MANGLET: Han var rørlegger med HMS-kort ni år tidligere, men da Arbeidstilsynet kom på inspeksjon, hadde han ikke noe HMS-kort.
MANGLET: Han var rørlegger med HMS-kort ni år tidligere, men da Arbeidstilsynet kom på inspeksjon, hadde han ikke noe HMS-kort.

ARBEIDSLIV

Pensjonert rørlegger saksøker Arbeidstilsynet

Rørleggeren hadde vært pensjonert i åtte år, men fikk 12 000 kroner i bot fordi han ikke hadde gyldig HMS-kort. Nå saksøker firmaet hans Arbeidstilsynet.

Published Last updated

– Han utførte rørleggerarbeider, skriver Arbeidstilsynet. Tilsynet traff tre mann uten gyldig HMS-kort da det kom på en byggeplass. Den ene av dem – en mann i 70-årene som eier et lite rørleggerfirma – viste frem et kort som hadde gått ut i 2012.

12 000 kroner

Det førte til at Arbeidstilsynet ga en bot – et overtredelsesgebyr – på 12 000 kroner. Bedriften klaget, Direktoratet for arbeidstilsynet opprettholdt vedtaket, og nå har rørleggerfirmaet varslet at det kommer til å saksøke tilsynet for å slippe gebyret.

Det begynte med en sur nabo, hevder den pensjonerte rørleggeren.

– Kontrollen ble bestilt av en nabo som har protestert og ikke fått medhold om at tilbygget tar litt av utsikten, skriver han.

På byggeplassen traff tilsynet den pensjonerte rørleggeren, i tillegg til ansatte i et anleggsfirma og en rørlegger som var innleid fra et annet firma.

Hos gammel venn

– Jeg mener at jeg kan oppholde meg på en privat byggeplass uten å ha HMS-kort. For å slippe krangel, så bestilte jeg nytt. Det er ikke noen innrømmelse, men en reaksjon for å slippe mer diskusjon, ifølge den pensjonerte rørleggeren.

Han forteller at byggherren er en gammel venn og at han var på eiendommen for å se på arbeidet.

Arbeidstilsynet forteller en helt annen historie.

– Arbeidstilsynet traff en arbeidstager som utførte rørleggerarbeider og sto oppført i Aa-registeret, skriver tilsynet.

– Regnskapskontoret bekrefter at jeg ikke er ansatt i firmaet. De beklager at jeg ikke ble meldt ut av Aa-registeret da jeg tok ut pensjonen. Jeg utførte ikke rørleggerarbeid, skriver pensjonisten i klagen.

Han peker også på at de to andre som ikke hadde HMS-kort på den samme inspeksjonen, har sluppet reaksjoner.

– Utførte rørleggerarbeid

Det vil ikke Direktoratet for arbeidstilsynet høre på. – Innehaveren av virksomheten utførte rørleggerarbeid på bygge- og anleggsplassen, skriver direktoratet og fortsetter å kreve betalt.

Dermed har advokaten overtatt brevskrivingen for den pensjonerte rørleggeren. Det er arbeidsgiveren som skal sørge for at alle som arbeider på byggeplassen, har HMS-kort – men den pensjonerte rørleggeren var ikke arbeidstager i bedriften, skriver advokaten hans.

– Han har ikke vært arbeidstager i bedriften siden 2013 og kan dermed ikke pålegges å bære HMS-kort.

Brukte annen bedrift

– Han utførte ikke rørleggerarbeid på arbeidsplassen, skriver advokaten, som viser til at firmaet hans hadde leid inn en annen rørleggerbedrift.

– Byggherren er en gammel venn som drev arbeidet som selvbygger. Det er derfor ikke unaturlig at den pensjonerte rørleggeren ønsket å hjelpe sin venn med å overse at arbeidet ble gjennomført på en tilfredsstillende måte, ifølge advokaten. Hun konstaterer rett og slett at ingen regler er brutt.

Heller ikke dét får Direktoratet for arbeidstilsynet til å snu. Den pensjonerte rørleggeren utførte rørleggerarbeider og sto oppført med 100 prosent stilling i Aa-registeret – derfor fikk bedriften gebyr, forklarer direktoratet.

Powered by Labrador CMS