien medfører.

– Jeg kom til Sweco fordi jeg har mål om å bidra til en raskere skalering av den grønne omstillingen, og da opplevde jeg at Sweco var riktig sted for meg, med tanke på kolleger, kunder og prosjekter. Den reisen vi har foran oss vil være helt annerledes enn hva vi har gjort til nå, både når det kommer til effektivisering av ressursbruk for å kutte kostnader, og når det kommer til klimatiltak, sier Osbeck.

Hun ser mange muligheter og mener at det er svært spennende tider vi har foran oss.

– Plutselig møtes økonomen og ingeniøren i finanssektoren for å vurdere virksomheters verdi gjennom bærekraft. Det er veldig spennende og jeg gleder meg til å bistå virksomheter med å utarbeide klimagassregnskap og å rigge dem for grønn drift, sier Osbeck.

Hun understreker at dette innebærer at man er redelig i sin rapportering, samtidig som det også er avgjørende at den grønne tankegangen gjennomsyrer hele forretningsmodellen.

– Dette er utfordringer jeg ser frem til å jobbe med, sier Sofie Osbeck.

MER OM BÆREKRAFT

Powered by Labrador CMS