ØKER MEST: Luft-til-vann-varmepumper øker så mye at Panasonic bygger fabrikker for 5,1 milliarder kroner.

ISH 2023

Varmepumpeutbygging for 5,1 milliarder kroner

FRANKFURT: Varmepumpesalget i Europa økte med 38 prosent i fjor, og Norge ligger helt i toppen. Panasonic bygger dobbelt så stor fabrikk som planlagt for å lage flere luft-til-vann-varmepumper.

Published Last updated

Varmepumpesalget fortsetter å slå rekorder. I fjor ble det solgt rundt tre millioner enheter i Europa, viser foreløpige tall fra 16 land.

Tallene som den europeiske varmepumpeforeningen EHPA har samlet inn, tyder på en vekst på 38 prosent i 2022. Det er enda mer enn rekordveksten året før.

20 millioner varmepumper

Totalt er det nå rundt 20 millioner varmepumper i Europa. De varmer opp 16 prosent av boligene og næringsbyggene i verdensdelen.

Det betyr at varmepumpene sørger for å hindre utslipp av 54 millioner tonn CO₂ hvert år. Det er omtrent det samme som hele klimagassutslippet til et land som Hellas.

EFFEKTIVT: Energieffektive og miljøvennlige løsninger øker kraftig, fastslår Hiroshi Komatsubara.

Dobler utbygging

– Vi tilpasser oss og dobler utbyggingen sammenlignet med planene, sier Hiroshi Komatsubara. Han er på vei inn i den nyopprettede stillingen som sjef for VVS-virksomheten til Panasonic i Europa.

Det betyr at konsernet investerer 5,1 milliarder kroner i å utvide produksjonen av luft-til-vann-varmepumper.

– Samtidig har vi nå sluttført overtagelsen av luftkondisjoneringsdivisjonen til Systemair. Det gjør at vi venter å vokse enda mer, sier Komatsubara.

Europa foran

– Europa leder an i arbeidet med å bli et karbonfritt samfunn. Samtidig som etterspørselen etter energieffektive produkter og andre miljøvennlige løsninger øker, må bransjen følge reglene for kjølemedier. Alt dette gjør at vi fokuserer på Europa som en prioritert region og vil vokse raskere for å utvide virksomheten vår, meldte Panasonic på åpningsdagen av ISH-messen i Frankfurt.

Planen er å øke kapasiteten til å kunne produsere en million luft-til-vann-varmepumper.

Enrique Vilamitjana, som er europasjef for varme og ventilasjon, trekker frem inneluftkvalitet, bærekraft og slutt på å være avhengig av fossil energi som utfordringene i Europa.

FORTSETTER: Den kraftige veksten fortsetter, regner Enrique Vilamitjana med.

Luft-til-vann

– Det er luft-til-vann som vokser mest, men oppvarming med luft-til-luft-varmepumper har tatt en viktig rolle i markedet. Det er en løsning som flere har råd til, sier Vilamitjana når han snakker om varmepumpeveksten på 38 prosent.

– Denne ekstraordinære veksten kommer sannsynligvis til å fortsette. Klimakrisen og behovet for å bevege seg bort fra fossile brennstoff gjør det nødvendig, ifølge Vilamitjana.

Norge på toppen

Generalsekretær Thomas Nowak i EHPA snakker om 2022 som et fenomenalt år.

– Men fremdeles er det mange som ikke har varmepumpe, sier han. Delvis er det fordi sektoren ikke klarer å produsere mer enn den allerede gjør. Innkjøpsprisen og mangelen på god informasjon er andre grunner som han trekker frem.

Messe Frankfurt har arrangert reise til ISH for skandinaviske journalister og har betalt flybilletter og hotell. Messearrangøren har ikke hatt noen innflytelse på de redaksjonelle prioriteringene.

De nordiske landene skiller seg ut på varmepumpetoppen. I Norge solgte bransjen 156.295 varmepumper. Det betyr at hver 16. husstand kjøpte ny varmepumpe i fjor. Bare Finland solgte mer, til hver 14. husstand. Eller regnet på en annen måte: Henholdsvis 62 og 69 solgte varmepumper per 1.000 husstander.

Sverige og Danmark ligger rundt halvparten av Finland og Norge, mens resten av de europeiske landene ligger godt under det igjen.

Les flere saker fra ISH-messen her.

Powered by Labrador CMS