SYNDES: Rolf Iver Mytting Hagemoen reklamerer for novapgodkjente forhandlere og fastslår at mange synder med varmepumpene.

FEILER MED F-GASS

Montering uten sertifisering: – Her syndes det mye 

GARDERMOEN: Mange monterer og demonterer varmepumper ulovlig, konstaterer Novap-sjef Rolf Iver Mytting Hagemoen. 1.500 bedrifter har lov til å gjøre jobben.

Published Last updated

Over 150.000 solgte varmepumper. 1.500 firmaer med f-gassertifisering. Det er tallenes tale.

Tidligere i vinter var Hagemoen klar og tydelig da han snakket om utviklingen på Ventistål Arena:

– Montering og demontering av luft-til-luft-varmepumper foretas bare av f-gassertifiserte personer. Her syndes det mye, sier han.

– Når vi ser på hvor mange varmepumper som blir solgt og hvor mange montører som har sertifikat, er det tydelig at det enten jobbes veldig mye eller syndes.

100 per bedrift

Ved årsskiftet sto det 1.501 bedrifter i oversikten fra Stiftelsen Returgass over alle som er f-gassertifisert. Det betyr at hver eneste sertifiserte bedrift – stor som liten – måtte montere over 100 varmepumper i året for at alt skal være lovlig.

Mange av disse bedriftene har én eller noen få ansatte. En stor del av dem arbeider med langt mer enn varmepumper. Og hos mange av de store, slik som ABK-Qviller, Bravida, Carrier, Caverion og GK, er det hver enkelt lokalavdeling som er sertifisert.

Novapgodkjente

Rolf Iver Mytting Hagemoen snakker varmt for Varmepumpeforeningens egen godkjenningsordning. Nå er det over 400 firmaer som står på listen over Novapgodkjente forhandlere.

– Det er bare bedrifter med gyldig f-gassertifikat som til enhver tid står oppført som leverandør av luft-til-luft-varmepumper på varmepumpeinfo.no, understreker han. For luft-til-luft-varmepumper finnes det ingen unntak. Alt arbeid må gjøres av sertifiserte bedrifter og sertifiserte installatører med gyldig sertifikat.

Varmepumpeforeningen står bak nettsiden Varmepumpeinfo.no, som skal bidra til at bestillere har riktig og objektiv informasjon når de skal investere i varmepumpe.

– Forbrukerkommunikasjon er veldig viktig. Når vi snakker med forbrukere og media, er vi opptatt av å vise frem de som er godkjent av oss, sier Hagemoen.

Revet med gravemaskin

Han er opptatt av å profesjonalisere bransjen. På Ventistål Arena presenterte han et eksempel på det motsatte – et bilde fra en enebolig i Kristiansand der en varmepumpe hang på veggen og en gravemaskin rev den rett ned.

– Det er mange som jukser, og det er mange som ikke gjør det riktig når de kvitter seg med varmepumper, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen.

Rammer seriøse

Vidar Sagmyr, som leder Byggebransjens uropatrulje i Trøndelag, peker på at ulovlig varmepumpemontering går ut over dem som har sertifiseringen på plass:

– Montasje av varmepumper fra usertifiserte bedrifter er med på å ødelegge markedet for de seriøse og sertifiserte bedriftene. Ufagmessig håndtering vil påvirke utslippet av klimagasser, og det kan oppstå personskade ved feil montering. I tillegg kan reklamasjonsretten til sluttkunden svekkes, sier Sagmyr.

Både 2019 og 2020, som er de to siste årene som Stiftelsen Returgass har presentert statistikk for på nettsidene sine, ble det returnert nærmere 70 tonn HFK.

Powered by Labrador CMS