MYE PRAT: Mange snakker om juks, men altfor få gjør noe med det og sender inn et tips, mener Novap.

FEILER MED F-GASS

Snakker om cowboyene, men tipser ikke

Det blir mye ryktespredning og lite handling. Nå oppfordrer Varmepumpeforeningen til å tipse Miljødirektoratet om f-gassjuks i stedet for bare å sitte og prate.

Published

Du kan til og med tipse anonymt. Miljødirektoratet har sin egen tipsnettside. 

– Det er veldig mye ryktespredning i bransjen. Noen ganger er det riktig at noen driver ulovlig, noen ganger er det bare praten, opplever daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Novap.

Er det cowboyer?

Oppfordringen hans er tydelig: 

– Hvis folk påstår at det er mye cowboyvirksomhet og mye ulovlig, så må de melde fra!

Han gjentar gjerne at det er mange som monterer og demonterer varmepumper ulovlig

– Vi mistenker at det er noen firmaer der ute som har ansatte som ikke er sertifisert, og vi vet at det er noen som ikke har sertifisert selskapet, sier han og mener at det også er noen som ikke har fornyet sertifiseringen sin.

Ulovlig over disk

– Vi vet ikke hvor utstrakt det er. Men det har vært noen butikkjeder tidligere som har solgt over disk uten at det er sertifiserte selskap som installerer. Noen har vært på butikken og kjøpt varmepumpe, tatt den med hjem i garasjen og prøvd å ringe rundt for å finne noen til å installere, forteller Hagemoen.

Men flere av dem som solgte ulovlig tidligere, har gitt seg med det. Miljødirektoratet har fulgt tett opp, ifølge Hagemoen og Novap.

Slarv på sosiale medier

– Vi ser på sosiale medier at noen sier at «Miljødirektoratet gjør ingenting». Slik er det ikke. Vi opplever at de tar dette seriøst, sier han og gjentar oppfordringen om å si fra hvis du mener noen bryter reglene. 

– Hvis du har en nabo som du ser at fyllekjører gang på gang, så må du ringe politiet. Du kan ikke bare sitte der og klage.

Også Varmepumpeforeningen kontakter Miljødirektoratet jevnlig når det kommer tips om at noen bedrifter driver ulovlig. 

– Vi opplever at direktoratet følger opp tips fra oss og anonyme tips som de mottar på tipssiden sin, sier Hagemoen.

Registrerer på kollega

Kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Novap forteller om meldinger fra bransjen om nettbutikker og detaljhandel som leverer ut varmepumper uten at installasjonen er avtalt med en f-gassgodkjent installatør. Noen bruker en installatør som ikke har f-gassertifikat, og så registrerer de jobben på en kollega med godkjent sertifikat.

Andre sier til privatkunden at det er nok å oppgi navnet på en f-gassertifisert bedrift for å kunne hente en varmepumpe. Det har til og med hendt at installatøren selv har stått i butikken og hørt sitt eget f-gassnummer bli misbrukt på den måten.

– Hvis du opplever at firmanavnet eller bedriftssertifikatet ditt blir brukt i netthandel, må du tipse Miljødirektoratet om utsalgsstedet, sier Gulbrandsen.

Han understreker at det kan ta litt tid før Miljødirektoratet følger opp tipset. Vanligvis samles tipsene opp og behandles samtidig for å gjøre det mer effektivt.

Slik tipser du

Hvis du har mistanke om at en bedrift, butikk eller nettbutikk ikke følger kravene i f-gassforordningen, kan du tipse Miljødirektoratet. Du kan gjøre det anonymt om du ønsker.

Direktoratet har sin egen tipsside. På nedtrekksmenyen for «Velg kategori» velger du «Fluorholdige gasser». Så kan du velge underkategori hvis du finner noe som passer.

Fyll ut alle felter så nøyaktig som mulig. Husk at Miljødirektoratet skal kunne følge opp tipset basert på opplysningene dine.

Velg om du ønsker å være anonym eller ikke. Fordelen ved ikke å være anonym er at Miljødirektoratet kan kontakte deg hvis de trenger flere opplysninger. Uansett hva du velger her, så kommer ikke opplysningene dine til å bli publisert.

listen til Isovator kan du undersøke om en bedrift er sertifisert før du tipser.

(Kilder: Novap, Miljødirektoratet)

Powered by Labrador CMS