MANNSTERKE: De får med seg et stort lag av byggdriftere – her er andre kull på kurs. Foran fra venstre Raymond Hansen, Jesper Brodersen, Leif Mikalsen og Fred-Arne Johansen.
MANNSTERKE: De får med seg et stort lag av byggdriftere – her er andre kull på kurs. Foran fra venstre Raymond Hansen, Jesper Brodersen, Leif Mikalsen og Fred-Arne Johansen.

BYGGDRIFTERFAGET

Byggdriftere med fagbrev sparer kommunen for store summer

BODØ: Snart har Bodø kommune 32 byggdriftere med fagbrev. – Du må være flink for å drifte kompliserte bygg og hente ut energibesparelsen som ligger der, sier Jesper Brodersen.

Published Last updated

Brodersen er kontorleder for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling i Bodø kommune. Sammen med Leif Mikalsen, seksjonsleder for byggdrift, kan han glede seg over en stab der nesten alle tar fagbrev. Bare noen få som skal gå av med pensjon i løpet av et par–tre år, har takket nei til kurset.

Når dagens kull er ferdige, kommer Bodø kommune til å ha 32 ansatte med fagbrev som byggdrifter – inkludert de to sjefene.

Milliardversier

– For fem til ti år siden var drifteren en vaktmester eller pedell som håndterte skolefrukt og kopipapir og var hjelpelærer i sløyd. Nå har vi kommet bort fra det og over på det faglige. Det ligger en stor økonomisk besparelse for kommunen når de tar vare på bygg som er verdt over seks milliarder kroner, sier Brodersen.

Bodø har store ambisjoner for grønne bygg, gjerne passivhus eller nullutslippsbygg. Det betyr at de tekniske anleggene blir kompliserte.

Råtner på rot

– Vi har sett hvordan nye bygg står og råtner på rot hvis de ikke blir tatt vare på. I noen tilfeller er det for lite opplæring og for lite spisskompetanse. Drifterne vet ikke hva de skal se etter. De vet at noe er feil, men de vet ikke hva, sier Leif Mikalsen.

VERDIER: Jesper Brodersen (til venstre) og Leif Mikalsen i Bodø kommune får faglærte byggdriftere som takler kompliserte tekniske løsninger i grønne bygg.
VERDIER: Jesper Brodersen (til venstre) og Leif Mikalsen i Bodø kommune får faglærte byggdriftere som takler kompliserte tekniske løsninger i grønne bygg.

Derfor har Bodø kommune nesten 20 ansatte på kurs for at de skal kunne ta fagbrevet som byggdriftere. Til å lede kurset bruker de lokale krefter. Raymond Hansen og Fred-Arne Johansen var blant de første i Nord-Norge som tok fagbrevet. Til daglig har de full jobb henholdsvis i Fauske kommune og Nordland fylkeskommune.

Kursledere

– Det mangler ferdig materiell og folk til å holde kursene. Vi holder gjerne kurs andre steder i landet, også, bare det er nok folk som vil ta det, sier Hansen.

Han har sett hvordan noen henter inn forelesere som er faglig tunge, men som legger opp undervisning fjernt fra drifterens virkelighet.

– Det er viktig å tilpasse seg deltagerne på kurset, mener han.

Snakker fag

I Bodø har kurset gitt gode resultater.
– Gjengen har selv etterlyst kurs for å få bedre forståelse av hva vi driver med. Byggene blir bare mer og mer tekniske, og systemforståelsen er helt annerledes. Nå ser vi at praten forandrer seg i lunsjen og til morgenkaffen. Det blir mer fagprat, forteller Leif Mikalsen.

Han merker også en helt annen yrkesstolthet blant byggdrifterne etter at de har tatt kurs og fagbrev. Bilder av de ansatte på bilene og profilerte klær med kommunevåpenet på bidrar til stoltheten.

– Planen er å melde opp to og to til den praktisk prøven. Målet er at alle skal ha fagbrevet i løpet av 2022, sier Mikalsen.

Powered by Labrador CMS