STRENGERE: Kravene er blitt mye strengere, forteller ansatte i kjedene som nemitek.no har prøvd å handle varmepumpe i. (Illustrasjonsfoto – varmepumpemerke og kjede er tilfeldig valgt)

FEILER MED F-GASS

Avslørte løgn om varmepumpemontør

Privatkunden kjøpte varmepumpe på butikken og oppga f-gassnummeret til montøren som han angivelig skulle bruke. Han hadde ikke regnet med at montøren sto bak ham i kassekøen og aldri hadde snakket med kunden.

Published

Etter mitt syn er det veldig mange aktører som driver i en gråsone.

Odd Arne Røkeness

Varmepumpebransjen engasjerer seg mot ulovlige montører. Reglene kunne gjerne vært enda strengere, mener salgssjef Odd Arne Røkeness i Mitsubishi Electric.

– Seriøse følger opp

– Jeg ble kjempeglad den gangen Miljødepartementet kom på møte til oss og la frem hvor strengt de skulle gjøre dette. Da ville du få ryddet bort mye av cowboyvirksomheten, mye parallellimport og mye som det blir tull av. Dessverre modererte de litt av avtalene så det ikke ble så strengt som de skisserte først, men vi føler at dette funker veldig bra, sier han.

– De store, seriøse leverandørene følger opp med å bruke f-gassertifiserte bedrifter og ikke selge til alle og enhver, ifølge Røkeness.

Hos Mitsubishi er det blitt så strengt at den som har f-gassertifisering og jobber i en sertifisert bedrift, ikke får lov å kjøpe varmepumpe som privatperson.

– Mange i gråsone

Odd Arne Røkeness er en av mange i bransjen som forteller historier om butikker og kjeder som selger direkte til privatkunder uten å sikre seg at varmepumpene monteres riktig.

GRÅSONE: Odd Arne Røkeness mener det er mange som driver i en gråsone.

– Etter mitt syn er det veldig mange aktører som driver i en gråsone. Jeg vet at det er flere aktører hvor leverandøren leverer varmepumpe til butikken. Så får kunden med seg varmepumpen og skal signere på et skjema at den skal monteres av en autorisert person, sier han.

Mitsubishi Electric selger ikke til et firma som ikke er autorisert, understreker Røkeness. 

– Det holder ikke at sjefen eller montøren har f-gassertifisering. Selve firmaet skal ha det. Likevel hører jeg at du kan gå inn på butikken og si i skranken hvem som skal montere for deg, og så får du med deg varmepumpe.

Løy om mannen bak i køen

Odd Arne Røkeness forteller en historie som viser hvordan det jukses:

– En av våre gode forhandlere var i en butikk og handlet selv, privat. Så står han i kø. Han som står foran, skal ha varmepumpe. Så oppgir han jaggu f-gassnummeret til forhandleren som står bak ham i køen! sier han.

– Forhandleren sine «Hallo! Vi skal vel ikke montere den varmepumpen for deg?».

Sjekket navngitte kjeder

Mens nemitek.no har arbeidet med varmepumpejuks, har flere i bransjen pekt ut navngitte kjeder og hevdet at de selger varmepumper uten å forsikre seg om at de blir montert av sertifiserte firmaer og montører.

Vi har besøkt butikker i de to navngitte kjedene i fire forskjellige fylker, og forsøkt å kjøpe varmepumpe uten å ha gjort avtale med noen montør. Alle butikkene har henvist til monteringspartnerne sine og forklart at de ikke leverer ut varmepumper uten at det er gjort skriftlig avtale med en av disse monteringspartnerne. Flere av dem har også fortalt uoppfordret at reglene er blitt strengere.

Monteringspartnerne formidler oppdrag til lokale bedrifter der kunden bor, og ingen stikkprøver som vi har gjort, tyder på noe annet enn at disse lokale bedriftene har f-gassertifisering.

Powered by Labrador CMS