MESTER: Rørleggermester Artur Østerholt fikk det synlige beviset på mestertittelen av næringsminister Jan Christian Vestre og oldermann Tellef T. Christensen i Arendal Håndverk og Industribedrifters Forening.
MESTER: Rørleggermester Artur Østerholt fikk det synlige beviset på mestertittelen av næringsminister Jan Christian Vestre og oldermann Tellef T. Christensen i Arendal Håndverk og Industribedrifters Forening.

ARBEIDSLIV

Fikk mesterbrev av ministeren

ARENDAL: Artur Østerholt fikk mesterbrev. På kjøpet fikk han applaus fra både næringsminister Jan Christian Vestre og rørleggermester og fylkesordfører Arne Thomassen.

Published Last updated

Det er lenge siden Arne Thomassen fant ut at det var for mange byråkrater i politikken, begynte å engasjere seg selv og ble først ordfører i Lillesand og så fylkesordfører i Agder. Men mesterbrevet sitt ser han på hver dag.

– Det henger på hjemmekontoret, forteller rørleggermesteren.

– Vær opplæringsbedrift!

Nå har han vært på utdeling og ønsket nye mestere velkommen. Det gjorde han i et år der 54 prosent av søkerne til videregående opplæring i Agder har valgt yrkesfag.

– Nesten 6000 står utenfor arbeidslivet. Vi trenger mange av dem i jobb, og da kommer dere som fremtidige mestere inn i en spesielt viktig rolle: Ta imot lærlinger, ta imot dem som droppet ut, vær opplæringsbedrift med stolthet og bidra til at vi får et løft! oppfordrer Thomassen.

En mesterjobb

Næringsminister Jan Christian Vestre sto for selve mesterbrevutdelingen.
– Det er mestere og fagarbeidere som skal gjøre det meste av jobben når vi skal bygge et rettferdig lavutslippssamfunn. For å realisere det grønne skiftet og finansiere verdens beste velferdsstat er vi helt avhengige av kompetent arbeidskraft, sier han.

Selv drømte Vestre om å bli elektriker, men han endte opp som «en skarve jurist» i stedet. – Heldigvis gikk det bedre for dere, sa han til de nye mesterne i både rørlegger-, mur-, bil-, møbelsnekker- og tømrerfag.

Prioriterte barna

Rørleggermester Artur Østerholt i Birkeland er en av dem. Den andre nye rørleggermesteren øst i Agder måtte melde avbud til den formelle seremonien. Eivind Øia Larsen fra Tvedestrand prioriterte barna:

– Vi hadde syke barn hjemme, og da var valget egentlig enkelt, sier trebarnsfaren til Tvedestrandsposten.

Larsen er medeier og styreleder i Rørleggerfirma Erling Olsen. Han tok mesterbrevet allerede for 13 år siden, men sendte ikke inn papirene før nå.

– Vi har flere mestere i bedriften, så det har ikke vært noe som har vært veldig prekært, sier han til lokalavisen.

Hovedentreprenør gikk konkurs

Eling Olsen har en rekke store og små prosjekter på gang og har også klart å rekruttere flinke folk, ifølge styrelederen. Men bedriften er også rammet av at Risør-bedriften Mesel Entreprenør har gått konkurs. Rørleggerbedriften i Tvedestrand hadde et stort oppdrag for Mesel.

Eivind Øia Larsen ser på konkursen som en illustrasjon på bransjens store problem: De økende og usikre prisene på byggematerialer.

– Slik vil det fortsette fremover. For oss og andre håndverkere er en av de viktigste oppgavene nå å få kundene til å forstå at å gå inn på faste priser i et slikt marked ikke kan fortsette. Spesielt på kompliserte, kostbare og langvarige oppdrag for kommunale og offentlige oppdragsgivere er dette et viktig tema, sier han til Tvedestrandsposten.

Powered by Labrador CMS