PRIS: Ingunn Reistad Jacobsen overrakte pris som årets byggdrifter til Vidar Kristiansen.
PRIS: Ingunn Reistad Jacobsen overrakte pris som årets byggdrifter til Vidar Kristiansen.

BYGGDRIFT

Årets byggdrifter og tusenkunstner

SKIEN: Kreativ spilloppmaker og løsningsorientert tusenkunstner. Det mangler ikke på godordene da Vidar Kristiansen fikk prisen som årets byggdrifter.

Published

Han trodde han skulle i møte, men ble møtt av kake og diplom.
– Det var vel et kvarter før møtet at jeg skjønte at det var ett eller annet mystisk her, sier Kristiansen.

– Leksikon i hodet

Han er byggdrifter på Hjalmar Johansen videregående skole i Skien. Her engasjerer han seg i alt fra energisparing til arbeidstøy.

– Han har en arbeidsevne som er ekstrem og går rundt med et leksikon i hodet, sier Ingunn Reistad Jacobsen. Nestlederen i Yrkesseksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet delte ut prisen til årets byggdrifter på Byggdrifterens dag.

Jacobsen og juryen tegner et bilde av en byggdrifter som kan det meste:

– En moromann, spilloppmaker, tusenkunstner og et kinderegg av et menneske. Han lager gjerne både kulisser til dramaelevene på skolen og konsert både på et utested og i båten sin, men fremfor alt berømmes han for å ha vært borti det meste og kunne foreslå løsninger på alt.

Store verdier

– Han er veldig opptatt av optimal drift, energisparing og godt innemiljø på de forskjellige rommene på skolen sin. SD-anlegg og brannvern er bare noe av det han er spesielt god på, sier Ingunn Reistad Jacobsen etter å ha snakket med kollegene hans.

Øivind Skjærum, som er byggdrifter på Skien videregående skole, bekrefter det:

– Han er sinnssykt kreativ og løsningsorientert. Det er fryktelig mange fag en byggdrifter må kunne godt. Det er snakk om store verdier i byggene. Da må du høre med den du vet at har peiling hvis det er noe du lurer på, og vi vet hvem vi skal ringe til, sier han.

Rot med rattlås

– Dette kommer til å ta seg veldig bra ut på CV-en, fleiper prisvinneren selv. Han har fått både diplom, gavekort og gratis deltagelse på Driftskonferansen.

– Men jeg tror jeg er litt dårligere på dette med «leksikon» nå. Jeg fikk korona før alle andre, og nå sliter jeg med litt hjernetåke, sier Vidar Kristiansen.

Administrativ leder Rune Wetting på Hjalmar Johansen videregående skole forteller om en krevende hverdag der opptil 150 ansatte kan henvende seg til byggdrifteren.

– Jeg samler på eposter fra lærere. Jeg tror jeg skal analysere dem og gi ut bok, truer Kristiansen. Han kommer nok ikke til å gjøre det, for han setter pris på kollegene sine og vil ikke henge ut noen. Men det kommer en og annen rar henvendelse.

– I dag ringte hun som ikke fikk av rattlåsen på skolebilen, sier han.

800 vinduer å lukke

Dagens skole er ganske ny.
– Tidligere hadde den 11 bygninger og over 800 vinduer som kunne åpnes og lukkes. Jeg har regnet på mye rart. Lærere ser ikke på det som noe veldig stort problem hvis de åpner et vindu og ikke lukker det igjen. Men når det er 800 vinduer, bruker du tid på å lukke dem, slår skolens eneste byggdrifter fast. Nå nyter han godt av et låssystem som fungerer slik at han slipper all lukkingen.

Vidar Kristiansen får også ros for engasjementet sitt for at alle skal kunne bli byggdriftere og ta fagbrev på jobb. Selv tok han det første fagbrevet sitt som bilmekaniker.

Han har også snart 30 år bak seg som plasstillitsvalgt.

Hanne Slettvold, som er leder for samferdsel og teknisk i Fagforbundet i Vestfold og Telemark, er stolt over kåringen.

– Vi sa det i fjor at «neste år skal vi ha vinneren», og det fikk vi, sier hun.

Powered by Labrador CMS